Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ataše za suradnju Francuske ambasade u BiH posjetila Vareš

21 Lip 2018
2736 times

Jučer, 20. lipnja 2018. godine u popodnevnim satima općinu Vareš posjetila je

Catherine Palpant, ataše za suradnju Francuske ambasade u BiH. Razlog njenog posjeta bio je inicijativni sastanka s načelnikom općine Vareš Zdravkom Maroševićem, nakojem su glavne teme bile mogućnosti povezivanja Vareša i francuskog grada Choisy le Roi u oblastima turizma i mladih.

Inače, Choisy-le-Roi je općina u Val-de-Marneu u jugoistočnom predgrađu Pariza u Francuskoj. Nalazi se 10,7 km jugoistočno od središta Pariza , na obalama rijeke Seine.

Na sastanku su bili prisutni suradnica gđe Palpant gđica Cecile Masseron i prevoditeljica Maida Dudo ispred Francuske ambasade, te Adis Čizmo, prdsjedavajući OV-a Vareš.

Gospođa Palpant je informirala načelnika Maroševića da je prvi puta u Varešu, te da je došla na preporuku direktorice udruženja Alterurala Sarah Devisme i direktora udruženja "Obrazovanje gradi BiH" generala Jovana Divjaka.

U jednosatnom razgovoru načelnik Marošević je uvaženoj gošći Francuske ambasade predstavio osnovne podatke vezane uz općinu Vareš, geografski položaj, klimatološke podatke,  prijeratni i trenutni broj stanovnika (po popisu iz 2013. godine),  povezanost s većim gradskim središtima, te naglasio da je Vareš bio rudarski grad koji je imao vrlo kvalitetnu željeznu rudu, a danas se rade istraživanja u bivšim rudnicima i lokalitetima bogatim olovom, cinkom i baritom što za krajnji cilj  ima eksploataciju  ruda bogatih srebrom i zlatom. Naveo je da danas u Varešu postoji drvna, metaloprerađivačka i prehrambena industrija, te da su trenutno u izgradnji dvije punionice pitke vode.

Atašea Catherinu Palpant zanimala su konkretno pitanja vezana uz turističku ponudu i potencijale Vareša, te život mladih u gradu. U odgovoru na to pitanje načelnik Marošević je naveo da je Vareš u turističkom smislu otvoren javnosti i da eli pokazati što nudi, te da je u cilju promocije turizma općina angažirala stručnjaka Tima Clanceya. Načelnik je naglasio da Vareš ima razvijena udruženja žena, te da je preko njemačke organizacije Help obilježeno preko 100 km biciklističkih staza na području općine, uređena odmorišta i izvršena turistička signalizacija. U turističkoj ponudi Vareša, poput planine Perun na kojoj se organizira natjecanje u paraglajdingu, ogroman turistički potencijal predstavlja kraljevski grad Bobovac. Mogućnost razvoja Vareša načelnik vidi u ruralnom turizmu. "Svjesni smo da ništa ne ide brzo, ali mijenjamo svijest ljudi koji su se prije bavili isklučivo rudarstvom, da sad počnu raditi na izdavanju i promociji svojih smještajnih kapaciteta. Ovdje ima prostora da se radi na suradnji, imamo za ponuditi projekte u oblasti zdravstvenog turizma (zdravo i dostojanstveno starenje i izgradnja domova za stare osobe), te mislim da bi Vareš mogao biti regionalni centar za zdravo i dostojanstveno starenje", rekao je načelnik Marošević.

Osim toga načelnik Marošević je spomenuo mogućnosti koje planina Zvijezda ima u oblasti zimskog turizma, gdje je 15.000 m2 spremno i registrirano kao turistički resurs. Također je spomenuo mogućnosti vjerskog turizma, obzirom da se u varešu nalaze najstarija sačuvana katolička crkva, te jedna od najstarijih džamija u BiH na lokalitetu Karići. "Jedan od turističkih dragulja svakako je Oćevija, selo gdje se i danas ručno kuje metal i izrađuju proizvodi samo uz pomoć vode i ljudske snage, gdje postoje izvori tople i hladne vode, jedan do drugog", zaključio je načelnik Marošević.

Kao najveću prepreku za razvoj turizma načelnik je naveo lošu putnu infrastrukturu koja je u nadležnosti države. Istaknuo je i nužnu potrebu energetskog utopljavanje stambenih objekata u samom gradu.

Na pitanje atašea Catherine Palpant  što bi bilo u fokusu suradnje kada su mladi u pitanju, načelnik Marošević je naveo da bi to prvenstveno bilo u učenju francuskog jezika, razmjeni učenika i studenata, radionicama na temu upoznavanju kultures Francuske i BiH, suradnju sportskih klubova i udruženja mladih, poput vareških izviđača.

Na kraju sastanka ataše Palpant se zahvalila načelniku Maroševiću na izdvojenom vremenu i informacijama koje je pružio i obećala da će uskoro ponovno posjetiti Vareš.

  • francuskiatase-1
  • francuskiatase-3
  • francuskiatase-5
  • francuskiatase-4
  • francuskiatase-6
  • francuskiatase-7
  • francuskiatase-8

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5473

Jučer 6357

Ovaj Tjedan 18768

Ovaj Mjesec 5473

Ukupno 14013427

Currently are 129 guests and no members online