Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Oduševljenje glazbom u Varešu ne jenjava: puni koncerti i stajaće ovacije na Vareš Classic Festivalu

22 Ruj 2017
2894 times

Doris Nikolić pripremila je za radio

Bobovac recenziju sadržaja VaClaFa od ponedjeljka do četvrtka, koju donosimo u cijelosti u par fotografija.

Varešani ovog tjedna uživaju u vrhunskoj glazbi u raznim žanrovima i izvedbama; nakon uspješnog Svečanog otvorenja, Ponovnog otvorenja uz žene kompozitorice, koncerta mladih rockera te radionice za djevojčice prošlog tjedna, VaClaF je od ponedjeljka u Vareš donio pregršt novih sadržaja uključujući sve uzraste, a publika je pokazala da takvih događaja nikad nije previše. Tematski koncerti u ponedjeljak 18.09. i srijedu 20.09. napunili su Staru crkvu i dobili stajaće ovacije, a mladi vareški umjetnici – pijanisti Muzičke škole Vareš te vareški tamburaši – u utorak 19.09. su dobili priliku nastupiti i oduševiti mnogobrojnu publiku i svoje vršnjake u Osnovnoj školi Vareš te Caffe Baru Roma.

U ponedjeljak, 18.09. 2017. održan je 3. tematski koncert VaClaF-a „190 post-Beethoven years Together“, obilježavajući 190. obljetnicu smrti velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena. Stara crkva je po treći puta zaredom bila puna, a umjetnička direktorica Andrea Nikolić je i ovu večer vodila mnogobrojnu publiku kroz bogat program odlične glazbe u kojoj su zajednički uživali izvođači i publika. Dramaturginja Nedžma Čizmo prigodno je otvorila program Beethovenovim pismom „Mojoj besmrtnoj ljubavi“, na što su se Andrea Nikolić i Stipe Bilić nadovezali njegovom Sonatom br. 4 u a-molu za violinu i klavir, tako započevši glazbeni dio programa. Ivana Nikolić i Miron Konjević zatim su izveli jedino djelo na programu koje nije skladao Beethoven, Pascullijev Hommage a Bellini, tako udahnuvši i malo talijanskog duha u večer posvećenu njemačkom velikanu. Uslijedilo je 6 Bagatela u izvedbi Stipe Bilića, a večer su prigodno priveli kraju Andrea Nikolić, Katarina Kutnar, Sreten Jović, Saša Mirković te Bas Jongen izvedbom Beethovenovog Gudačkog kvinteta u c-molu. Oduševljenja publika nagradila je izvođače još jednim stajaćim ovacijama.

Utorak 19.09. bio je rezerviran za mlade vareške nade. Tako su u 14 sati u Osnovnoj školi Vareš nastupili učenici pijanističke klase Muzičke škole Vareš. Osim publike i vršnjaka, mlade pijaniste slušali su i izvrsni gostujući pijanisti festivala Stipe Bilić i Anna Magdalena Kokits, te su s njima zakazane i radionice. Anna Magdalena Kokits tako je u četvrtak 21.09. održala majstorski tečaj/predavanje klavira u Staroj crkvi s marljivim vareškim učenicima glazbe. U utorak navečer u Caffe Baru Roma publici su se predstavili mladi vareški tamburaši, koji su oduševili svojim izvedbama poznatih pjesama kao što su „Sve je ona meni“, „Šumi, šumi javore“, „Otiš'o je otac moj polako“ i mnoge druge.

U srijedu 20.09. na redu je bio još jedan odličan tematski koncert u Staroj crkvi, „Vienna and Vareš Together“, ovaj put povezujući Vareš i Beč kroz izvedbe poznatih bečkih skladatelja. Publika je još jednom prepoznala da se radi o koncertu koji se ne propušta te napunila Staru crkvu, a izvođači su im zauzvrat ponudili zanimljivu glazbenu večer obogaćenu dramaturškim sadržajem. Bio je ovo drugi od tri „Koncerta za Klavir!“, naglašena bogatim klavirskim repertoarom, koji su dio kampanje čiji je cilj skupiti sredstva kako bi se nabavio profesionalni koncertni klavir za potrebe obrazovanja Muzičke škole Vareš i koncertiranja tokom Vareš Classic Festivala. Prvi dio koncerta tako su zauzeli klavirski kvarteti bečkih velikana: večer je otvorio Mahlerov Klavirski kvartet u a-molu u izvedbi Anne Magdalene Kokits, Marca Grazianija, Sretena Jovića te Belme Alić, nakon čega je uslijedio Mozartov
Klavirski kvartet u g-molu u izvedbi Stipe Bilića, Marca Grazianija, Sretena Jovića i Belme Alić. Anna Magdalena Kokits je zatim izvela Fantazije o pjesmama Richarda Dehmela skladatelja Alexandera von Zemlinskog, o kojem je i dramaturginja Nedžma Čizmo rekla par riječi. Za kraj je sačuvana prava glazbena poslastica, ponovno obogaćena dramaturgijom: Anna Magdalena Kokits, Andrea Nikolić, Saša Mirković, Bas Jongen i Dženis Mrkonjić izveli su Schubertov velebni Gudački kvintet u A-duru, poznat pod nazivom „Pastrva“ prema njegovoj istoimenoj solo pjesmi čiji je tekst na njemačkom i bosansko-hrvatsko-srpskom pročitala Nedžma Čizmo. Nadahnute izvedbe izvrsno osmišljenog programa, koji na mnoge načine dočarava ovogodišnju festivalsku temu „Zajedno“, nikoga nisu ostavile ravnodušnim te stajaće ovacije nisu izostale ni ovaj put.

Do kraja tjedna publika će moći uživati u još dva velika koncerta – „Multikulturalnost Zajedno“ u petak 22.09. u Staroj crkvi te završni Miholjski koncert „BaRock Together“ u subotu 23.09. u Župnoj crkvi sv. Mihovila. Osim toga, publika se druži s mladim vareškim nadama na još dva koncerta: koncert mladih rockera sinoć u City Baru Vareš u 21 sat te na koncert mladih pijanista u nedjelju 24.09. u podne u Staroj crkvi koji će i zatvoriti ovogodišnji Vareš Classic Festival.

Mladi-pijanisti
Publika
Tamburasi
VV-Together-Stajace-ovacij
Vienna-and-Vares-Together--2
Vienna-and-Vares-Together-
Vienna-and-Vares-Together

Rate this item
(4 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5276

Jučer 5133

Ovaj Tjedan 10409

Ovaj Mjesec 170472

Ukupno 13954916

Currently are 269 guests and no members online