Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Čuvari Isusovog groba iz Vareša na Festivalu žudija u Mariji Bistrici

03 Tra 2018
2642 times

Više od 800 žudija – čuvara Kristova groba,

okupljenih u 34 skupine, sudjelovalo je na 18. Vodičkom festivalu žudija, koji je u ponedjeljak, 02. travnja 2018. godine, održan u Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine na festivalu su sudjelovali čuvari Isusovog groba iz župe sv. Mihovila Vareš:  Igor Antić, Boris Bošnjak, Filip Jurkić, Goran Matičević, Goran Kuhar, Ivan Marošević, Josip Andrić i Karlo Grgić.

Inače, tradicija čuvanja Kristova groba u Varešu stara je stoljećima. Velika je čast i privilegija za dečke biti jedan od čuvara na starorimski način i stajati uz improvizirani Isusov grob od Velikog četvrtka do Uskrsa, a najveća čast je biti čuvar koji će u trenutku Isusova uskrsnuća pasti.

Vodički festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje.  Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere i  tradicije.

Sam festival započeo je točno u podne u Crkvi na otvorenom, a na njemu su sudjelovale grupe iz svih dijelova Dalmacije, gosti iz BiH i Slovenije i, domaćini iz Marije Bistrice i budući domaćini župa Sv. Ane iz Lobora.

Na glavnom bistričkom trgu poznati fotograf Šime Strikoman napravio je još jednu u nizu svojih poznatih Milenijskih fotografija, na kojoj su i naši Varešani.

Napomenimo da je jedan od ovogodišnjih domaćina žudijama bio i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević, čiji su korijeni iz Borovice.





 

Last modified on Srijeda, 04 Travanj 2018 09:50
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5986

Jučer 8185

Ovaj Tjedan 33058

Ovaj Mjesec 193121

Ukupno 13977565

Currently are 260 guests and no members online