Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareška INICIJATIVA predstavila se u Sarajevu

15 Velj 2018
3026 times

U subotu, 10.02.2018. godine, Institut za razvoj mladih KULT Sarajevo

je organizirao Sajam organizacija i lokalnih građanskih inicijativa u hotelu Hills na Ilidži. Inicijative koje će realizirati u svojim lokalnim zajednicama, na Sajmu su predstavile organizacije iz Vareša, Nevesinja, Stoca, Blažuja, Gradačca, Ugljevika, Bosanske Krupe, Visokog te drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Riječ je o inicijativama koje su mladi ljudi prepoznali kao probleme ili nedostatke u svojim lokalnim zajednicama, a koji će kroz aktivan angažman mladih ljudi, podršku Insituta, lokalnih vlasti i organizacija, napokon biti riješeni. Tako ćemo do juna 2018. godine imati uređena školska dvorišta u ruralnim dijelovima BiH, poboljšane kulturne i sportske sadržaje, bolji kvalitet zraka, a neke organizacije će pružiti i konkretnu pomoć osobama sa umanjenim intelektualnim sposobnostima. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Realizaciju inicijativa finansijski je podržao Institut za razvoj mladih KULT, a ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju malih građanskih inicijativa je potpisalo petnaest najuspješnih organizacija sa područja BiH.

Udruženje mladih „INICIJATIVA“ Vareš se prijavilo na Javni poziv Instituta za razvoj mladih KULT,  te kao najbolje ocijenjeno sudjelovalo na Sajmu organizacija i lokalnih građanskih inicijativa.Udruženje su predstavljali Nurdin Begović (predsjednik Udruženja) te Arijana Čajić (dopredsjednica Udruženja i koordinatorica projekta). Uspjeh vareškog Udruženja je veći kada se uzme u obzir konkurencija koja je postojala na Javnom pozivu. Udruženje mladih „INICIJATIVA“ prijavilo je projekt „Ulicama našeg grada“  i zauzelo 1. mjesto na rang listi Instituta.

Predsjednik INCIJATIVE Nurdin Begović  je u svome obraćanju za medije izjavio: „Čast i zadovoljsto nam je da je Institut za razvoj mladih KULT ocijenio naš projekt najvećom ocjenom te nas pozicionirao na prvo mjesto. Zahvalni smo KULT-u što nam je omogućio da  realiziramo projekt. Svrha projekta je da osobe koje u određenom razdoblju borave u Varešu prvenstveno imaju bolju orijentaciju na kojem području se koja ulica nalazi, te da naši posjetitelji budu upoznati s poviješću nastanka naziva ulica. Svaka od njih priča svoju priču, te ima razlog zašto je dobila upravo to ime. Također, ovim će se poboljšati i estetska slika grada".  

Institut za razvoj mladih KULT podržao je oko 13.500 mladih u Bosni i Hercegovini i regiji u njihovim zajedničkim inicijativama za poboljšanje položaja mladih u društvu. U posljednjih 5 godina Institut je dodijelio preko 2.500.000 KM kroz grantove nevladinim organizacijama.

N1-Kult
n2-Kult
n4-Kult
n5-Kult
n7-Kult
n6-Kult
n8-Kult
n9-Kult

Last modified on Četvrtak, 15 Veljača 2018 12:25
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4130

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 16071

Ovaj Mjesec 176134

Ukupno 13960578

Currently are 84 guests and no members online