Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Drugi tematski koncert VaClaF-a „Ljubav, s posvetom“

20 Ruj 2016
3205 times

U ponedjeljak, 19.09.2016. održan je drugi od pet glavnih tematskih koncerata ovogodišnjeg Vareš Classic Festivala. Sadržajno najraznolikiji

te trajanjem najduži koncert ovog izdanja VaClaF-a ponovno je doveo brojnu, ne samo varešku, publiku u Staru crkvu u Varešu. Tako je jučer na koncertu festival ugostio i federalnu ministricu kulture i sporta Zoru Dujmović koja nije krila oduševljenje čitavim programom festivala.

Koncert naslovljen „Ljubav, s posvetom“ bavio se posvećenim djelima - nastalim za umjetnike koji su skladatelje inspirirali svojim virtuozitetom i umjetničkim izražajem. Izdvojena posveta koja je započela koncert bila je Sonata za obou Heinza Holligera – jednog od najpoznatijih oboista i kompozitora – posvećena njegovoj učiteljici, čiji je prvi stavak Präludium izvela Ivana Nikolić te publici odlično dočarala prekrasan ton, posebnost i virtuozne mogućnosti oboe. Zatim je uslijedio „Silenzio“ Sofie Gubaiduline, pet komada za harmoniku, violinu i violončelo u izvedbi Boruta Zagoranskog, Andree Nikolić i Belme Alić. Djelo posvećeno harmonikašici Elsbeth Moser koristi tišinu kao temelj iz kojeg nešto izrasta, a to se posebice moglo čuti u izvedbi izvrsnog harmonikaša Boruta Zagoranskog koji je za nju u potpunosti iskoristio predispozicije svog instrumenta. Andrea Nikolić i Belma Alić na violini i violončelu također su odlično izvele brojna pianissima te demonstrirale impresivnu kontrolu nad svojim instrumentima.

Šaroliki program nastavljen je kontrastom prijašnjem djelu – Piazzollinim Le Grand tangom, posvećenom jednom od najvećih violončelista u povijesti, Mstislavu Rostropoviču. Djelo su izveli violistica Nora Romanoff Schwarzberg i harmonikaš Borut Zagoranski te apsolutno očarali publiku svojim izražajnim muziciranjem, prelazeći iz različitih karaktera djela sa snažnom uvjerljivošću .- iz moćnog, disonancama popunjenog prvog dijela u melankoliju te u konačnici izrazito ritmičan i energičan završetak u kojem se jasno nazire plesni karakter ovog dojmljivog djela. Nakon toga uslijedio je još jedan kontrast – ekspresivno, gotovo meditativno djelo Camillea Saint-Saensa, Priere (Molitva) za violončelo i orgulje, posvećeno Andreu Hekkingu. Orgulje je zamijenila harmonika, a violončelist Bas Jongen i harmonikaš Borut Zagoranski na nekoliko minuta odveli su publiku u neki drugi, blaženi svijet svojim prekrasnim zajedničkim tonom.

Za kraj prvog dijela koncerta praizvedeno je djelo posvećeno samom gostujućem umjetniku festivala Borutu Zagoranskom, napisano za Vareš Classic Festival – Reverse za harmoniku i gudački kvartet Laure Mjede Čuperjani. Djelo koje u potpunosti pokazuje kompozitorsku zrelost u komponiranju izuzetnog komada od minimalne količine materijala tako je doživjelo izrazito uspješnu premijeru u izvrsnoj izvedbi harmonikaša Boruta Zagorasnkog, violinistica Susanne Scäffer i Andree Nikolić te violončelistice Belme Alić.

Drugi dio koncerta bio je posvećen prekrasnim djelima dvaju velikih skladatelja romantizma – Schumanna i Dvořaka. Schumannova velika Sonata br.2 op. 121 za violinu i klavir posvećena je violinistu Ferdinandu Davidu, a njezina tema je izgrađena od slova njegovog imena – F, A i D. Uigrani duo Andrea Nikolić i Stipe Bilić trijumfirali su u izvedbi ove virtuozne i kompleksne sonate; njihova izvedba odisala je muzičkom zrelošću i suglasnošću koja kao da je dostizala i razinu zajedničkog disanja. Oduševljena publika je nagradila umjetnike velikim aplauzom, prepoznavši da je svaka njihova fraza bila pomno promišljena.

Za kraj koncerta izvedene su Bagatelle Antonina Dvořaka za harmonij (harmoniku), dvije violine i violončelo, posvećene J.S. Debrnovu. Ovaj ciklus od pet Bagatella uistinu je zaokružio bogatu glazbenu večer svojim šarmantnim, nepretencioznim, ali prekrasno razrađenim melodijama i temama koje su se prožimale kroz svih pet djela uz razne varijacije, ispunjavajući Staru crkvu poznatim Dvořakovim glazbenim duhom. Umjetnici Susanne Schäffer, Andrea Nikolić, Borut Zagoranski i Belma Alić uživali su zajedno s publikom u izvedbi ovog djela te tako izvanredno zaključili glazbenu večer.

Završetak ovog koncerta tako je na neki način zaključio i prvi dio festivala; program iduća dva dana uključuje koncerte mladih umjetnika glazbene škole u Varešu te mladih vareških rockera koji se održavaju u utorak 20.09. u 14 i 19 sati, a u srijedu se program seli u Vijaku, gdje će se u župnoj crkvi održati koncert „Sei Solo“ dvosmislenog značenja „šest sola“ ili „biti sam“. Nakon toga, tri dana označit će i tri koncerta – tematski koncerti u četvrtak i subotu (kada je i veliko finale – Miholjski koncert) te posebni koncert te predstavljanje teme u petak, kada će se u Maloj školi sestara milosrdnica u Varešu premijerno izvesti skladbe mladih bosanskohercegovačkih kompozitora.

Andrea-Nikoli-i-ministrica-Dujmovi
Ansambl
Duo
Bas-Jongen-i-Borut-Zagoranski
Ivana-Nikoli
Nora-Romanoff-Schwarzberg
Umjetnici
Trio

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5825

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 41836

Ovaj Mjesec 201899

Ukupno 13986343

Currently are 129 guests and no members online