Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Virtuozno, ekspresivno i nadahnuto –Miholjskim koncertom “BaRock Together!” spektakularno je završen 5. Vareš Classic Festival

28 Ruj 2017
3219 times

Osvrt na Miholjski koncert

uz sveukupni osvrt na 5. VaClaF -festival klasične glazbe u Varešu za portal radio Bobovca pripremila je naša violončelistica Doris Nikolić, inače diplomantica Sveučilišta Oxford.

Završni koncert 5. Vareš Classic Festivala, tradicionalni „Miholjski“ koncert u subotu 23.09. u punoj Župnoj crkvi sv. Mihovila publici je ponudio najbolje od oba naizgled suprotna svijeta klasične glazbe – baroka i suvremene glazbe; ono što je ta dva udaljena glazbena razdoblja ujedinilo bila je virtuoznost i nadahnuta izvedba svih gostujućih umjetnika. Mnogobrojna publika je uživo ili preko radija Bobovca tako svjedočila, kroz odlične izvedbe baroknih klasika, ali i suvremenih te novih djela domaćih mladih skladatelja, da je, kako je umjetnička direktorica festivala Andrea Nikolić i sama rekla, umjetnost istinski živa. Odgovor publike su naravno, kao i na ostatku ovogodišnjeg VaClaF-a, bile stajaće ovacije.

Koncert su tradicionalno započeli fra Mirko Majdandžić, Petar Jelić i Andrea Nikolić s uvodnim riječima i zahvalama, a nakon čega je uslijedio bogat glazbeni program. Program su otvorili Andrea Nikolić na violini, Željko Sertić na engleskom rogu te Miron Konjević na klaviru s izvedbom ambijentalne Sarabande iz muzike za pozorišnu predstavu „Prljave ruke“ J.P. Sartrea srpske skladateljice Isidore Žebeljan te nas tako prigodno uveli u večer koja se ispreplitala ekspresivnošću i virtuozitetom.
Sopranistica Josipa Bainac, uz pratnju Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu, bila je prva koja nas je tom ekspresivnošću i očarala u svojoj izvedbi poznate Purcellove pjesme „O solitude“, pokazavši izuzetnu muzikalnost. Umijeće ove darovite sopranistice publika je imala priliku čuti još u tri navrata tijekom koncerta, u izvedbama triju poznatih i zahtjevnih arija koje su se izmjenjivale s ostatkom baroknog programa. U Händelovoj koloraturnoj ariji „Oh! Had I Jubal's Lyre“ iz oratija Joshua, mlada sopranistica je pokazala da nije samo ekspresivna, već i virtuozna pjevačica sa zavidnom pjevačkom tehnikom. Njezine zadnje dvije izvedbe, arija Kleopatre „Piangero la sorte mia“ iz Händelove opere Julije Cezar te arija Euridike „Qual vita e questa...che fiero momento“ iz Glückove opere Orfej i Euridika, objedinile su pak sav dijapazon umijeća ove sopranistice – izražajnost, osjećajnost te odličnu kontrolu glasa i pjevačku tehniku. Bainac je tako svojim izvedbama osvojila srca publike.

Da virtuozitet nije rezerviran samo za baroknu glazbu dokazao je, još jednom uz odlični gudački orkestar MAS, austrijski klarinetist Sylvester Perschler svojom briljantnom izvedbom Piazzollinog djela „Muerte del Angel“, kompozicijom iz ciklusa čiji se dio nalazio na programu prvog koncerta ovogodišnjeg VaClaF-a, a koju je za klarinet aranžirao Bas Jongen. Skladbu koja uz poznate prizvuke tanga, pečat Piazzollinog stvaralaštva, donosi ritmičnost, izražajnu melodiju te efektni vrhunac u zahtjevnim pasažama, ovaj mladi klarinetist je u potpunosti svladao te apsolutno oduševio sve nazočne, pokazujući veliki raspon mogućnosti svog instrumenta.

Posebnost ovog koncerta bile su dvije izvedbe mladih bosanskohercegovačkih skladatelja, „Ul-la“Davida Mastikose i „5 4“ za gudače Dine Rašidbegovića, koje su potvrdile da Bosna i Hercegovina ima itekako mnogo toga za ponuditi svijetu klasične glazbe. „Ul-la“ je skladba napisana za Andreu Nikolić i VaClaF te je na ovom koncertu premijerno izvedena. Izrazito zanimljivo i efektno, u skladbi su se ispreplitali razni načini izvođenja – „Ul-la“ tako započinje fućkanjem orkestra uz koji solistica na violini pjeva i svira. Ulogu solistice, pjevačice, improvizatorice te vođe orkestra Andrea Nikolić je preuzela besprijekorno, ponudivši nam uistinu nadahnutu, odvažnu i živu izvedbu, a gudački orkestar MAS u stopu ju je pratio. Nadareni skladatelj David Mastikosa i sam je nazočio praizvedbi svoje skladbe, koju je publika odlično primila, impresionirana umijećem i skladatelja i izvođača, te ih nagradila velikim aplauzom. Sjajna „5 4“ za gudače Dine Rašidbegovića koju je gudački orkestar MAS također u punom sjaju predstavio publici, primljena je od publike s jednakim entuzijazmom, što je uistinu pokazalo da mjesta za domaću suvremenu glazbu zaista ima na svim pozornicama te da ju je publika itekako željna i voljna slušati.

Ostatak baroknog programa činili su svojevrsni „hitovi“ barokne glazbe – dva poznata barokna „dupla“ koncerta, prave glazbene poslastice baroknih velikana Bacha i Vivaldija, u kojima su uživali i  izvođači i publika. Tako su središte koncerta činile sestre Ivana i Andrea Nikolić, koje su, u tradicionalnim borovičkim nošnjama, izvele poznati Bachov „Koncert za violinu i obou u c-molu“ te oduševile publiku. U prvom stavku Allegro sestre su publici odlično predstavile poznatu baroknu temu te pokazale u punom sjaju svoje izgrađene tehnike na violini i oboi te odlično razumijevanje barokne interpretacije. U drugom stavku, Adagio, tradicionalno je nastupio kontrast – sestre su nam ponudile izražajnost i prekrasno nadopunjavanje jedne druge sa svojim muzičkim frazama. Zadnji stavak bio je ponovno brzi Allegro, s kojim su u punom mahu sestre Nikolić i orkestar koncert doveli do vrhunca i tako zaslužili velike ovacije od publike. Violončelisti Bas Jongen i Belma Alić izveli su drugi poznati dupli barokni koncert – Vivaldijev „Koncert za dva violončela u g-molu“. Kao i sa sestrama Nikolić, ovdje se radilo o izvedbi koja je u punom sjaju pokazala sav virtuozitet, izražajnost te superiornu baroknu interpretaciju izvođača. Jongen i Alić su se odlično nadopunjavali i surađivali, istovremeno individualno iskazujući svoja zavidna sviračka umijeća, i u brzim i u sporom stavku koncerta. U prvom stavku, iznosivši glavnu temu s orkestrom, violončelisti su pokazali kako im barok nije nimalo stran u svojim solo dionicama koje su se međusobno ispreplitale i imitirale. U drugom stavku publika je mogla uživati u prekrasnim pijevnim zvucima dvaju violončela koji su pokazali da se izrazita ekspresivnost ne nalazi samo u romantizmu. Iz drugog stavka izvođači su attaccom krenuli u vrlo brz treći stavak koji je savršeno dočarao naslov ovogodišnjeg Miholjskog koncerta – BaRock Together! Gotovo poput rock zvijezda, solisti i orkestar su svojom izvanrednom svirkom u potpunosti osvojili publiku.

Koncert je prigodno zatvorio Gudački orkestar MAS, koji je prije toga otpratio sve soliste te impresivno izmjenjivao i interpretirao barokni i suvremeni program, skladbom „Battalia a 10“ baroknog skladatelja Heinricha Ignaza Franza Bibera. Bila je tosavršena završnica ovog trijumfalnog koncerta, koja je sažela sav njegov sadržaj: u skladbi su se ispreplitali polagani i ekspresivni te brzi i virtuozni dijelovi, a orkestar ih je sve izvanredno interpretirao te zajedničkim muziciranjem zatvorio koncert i ovogodišnji VaClaF, nakon kojeg su uslijedile gromoglasne stajaće ovacije za sve izvođače. 

U svakom pogledu bio je ovo koncert za pamćenje, koji je prigodno proslavio 5. jubilej izrazito uspješnog Vareš Classic Festival, a slavlje se nastavilo i poslije koncerta velikom zakuskom koju je pripremio Župni ured Vareš.

Festivalski koncerti koji su prednjačili velikom finalu bili su jednako uspješni u prenošenju ovogodišnje teme ZaJedno. U petak 22.09. u prepunoj Staroj crkvi održan je koncert Multikulturalnost Zajedno koji je započet predavanjem o multikulturalnosti u suvremenoj glazbi Petre Zidarić Györek, a na programu su bila djela Čajkovskog, Brahmsa, Schuberta, Schumanna, Wolfa, Stravinskog te Prokofjeva u izvedbama Mirona Konjevića, Ilme Čerim, Josipe Bainac, Sylvestera Perschlera, Ivane Nikolić, Marca Grazianija, Saše Mirkovića te Dženisa Mrkonjića. Prije toga održana su još četiri velika tematska koncerta koja su napunila Staru crkvu: Svečano otvorenje 14.09., Reopening Together – Umjetnost je ženskog roda 16.09., 190 post-Beethoven Years Together 18.09. te Vienna and Vareš Together 20.09. Osim toga, vareška mladež uvelike je sudjelovala u ostvarenju ovogodišnjeg festivala, svirajući i radeći zajedno s gostujućim umjetnicima. Tako su, uz radionice 17.09. te 21.09., mladi vareški glazbenici u mnogobrojnim nastupima razveselili brojnu publiku. Mladi rockeri su napunili Caffe Bar Jazz in the House 15.09. i City Bar Vareš 21.09., a mladi tamburaši su oduševili mnoge u Caffe Baru Roma 19.09. Mladi vareški pijanisti iz Muzičke škole Vareš imali su čast dva puta nastupiti pred različitom publikom: 17.09. nastupili su u Osnovnoj školi Vareš pred svojim vršnjacima i gostujućim pijanistima, a 24.09. imali su čast svirati na zadnjem koncertu Vareš Classic Festivala pred punom Starom crkvom. Tako je ovogodišnji moto ZaJedno u potpunosti ostvaren sa svima uključenima u 5- Vareš Classic Festival – od mnogobrojne publike do gostujućih i domaćih umjetnika svih uzrasta.

Miholjski-koncert3343
Miholjski-koncert-Petar-Jel
Miholjski-koncert-proslava
Miholjski-koncert-sestre-Ni
Miholjski-koncert-umjetnici

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1632

Jučer 4915

Ovaj Tjedan 6547

Ovaj Mjesec 136805

Ukupno 13703957

Currently are 48 guests and no members online