Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana V. smotra OI Zvijezda Vareš

25 Svi 2018
2660 times

U dvorani novoobnovljenog Radničkog doma jučer, 24. svibnja

2018. godine održana je V. smotra OI Zvijezda Vareš. Sve je počelo postrojavanjem članova Odreda i dizanjem zastave, a tijekom svečanosti novi članovi su položili zavjete i obećanja, dok su dugogodišnjim članovima uručena priznanja za postignute rezultate u brojnim oblastima izviđačkog života.

Na početku smotre prisutne je pozdravila Božidarka Dodik, starješina Odreda, koja je istaknula:" Izuzetno sam ponosna što je ovo već naša 5. svečana smotra, što znači da mi već 5 godina ne samo opstajemo nego postiženo značajne rezultate. Neću govoriti o rezultattima iz nekoliko razloga,prvi je taj da nije red da sami da se hvalimo, drugi je što je to vidljivo iz priloženog i treći što ne želim oduzmati vrijeme, jer znam da su naši izviđači, a posebno pčelice i poletarci, nestrpljivi da dobiju svoja zaslužena priznanja, nagrade, značkice i ambleme. koristim priliku da se svima još jednom zahvalim, a prije svega zahvaljujem se vama djeco jer bez vas smisao Odreda i smisao izviđača ne postoji. Izviđači u svom centru djelovanja imaju djecu, tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Hvala i vašim roditeljima koji su nam ukazali povjerenje i povjerili nam vas, a to nije jednostavno. Na kraju se posebno želim zahvaliti lokalnoj vlasti i načelniku Općine Zdravku Maroševiću, s obzirom na svu podršku koju nam pruža svih proteklih godina, a pritom ne mislim smao na konkretnu finacijsku za odlaske na natjecanja i razne manifestacije, nego želim da se zahvalim i na razumijevanju i  prepoznavanju onih vrijednosti koje promoviraju izviđači. Nemaju svi izviđački odredi takvu podršku, zapravo većin aih nema. To je bilo izuteno vidljivo na ovogodišnjoj svečanoj akademiji saveza izviđača Federacije BiH , na kojoj osim načelnika domaćinskog odreda iz  Tešnja , jedini općinski načelnik koji je tomu prisustvovao i na taj način podržao naš rad bio je Zdravko Marošević".

Izviđače i goste pozdravio je i općinski načelnik Zdravko Marošević. "Posebno sam ponosan na vas i neću govoriti o vašim rezultatima. Ja te rezultate saznajem kako prolazim Bosnom i Hercegovinom, susjednim državama i svi me pitaju za vareške izviđače i pritom mi kažu -znamo mi načelniče da su vaši izviđači najbolji. Vi ste promotori jednog civilizacijskog, kulturnog, tradicionalnog vareškog načina življenja i vi ste sastavni dio obrazovnog sustava. Svaku marku koju iudvajam iz općinskog proračuna ulažem u vas mlade, u izviđače i sve druge koji se bave korisnim stvarima. zasigurno ću čvrsto vratiti svaki uloženi novac i vaše aktivnosti nikad neću zaustaviti i bit ću vam uvijek na tragu podrške i nadam se da ćete i vi mnogi, kada odrastete, na isti način razmišljati kad preuzmete odgovorne dužnosti u društvu. Hvala i roditeljima, donatorima i svima koji podržavaju vaš rad. Izvesti djecu na pravi put je posebna odgovornost, to je odgovornost cijele društvene zajednice. Općina je jedan dio društvene zajednice i ona ima i obvezu, zakonsku, moralnu i ljudsku, da razvoj djeteta prati od rođenja sve do odraslog čovjeka dok ne počne stvarati na tržištu rada. Bit ću uvijek uz vas gdje god to moje obveze dozvole", istaknuo je načelnik Marošević.

U ime Saveza izviđača Federacije BiH pozdravne riječi uputio je dopredsjednik Saveza Muris Parić. " U ime predsejdnika SI Federacije BiH Muje Pobrića i u svoje ime, u ime predsjedništva želim vam puno uspjeha u vašem budućem radu",  rekao je Muris Parić.

Izmjenjivali su se na pozornici brojni izviđači, a oni najmlađi, poletarci i pčelice  - Nejra Ahmedović, Matea Divković, Nejla Ahmedović, Harun Janjoš i David Franjić, dali su svečano obećanje i tako postali dio velike izviđačke obitelji.
Zavjete su položili i izviđači i planinke: Ivona Štrkalj, Adna Likić, Domagoj Miočević, Džejla Beganović, Alma Kopić, Nela Purišević, Harun Kapetanović, Džejna Rizvanović, Farisa Gonddžo, Ivana Ivković, Alaris Gogić, Karla Malbašić, Nikolina Vidović, Mubina Lulić, Rijad Džafo, Mia Milošević, Laura Franjić i Dunja Franjić.

Kako svako dijete posjeduje određene talente, tako su ih izviđači prepoznali, a predvodnica jata Bambi Una Berberović je sljedećim pčelicama i poletarcima dodijelili vještine:  Ejla Abadžija (vještina čuvar prirode), Esma Ahmedović (vještina čuvar prirode), Luka Dužnović (vještina košarkaš i muzičar), Rafaela Ljevak (vještina čuvar prirode), Ajša Vesnić (izletnik i likovni umjetnik), Šejma Zubača (vještina poznavatelj borilačkih vještina), Harun Zubača (vještina poznavatelj borilačkih vještina), Sanja Petrović (vještina čuvar prirode), Ena Kohut (vještina izletnik), Jan Čabrajić (izletnik i skijaš), Elena Zloušić (vještina muzičar), Ella Muftić (vještina zabavljač), Mia Sprečkić (vještina čuvar prirode i likovni umjetnik), Nejra Ahmedović (vještina izletnik), Nejla Ahmedović (vještina izletnik), Matea Divković (vještina izletnik), Harun Janjoš (vještina izletnik) i Mia Šoljak (vještina izletnik).

Predvodnica jata Vukovi Edna Likić oznake vještina i vještarstava dodijelila je svojim članovima: Dalija Ajanović (vještina čvorolog), Igor Radojević (vještina izletnik i sanjkaš), Džejna Džido ( vještina čvorolog), Dario Drijenčić (vještina izletnik), Džena Beganović (vještina čuvar prirode), Alma Ahmedović (vještina izletnik), Muhamed Kapetanović (vještina izletnik), Ajdin Ledenko (vještina muzičar), Anadin Pilav (vještina nogometaš, izletnik, čvorolog, sanjkaš), Amila Likić (vještina poznavatelj borilačkih vještina, sanjkaš), Dorian Zloušić (vještina izletnik), Harun Pijadžer (vještina čuvar prirode), Anesa Rožajac (izletnik).
Džejla Beganović (vještarstvo čuvar prirode), Alma Kopić (vještarstvo izletnik), Ivona Štrkalj (vještarstvo muzičar, čvorolog, izletnik), Nela Purišević (vještarstvo čvorolog izletnik), Harun Kapetanović (vještarstvo izetnik, čvorolog, sanjkaš), Domagoj Miočević (vještarstvo izletnik) i Adna Likić (vještarstvo čvorolog).

Vodnica voda Štrumpfovi Amela Imamagić oznake vještarstva je dodijela svojim članovima: Emina Ahmedović (vještarstvo muzičar), Iman Džafo (vještarstvo muzičar), Iva Kuhar (vještarstvo kuhar), Džana Ključanin (vještarstvo sanjkaš), Amela Imamgić (vještarstvo sanjkaš) i Dunja Franjić (vještarstvo muzičar).

Vodnik voda Plamen Džan Likić oznake vještastava je dodijelio svojim članovima: Tome Ivković (vještarstvo šahist i muzičar), Nejra Balta (vještarstvo likovni umjetnik),Medina Kapetanović  (vještarstvo likovni umjetnik), Ervin Halkić (vještarstvo košarkaš), Mia Milošević (vještarstvo izletnik i čuvar prirode) i Tin Erlbek (vještarstvoizletnik).
Vodnica voda Javor Ema Hinger oznake vještarstava dodijela je za 4 svoja člana: Karla Malbašić (vještarstvo muzičar i čuvar prirode), Nikolina Vidović (vještarstvo muzičar), Ema Lekić (vještarstvo signalist i čvorolog) i Alaris Gogić (vještarstvo čuvar prirode).

Vodnica voda Ljiljani Emina Botić vještarstva je dodijelila za 5 svojih članova: Džejna Rizvanović (vještarstvo izletnik i čvorolog), Adna Adilović (vještarstvo izletnik i signalist), Farisa Gondžo (vještarstvoizletnik i čvorolog), Enis Bašić (vještarstvo izletnik i zabavljač) i Enida Hercegovac (vještarstvoloikovni umjetnik, čvorolog i kolekcionar).

Za članove koji su napunili 18 godina dodjeljuju se specijalnosti koje nije baš lako osvojiti, a sretna i spretna da dobije to priznanje bila je Ivana Ivković kojoj je uručena specijalnost izletnik.

Osim vještina i vještarstava, članovi Odreda su za svkadane oblasti izviđačkog prograna dobili i posebna odlikovanja. Tradicionalno pčelicama i poletarcima se dodjeljuju letovi, a uručeni su:

- 1. let: Muhamed Kapetanović, Ajdin Ledenko, Anadin Pilav, Nejra Ahmedović, Nejla Ahmedović, Matea Divković, Harun Janjoš i David Franjić.
- 2.let: Igor Radojević, Anesa Rožajac, Džejna Džido, Dario Drijenčić, Džena Beganović, Amila Likić, Sanja Petrović, Šejma Zubača, Elena Zloušić, Luka Dužnović, Esma Ahmedović, Ejla Abadžija, Alma Ahmedović, Esma Ahmedović, Ajša Vesnić, Harun Zubača, Ena Kohut, Jan Čabrajić, Ella Muftić, Mia Sprečkić i Mia Šoljak.
- 3.let: Dalija Ajanović i Dorian Zloušić.

Mlađi izviđači dobili su zvijezde, a dodijeljenje su u 3 kategorije:

- 1. zvijezdu dobili su: Džana Ključanin, Emina Ahmedović, Ema Lekić, Nejra Balta, Medina Kapetanović, Tome Ivković, Ervin Halkić, Belmin Rožajac, Enida Hercegovac, Enis Bašić, Rijad Džafo, Domagoj Miočević, Džejla Beganović, Alma Kopić, Harun Kapetanović, Mia Milšević, Nela Purišević, Ivona Štrkalj i Adna Likić.
- 2. zvijezdu dobili su: Džan Likić, Ema Hinger, Iman Džafo i Nađa Imamagić.
- 3. zvijezdu osvojio je Laris Ajanović.

Priznanje koje se dodjeljuje zviđačima i planinkama naziva se krin, a dodijeljen je u 3. kategorije. Tako je 1. krin uručen  Ameli Imamagić i Ivani Ivković, 2. krin su osvojili: Emina Botić, Amila Tirić, Edna Likić i Lamija Pijadžer, a 3. krin dodijeljen je Reu Čurtiću.

Izviđački život je pored stjecanja različitih vještina za život poznat i po puno smijeha i zabave. To ni na V. smotri nije izostalo, pa je Edna Halkić uručila lente u kategorii "naj, naj vodovi". Dobili su ih:

1. Kraljevi planine - najodsutniji
2. Vukovi - najmnogobrojniji
3. Bambi - najmanji
4. Štrumpfovi - najraspjevaniji
5. Gromovi - najrasutiji
6. Plamen - najživahniji
7. Javor - najnoviji
8. Ljiljan Vareš Majdan - najjužniji.

Također su na smotri uručene diplome za uspješno završenu Izviđačku kadrovsku školu I.stupnja, a polaznicima ih je uručila Maja Berberović. Uzimajući u obzir rezultate testiranja, aktivnosti na sastancima, domaće zadatke i praktičan rad IKŠ I.stupnja položile su: Iman Džafo, Una Berberović, Džejla Likić, Jelena Ivković, Emina Ahmedović, Edna Halkić, Iva Kuhar, Nađa Imamagić, Džejna Rizvanović, Ema Hinger i Džana Ključanin.

Diplomu za odslušanu IKŠ dobili su: Azra Muftić, Nejra Šehić, Enida Hercegovac, Enis Bašić i Belmin Rožajac.

Načelstvo Odreda posebno je pohvalilo neke od članova za izuzetno zalaganje, a pohvalnice je uručio načelnik Odreda Amar Hrvat  i to: patroli Šefice, Edni Halkić, Džejni Čizmo, Jeleni Ivković, Uni Berberović, Džejli Likić, Amaru Hrvatu, Edinu Pezi, te brđankama Božidarki Dodik, Senadi Parić i Maji Berberović.

Zahvalili su se članovima Kluba seniora koji, aiko imaju studentske ili radne obveze, uvijek priskoče u pomoć Odredu kad je potrebno, a to su: Sonja Ružić, Andrea Djaković, Matea Terzić, Gregor Dodik, Kemal Muftić, Haris Velić, Goran Prajo i Benjamin Hinger.

Članovi izviđačkog benda su između dodjela priznanja i zahvalnica pokazali zašto su praćeni ovacijama na svakom izviđačkom natjecanju na kojem se pojave. Izveli su 3 skladbe i to - Hej hura, Ponosni jesmo viteški odred smo i Košulja i marama plava.

U znak zahvalnosti za pomoć i podršku u radu Odreda starješinstvo OI Zvijezda dodijelilo je zahvalnice institucijama, firmama i pojedincima i to: MPM (Miroslav Marošević), Šimić prom d.o.o (Nikola Šimić), City bar Vareš (Ahmed Likić), cvjećarna Orhideja Vareš (Dario Marijančević),  samoposluga MIS prom (Mejra Bešić),  Kristina Josipović (Kiseljak), Mirnes Hrvat (direktor MSŠ Nordbat2 Vareš), Ilijana Vidović i Muris Parić (OŠ Vareš), Danijela Pavlić i Ivan Lovrić (Hrvatski radio Bobovac d.o.o.), Zdravko Višnjić ( MZ Oćevija), Policijska stanica Vareš, Boško Andrić (Općina Vareš), te Velimir Gavran i Admir Čizmo (K.E.S.Perun Va).

Za izuzetno zalaganje i trud na unaprijeđenju rad Odreda zahvalnice su dobili i sljedeći brđani i brđanke: Davor Rudakijević, Ibrahim Parić, Vesna Hinger, Mirza Imamagić, Meliha Parić, Branko Zloušić, Kabir Muftić, Meliha Operta, Enida Zubača, Elvira i Rejhan Čurtić, Slaviša Zlović, Tanja Kevešević, Željko Petković,  Rusmir Berberović, Evedina Velić, Amir Ajanović, Ivan Miketin i Sead Parić.

Na samom kraju smotre izviđački bend izveo je pjesmu Tabor naš, a potom je uslijedilo supuštanje zastave i završetak V. smotra OI Zvijezda Vareš.

Za prvih 5 godina rada i djelovanja postigli su odlične rezultate, svoje prostorije uljepšali brojnim peharima, medaljama i diplomama, a već drugu godinu za redom ponosno nose lentu Viteškog odreda. Ono što je najvažnije u cijeloj ovoj lijepoj priči, koja će sigurni smo trajati još dugo, je činjenica da OI Zvijezda Vareš odgaja i educira nove generacije koje će znati cijeniti ljepotu prirode i čuvati ju, generaciju poštenih i dobrih mladih osoba koje će poštovati druge i različite, voljeti ih,  biti spremne pomoći drugima u nevolji... To je pravo životno bogatstvo i samo s takvim mladim naraštajima ova zemlja može naprijed.
U ime redakcije radio Bobovca upućujemo čestitke OI Zvijezda Vareš i nismo neskromni kad kažemo - vaših prvih 5, bilo je čista petica! Bravo!

smotraO-2
smotraO-3
smotraO-4
smotraO-5
smotraO-6
smotraO-7
smotraO-8
smotraO-9
smotraO-10
smotraO-11
smotraO-12
smotraO-13
smotraO-14
smotraO-15
smotraO-16
smotraO-17
smotraO-18
smotraO-19
smotraO-20
smotraO-21
smotraO-22
smotraO-23
smotraO-24
smotraO-25
smotraO-26
smotraO-27
smotraO-29
smotraO-30
smotraO-31
smotraO-32
smotraO-33
smotraO-35
smotraO-36
smotraO-37
smotraO-38
smotraO-39
smotraO-40
smotraO-41
smotraO-42
smotraO-43
smotraO-44
smotraO-45
smotraO-46
smotraO-47
smotraO-48
smotraO-49
smotraO-50
smotraO-51
smotraO-52
smotraO-53
smotraO-54
smotraO-55
smotraO-56
smotraO-57
smotraO-58
smotraO-59
smotraO-60
smotraO-61
smotraO-62
smotraO-63
smotraO-64
smotraO-65
smotraO-66
smotraO-67
smotraO-68
smotraO-69
smotraO-70
smotraO-71
smotraO-72
smotraO-73
smotraO-74
smotraO-75
smotraO-76
smotraO-77
smotraO-78
smotraO-79
smotraO-80
smotraO-81
smotraO-82
smotraO-84
smotraO-83
smotraO-85
smotraO-86
smotraO-87
smotraO-88
smotraO-89
smotraO-90
smotraO-91
smotraO-92
smotraO-93
smotraO-94
smotraO-95
smotraO-96
smotraO-97
smotraO-98
smotraO-99
smotraO-100
smotraO-101
smotraO-102
smotraO-103
smotraO-104
smotraO-105
smotraO-106
smotraO-107
smotraO-108

Last modified on Subota, 26 Svi 2018 07:54
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4169

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 38474

Ovaj Mjesec 128883

Ukupno 13913327

Currently are 433 guests and no members online