Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Edukativna prevencija stanovništva Bobovačke doline s akcentom na podizanje svijesti o značaju čiste i zdrave životne sredine"

01 Pro 2017
1902 times

UG "Čuvari bosanske krune Bobovac" iz Mijakovića je dana

29.11.2017 godine organiziralo edukativno predavanje za stanovnike MZ Dragovići i Mijakovići na temu: "Edukativna prevencija stanovništva  Bobovačke doline s akcentom na podizanje svijesti o značaju čiste i zdrave životne sredine".
Modul predavanja je organiziran u područnoj školi u Dragovićima, a škola je inače bila i partner u ovom projektu. Predavanje je održao g-din Mladen Rudež, expert za zaštitu okoliša i dugogodišnji pomoćnik ministra u Vladi Federacije, naš Varešanin, poznat kao predsjednik Fondacije za obnovi i razvoj Vareša u zadnjih nekoliko godina.

Predavanje je održano u tri tematske cjeline i to:
1.    Čovjek kao najodgovorniji faktor u očuvanju i zaštiti životnog mikro prostora,
2.    Važnost i značaj čiste i zdrave životne okoline i ukupnog eko sistema
3.     Zakonska regulativa iz oblasti zaštite životne okoline, propisi, mjere i uredbe u Federaciji BiH i trenutna usklađenost ovih propisa sa propisima u EU.

U projekt su uključeni i učenike područne škole Mijakovići i kao partneri i kao najmlađa populacija u ovoj lokalnoj zajednici čiju svijest treba upravo sada izgrađivati na planu čuvanja i zaštite mikro i makro životnog prostora. Oni su za obavezu imali uraditi po jedan likovni i jedan literarni rad na temu: Važnosti čistog i zdravog životnog okoliša za literarni rad i Moje selo kao ekološki najprihvatljivija destinacija za život.

Zaista je bilo za uživati u pregledu i tijekom prezentacije urađenih radova.  Po jedan rad je nagrađen prigodnim novčanim nagradama. Kada je u pitanju najbolji literarni rad, uradila ga je učenica Emina Gerin učenica IV. razreda, a najbolji likovni rad je uradila Aida Ibrišimović učenica V. razreda.

Na kraju možemo zaključiti da je predavanju prisustvovao zavidan broj stanovnika ove MZ, njih 40-tak.

Inače, UG "Čuvari bosanske krune Bobovac" je fokusirano u zadnjih nekoliko godina na aktivnosti podizanja ekološke kulture kod stanovništva na jedan veću razinu, gdje su u 2015. godini uz podršku kantonalne vlade i ministarstva  za prostorno uređenje,  promet i komunikacije i zaštitu okoliša realizirali projekat „Čišćenja divljih deponija u Bobovačkoj dolini i postavljanjem  tabli upozorenja o zabrani odlaganja smeća“.

Predsjednik Udruženja Šaban Ibrišimović o svemu kaže: “Logičan slijed je  bila realizacija opisanog projekta u uvodu sa edukativnim predavanjem za mjesno stanovništvo. Iz razloga velike zainteresiranosti prisutnih na predavanju i njihove interaktivnosti tokom predavanja, cijenimo da smo po naški rečeno "uboli" pravu stvar i zainteresirali lokalnu javnost o ovim temama koje su životno gotovo najvažnije za suvremenog čovjeka a i ukupan eko sistem u našem životnom okruženju. Drago nam je da smo među prvima na našoj općini pokrenuli ovakve aktivnosti u našoj lokalnoj zajednici, sto bi trebale, naravno i sve ostale lokalne zajednice naše općine, obzirom da smo mi po svim ocjenama ljudi iz turističke struke, turistička oaza, a Bobovačka dolina kao takva unikatna uz ovo značajno i bogato kulturno povijesno nasljeđe, po čemu smo jedinstveni u regiji“.
„Ovo predavanje bilo je fokusirano na pojedinca, jer svijest samo jednog pojedinca mijenja čitavu zajednicu u svim segmentima života. Drugi važan cilj, pored onog ekološkog u ovom projektu je u tome, da ako smo turistička destinacija, trebamo imati čistu i uređenu životnu okolinu u koju će dolaziti sve veći broj turista  iz svijeta i okruženja, time ćemo osnažiti ruralnu ekonomiju, a ovim i održivi ostanak na selu sto je primarni cilj“, zaključio je Šaban Ibrišimović. (foto Šaban Ibrišimović)

Last modified on Utorak, 05 Prosinac 2017 11:17
Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3267

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 22154

Ovaj Mjesec 182217

Ukupno 13966661

Currently are 116 guests and no members online