Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo 7. VAREŠ ART FESTIVAL – VAART 2024

02 Srp 2024
287 times

Sedmi po redu Vareš Art Festival donosi raznovrsne sadržaje i prezentaciju jednog dijela najznačajnijih ostvarenja iz oblasti kulture vareških autora u ovoj godini, kao i kvalitetnih projekata autora iz regije.

Festival otvaramo promocijom drugog dopunjenog izdanja monografije „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“, autora Željka Ivankovića u petak 19.07.2024 u 19,30 sati u dvorani Radničkog doma. Monografija sadrži dva milenija vareške povijesti, koje je autor obradio u 65 cjelina nakon višedesetljetnog istraživanja , tijekom kojega je konzultirao brojnu literaturu i izvore ( više od 850 bibliografskih jedinica).

„Ova knjiga nudi ocean ne samo informacija o jednom mikroprostoru, nego doista zanimljivosti iz svih sfera života Vareša. Ono što svakako treba akcentirati jeste autorova umješnost da more faktografskog materijala ukomponira u jednu priču za širu čitateljsku publiku“- citiramo osvrt Leonarda Valenta.

Vareškoj publici i posjetiteljima predstaviti ćemo i izložbu radova nastalih na 10. Međunarodnoj likovnoj koloniji Borovica, koju organizira UG „Naš dom Borovica“.

Koncertom u parku ispred osnovne škole „Vaart Classic Night“ u partnerstvu sa VaClaF festivalom, koji je stekao renome najznačajnijeg festivala ozbiljne glazbe u regiji, predstavit će se glazbenici: Sanel Redžić, gitara, Andrea Nikolić, violina, te Cipra kvartet (Andrea Nikolić, Angela Chia Chen Lin, Weronika Izert, Jadwiga Roguska; Belma Bešlić Gal). Ljubitelji ove glazbe moći će uživati u djelima Mozarta, obradama sevdaha i aranžmanima engleskih rock pjesama.

Od ostalih glazbenih sadržaja tu je tradicionalni Memorijal Ipeta Ivandića. Zamišljen je kao posveta generacijama Varešana 60-tih,70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća koji su kao muzičari amateri ili profesionalci, audiofili, DJ-evi, kolekcionari vinila i audio vrpci, uživali u rock and roll-u, gajeći i gradeći ovu vrstu subkulture. Na memorijalu će sudjelovati rock sastav „Pastiri“ – Bijelo dugme tribute band iz Čakovca i „Starbridge“ iz Sarajeva.

Za nešto mlađu publiku planiran je Techno party u bašti Radničkog doma sa gostovanjem „Pandemic stereo“- Electronic duo iz Zenice.

Od teatarskih sadržaja publici će biti dostupna monodrama nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla „Bosanska kraljica“. Ovu monodramu je režirao Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje tuzlanska glumica Ivana Petrović. Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti. Oživljavajući njen život, buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni...

Druga predstava je „Ne mogu danas, danas imam ženske probleme“, u izvedbi Jelice Brestovac, za koju je tekst i režiju pripremio Cvetin Aničić. Ova urnebesna komedija, protkana muzikom i veselim duhom, govori nam o smislu življenja ... Poruka je jasna: nije još vrijeme za umiranje ...Život nas čeka ... Ponekad se pretvorimo u strojeve koji trče za materijalnim stvarima, za nekim vrijednostima koje ispunjavaju životnu formu i u toj trci izgubimo osnovnu nit, a to smo mi sami...

Dobrodošli na 7. Vareš Art Festival – VAART 2024!  /S. Š. P./

VAART-2024-POSTER--small

Last modified on Četvrtak, 04 Srpanj 2024 07:26
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7045

Jučer 10814

Ovaj Tjedan 32608

Ovaj Mjesec 32608

Ukupno 14534507

Currently are one guest and no members online