Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo - u četvrtak VaClaF koncert dobrodošlice

13 Ruj 2016
2479 times

Kao uvod u festival ljubavi i muzike bez granica, u četvrtak 15. rujna,

s početkom u 20h, održat će se VaClaF Koncert dobrodošlice. Domaćin događaja bit će caffe club "Jazz in the House", gdje će predstaviti izuzetan duo "Bow vs. Plectrum", kojima će se pridružiti umjetnička rukovoditeljica Festivala, uspješna i svestrana violinistica Andrea Nikolić. Balkan jazz fuziji zvuka BvP dodat će se salonska glazba legendarnog austrijskog violiniste i kompozitora Fritza Kreislera, u vlastitim aranžmanima!
Bow vs. Plectrum je duo kojeg čine Filip Novosel (tambura) i Tihomir Hojsak (kontrabas), s idejom kombiniranja dva žičana instrumenta drugačijih tradicija sviranja. Glazba koju sviraju oslanja se na moderni jazz, ali sa prizvucima tradicionalne glazbe naših prostora. Upotpunjeni još jednim violinističkim gudalom jedinstven koncert je zagarantiran.
Još jednom Vas podsjećamo, svečano otvorenje VaClaF-a bit će u subotu, 17.09. - u 19h u Staroj vareškoj crkvi - jedinstvenom spomeniku kulture -  naslova Tragedija ljubavi (ljubav i smrt). U ponedjeljak 19.09. na istoj je lokaciji u 19h koncert Ljubav, s posvetom, a u srijedu 21.09. će se koncert naziva Sei solo u 18h održati u Župnoj crkvi u Vijaci. U četvrtak, 22.09. ponovo u Varešu (Stara crkva, 19h) koncert je Bečka škola, a završni - tradicionalni (osmi) Miholjski - koncert pod naslovom Tražeći sreću (u ljubavi) u 19h će početi u Župnoj crkvi sv. Mihovila.
Posebnost ovogodišnjeg festivala je koncert u petak, 23.09. kada će se u dvorani Male škole predstaviti festivalska tema i praizvesti 5 novih djela mladih bosanskohercegovačkih kompozitora koji djeluju na relaciji BiH - Austrija, a napisana su za Vareš Classic Festival.
Također, u nedjelju 18.09. obilježit će se 110. obljetnica rođenja Emila - Mile Cipra, jednog od najznačajnijih kompozitora naših prostora, rođenog u Varešu.
Uz sve to, mladi vareški glazbenici bit će aktivni u radionicama i koncertima, a za zainteresirane učenike i studente glazbe iz cijele regije postoji mogućnost dobivanja stipendije za seminare i majstorske tečajeve - rok za prijavu je 5. rujna - kada će biti objavljen i detaljan program festivala.
Izvođači koje ćete moći vidjeti i čuti su:
Belma Alić, Stipe Bilić, Borut Zagoranski, Bas Jongen, Andrej Bielow, Maija Karklina, Nora Romanoff Schwarzberg, Anna Firsanova, Ivana Nikolić, Susanne Schäffer, Sylvester Perschler, Vedrana Šimić i Andrea Nikolić. Kompozitori čija će se djela praizvesti: Laura Mjeda Čuperjani (HR) te mladi bh kompozitori Timur Sijarić, David Mastikosa, Dragana Tabak, Olja Janjuš i Asmir Jakupović.
Festival organizira Udruga prijatelja glazbe Emil Milo Cipra Vareš, uz potporu brojnih varešana, entuzijasta i potpomagatelja, ali i novih prijatelja i sponzora te Federalnog ministarstva kulture i športa i Austrijske ambasade Sarajevo - koja je i ove godine najznačajniji partner.
Ulaz je na sve sadržaje slobodan i svoje mjesto (i prije objave detaljnog programa) možete rezervirati putem naše Facebook stranice / VaresClassicFestival - kao i popratiti sve nadolazeće novosti.
Zabilježite datume i vidimo se u Varešu - dobro nam došli!   (tekst muzikologinja Radost Galonja)

VaclafBow-vs-Plectrum
VaclafJazz

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6216

Jučer 5926

Ovaj Tjedan 25437

Ovaj Mjesec 12142

Ukupno 14020096

Currently are 129 guests and no members online