Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

VaClaF 2016: Mladost kao inspiracija i ponos Vareša

21 Ruj 2016
3042 times

U utorak, 20. rujna 2016. godine, održana su dva koncerta

u okviru Četvrtog Vareškog festivala komorne glazbe. Prvi nastup, s početkom u 14 sati u Osnovnoj školi, naziva "Mladi za mlade, s ljubavlju", obilježen je izvođenjima mladih pijanista, učenika glazbene/muzičke škole u Varešu. Njihova lakoća i lepršavost u interpretiranju pokazuju da i najmlađi glazbenici/muzičari ovog grada ulijevaju  nove nade svojim opredjeljenjem i hitanjem ka glazbenim putovima. Ukupno 24 točke dokaz su njihovog požrtvovanja i rada sa profesorima Mironom Konjevićem, Edinom Kondić, Sanjinom Babović i Harunom Zulićem, ali i Igorom Hingerom koji je pripremao učenike-rockere za nastup uvečer.
Drugi koncert tog dana, na kojem su nastupili rock bendovi sačinjeni od djece uzrasta od 12 do 15 godina, zagrijao je hladnu varešku večer, i to s početkom u 19 sati u caffe clubu "Jazz in the House". Entuzijastična i izuzetno svestrana umjetnička direktorica i violinistica Andrea Nikolić održala je uvodni govor u kojem je pozdravila sve prisutne i najavila učesnike ovog neformalnog koncerta, nakon čega je pozvala publiku da posjeti i ostale najavljene koncerte i da podrži ovogodišnji VaClaF. Većina rockera-izvođača su i polaznici glazbene škole u klasi klavira, ali i ljubitelji ove vrste glazbe. Posebno je interesantno što su u bendovima djevojčice brojnije od dječaka, a one sviraju i bubnjeve u obje postave. Članovi starijeg rock benda su: Amina Kozlić, Edna Halkić, Iman Bisić, Emilio Mutić, Andrea Jurkić, Džana Ahmedović, Narcis Operta, Mihael Šimić i Una Berberović, a mlađeg: Ema Lekić, Ema Hinger, Adi Kamenjaš, Mateo Pejčinović i Ivan Jarmanović.
Izvodeći poznate "ex-yu" rock hitove, mladi talenti su otkrili svoje višestruko glazbeno lice i dokazali da je ljubav osnovni pokretač u bavljenju umjetnošću. I to ne bilo kakva ljubav, već ljubav prema samoj umjetnosti, u svim njenim oblicima (vrstama i žanrovima).
Poznata je Aristotelova izjava: "Cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari, nego njihov unutarnji značaj", na koju se Oscar Wilde svojim stavom nadovezao, rekavši: "Umjetnost je najintenzivnija forma individualizma koju svijet poznaje". Nije li onda cilj stvaranja pronaći sebe? Mnoštvo mladih glazbenika/muzičara koji su nastupili u Varešu potvrdili su da je jedino važno prenijeti ljubav kroz glazbu/muziku, kroz što će otkriti publici jedan, ali važan dio sebe: umjetničku mnogostranost.
Još jednom vas podsjećamo da će se u danas, 21.09. koncert naziva Sei solo u 18h održati u Župnoj crkvi u Vijaci. U četvrtak, 22.09. ponovo u Varešu (Stara crkva, 19h) koncert je Bečka škola, a završni - tradicionalni (osmi) Miholjski - koncert pod naslovom Tražeći sreću (u ljubavi) u 19h, 24.09. počet će u Župnoj crkvi sv. Mihovila.
Posebnost ovogodišnjeg festivala je koncert u petak, 23.09. kada će se u dvorani Male škole predstaviti festivalska tema i praizvesti 5 novih djela mladih bosanskohercegovačkih kompozitora koji djeluju na relaciji BiH - Austrija, a napisana su za Vareš Classic Festival. Ulaz je na sve sadržaje slobodan, a putem Facebook stranice / VaresClassicFestival - možete popratiti sve nadolazeće novosti. (tekst muzikologinja Radost Galonja)

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4951

Jučer 6332

Ovaj Tjedan 30504

Ovaj Mjesec 17209

Ukupno 14025163

Currently are 166 guests and no members online