Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Organiziran studijski posjet MZ Strica Zarudje

14 Srp 2017
3273 times

Jučer, 13. srpnja 2017. godine su našu općinu,

točnije područje MZ Strica Zarudje posjetili predstavnici nekoliko udruženja, koji kao partneri implementiraju projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije”.  Studijski posjet organiziralo je udruženje Alterural iz Sarajeva.
Danijela Bošnjak, predstavnica Udruženja Alterural upoznala nas je s razlozima i ciljevima posjeta, te istaknula: „Osnovni razlog našeg studijskog posjeta je pokušaj da ljudima koji se bave ruralnim turizmom prezentiramo primjere dobre prakse projekta Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije. To je projekt koji financira EU, koji smo prezentirali u mjesecu studenom prošle godine u Fojnici. Partneri na tom projektu su nam Forum žena MZ Strica Zarudje, PD Vranica iz Fojnice i Udruženje Kreševski citrin iz Kreševa, a projekt obuhvaća općine Vareš, Fojnica, Kreševo, Sarajevo Stari Grad, Sarajevo Centar i Istočni Stari Grad. Pri realizaciji projekta koristimo usluge agencije Balkantina“, podsjetila je Danijela Bošnjak.

Na naš upit o organiziranom dvodnevnom studijskom posjetu i lokacijama i mjestima koja su posjetila, Danijela Bošnjak kaže:“ Jučer (12.07.) smo bili u parku prirode Tajan, u općini Zavidovići i razgovarali s djelatnicima Info centra Tajan, te posjetili pećinu i jezero u tom parku prirode, a danas (13.07.) smo u Varešu obišli selo Zaruđe i farmu za proizvodnju mlijeka i sira Zaruđe, izletište Wigwam, gospodarsko imanje „Grga“ i farmu koka nosilja i proizvodnje tjestenine. Osim toga, u prostorijama našeg partnera Foruma žena MZ Strica Zarudje smo razgovarali o selima, udruzi, običajima i kapacitetima, a u povratku ćemo posjetiti i ribnjak Sirena.“

Podsjetimo projekt traje 3 godine, a kroz njegovu realizaciju organiziraju se radionice za ljude koji se bave ruralnim turizmom, radionice iz oblasti gastronomije, marketinga, komunikacije s gostima.. Krajnji cilj projekta bit će formiranje klastera za ruralnim turizam. Jedna od narednih aktivnosti koju je najavila Danijela Bošnjak je radionica u Kreševu dana 25.07.  koja će biti posvećena korištenju ljekovitog bilja u gastronomije.

Dalida Begić, predstavnica agencije Balkantina za naš radio predstavila je agenciju, te ciljeve i aktivnosti koje trenutno rade. Istaknula je sljedeće: „ Balkantina je prva gastro-turistička agencija na Balkanu, koju je 2016. godine osnovalo Udruženje PROI - “Progresivni razvoj organizacija i individua“. Gasto-kulturne ture koje organizira Balkantina, na inovativan način otkrivaju povijest, kulturu i tradiciju naše zemlje uz degustiranje ukusne i tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine.“

Dodala je kako je Balkantina tim u svoju ponudu uvrstio 5 unikatnih tura kojima svojim gostima žele približiti gastronomsku ponudu Sarajeva i način života lokalnog stanovništva, te im ispričati zanimljive priče. Sve ture su osmišljene tako da goste vode daleko od utabanih turističkih staza, kroz autentične lokacije poznate lokalnom stanovništvu na kojima gosti mogu okusiti jedinstveni identitet i kulinarsko nasljedstvo koje je prenošeno generacijama.

IMG8446-Alterural
IMG8448-Alterural
IMG8447-Alterural
IMG8450-Alterural
IMG8452-Alterural
IMG8449-Alterural
IMG8442-Alterural
IMG8444-Alterural


Last modified on Petak, 14 Srpanj 2017 12:58
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5283

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 24170

Ovaj Mjesec 184233

Ukupno 13968677

Currently are 116 guests and no members online