Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održan okrugli stol na temu "Društvena i politička marginalizacija žena u BiH"

23 Sij 2018
1653 times

U suradnji Udruženja žena Zvjezdangrad Vareš i Fondacije CURE iz Sarajeva

jučer, 22. siječnja 2018. godine u općini Vareš održan je okrugli stol na temu "Društvena i politička marginalizacija žena u BiH".

Moderatorice i voditeljice okruglog stiola bile su Jadranka Miličević, suosnivačica i direktorica Fondacije CURE i Selma Hadžihalilović, programska koordinatorica Fondacije CURE.
Gosti okruglog stola bili su Boško Andrić, viši referent za izradu, praćenje projekata i zaštitu okoliša u Općini Vareš, Ines Hrvat i Admir Čizmo ispred Turisto info centra Vareš, te predstavnice medija Azra Kovačević iz Dnevnog avaza i Danijela Pavlić ispred Hrvatskog radija Bobovac Vareš.

Oko 30-ak sudionika okruglog stola, većinom članica Udruženja Zvjezdangrad i članica i člana političkih stranaka SDP-a i DF razgovaralo je o marginalizaciji žene na razini lokalne zajednice u drušvenom smislu, te se pokušalo doći do odgovora na pitanje što se može učiniti na unaprjeđenju kvalitete živoza žena i djevojaka u lokalnoj zajednici i općenito u BiH. Jedan od načina je zastupljenost žena u Savjetima mjesnih zajednica, te aktivnom radu općinske komisije za ravnopravnost spolova. Bilo je riječi i o značaju uzajamne podrške i solidarnosti između različitih udruženja žena.

Dio okruglog stola bio je posvećen problematici zastupljenosti žena u politici. Naglašeno je da da, unatoč tomu da žene sačinjavaju više od polovine stanovništva i biračkog tijela u BiH, njihova zastupljenost u politici, u upravnim i nadzornim odborima, na mjestima gdje se odlučuje o novcu, ulaganjima i o pitanjima bitnim za sve građane i građanke u zemlji je sramotno manja od zakonski predviđenih 40%.

Okrugli stol je dio projekta Zalagačke inicijative žena u BiH i predstavlja dio programa Fondacije CURE za osnaživanje žena u malim lokalnim zajednicama i izravno radi na povećanju znanja o pitanjima koja se izravno tiču žena poput rodno zasnovanog nasilja, izgradnje mira i prevencije konflikata jačanja vidljivosti ženske i feminističke perspektive u svim procesima donošenja odluka. Projket je podržan od švedske feminističke fondacije Kvinna till Kvinna.

IMG3677-Cure
IMG3678-Cure
IMG3679-Cure
IMG3681-Cure

Last modified on Utorak, 23 Siječanj 2018 13:22
Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6439

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 27732

Ovaj Mjesec 194387

Ukupno 13761539

Currently are 283 guests and no members online