Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Poziv izviđača na "Dane prijateljstva 2018"

04 Ruj 2018
897 times

Pozivamo vas da naredni vikend provedete u gradu o kojem sve češće i sve pozitivnije izvještavaju mediji iz BiH i regiona, Varešu.

Odred izviđača Zvijezda Vareš petu godinu organizira izviđačko natjecanje pod nazivom „Dani prijateljstva“ Vareš.
Okupljanje i natjecanje će bit održano u subotu 15.09.2018. godine (subota). Otvaranje natjecanja je u 10,00 sati,  ispred Osnovne škole Vareš.

Natjecanje će se održati za tri kategorije sudionika: poletarci i pčelice (uzrast od 7 do 11 godina), mlađi izviđači i planinke (uzrast od 11 do 15 godina) i  izviđači i planinke (uzrast od 15 do 20 godina).  Natjecanje je međunarodnog karaktera, sudjeluju ekipe iz izviđačkih odreda iz oba bh. entiteta i Distrikta Brčko, te ekipe iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Očekivani broj sudionika je između 350 i 400.  Bit će to sjajna prilika da razgovarate sa mladim ljudima iz regiona, da zabilježite dio druženja i prirodnih ljepota ovog kraja.
Cilj natjecanja je višestruk, demonstracija izviđačkih znanja i vještina, kroz natjecateljske discipline koje razvijaju i jačaju fizički i intelektualni potencijal djece, ali i  uspostavljanje i razvijanje prijateljskih veza među djecom i odraslima koji dolaze iz različitih sredina, te upoznavanje sa njihovom kulturom i tradicijom.
Vjerujemo da bi izvještavanje o jednom ovakvom pozitivnom i vedrom događaju, uljepšalo dan svim gledateljima, čitateljima ili slušaocima.
Ukoliko namjeravate da nas posjetite i napravite priču o našem Odredu i onome što pripremamo, pozivamo vas da nas kontaktirate - Kontakt telefoni i osobe su : 062 082 488 (Maja Berberović) - 061 866 743 (Igor Hinger)

Ukoliko planirate doći u subotu, 15.09.2018. godine, također nam se javite da vam osiguramo sugovornike, uvjete za što bolju reportažu i da budete naši gosti.
U nastavku pročitajte nešto više o našem odredu i gradu.
I ove godine, pozivamo vas da sudjelujete na natjecanju koje organizuje OI „Zvijezda“ Vareš, pod nazivom “Dani prijateljstva 2018“  Vareš  koje će se  održati dana 15.09.2018. godine u Varešu (za ekipe iz udaljenijih krajeva osigurano noćenje od petka, 14.09. do nedjelje, 16.09.2018.).
Unaprijed se radujemo susretu sa „starim“ prijetaljima, kao i prilici da sklopimo nova prijateljstva.
                                                            O nama
Na inicijativu grupe brđana, prijeratnih članova Odreda izviđača „Branko Jelić“ Vareš, koji je bio jedan od najsnažnijih odreda u BiH i sudjelovao na brojnim natjecanjima i izviđačkim akcijama širom bivše SFRJ, 2013. godine su započete aktivnosti na ponovnom oživljavanju rada Odreda. Djelujući kao neformalna grupa, otpočeli smo rad sa 2o-tak djece uzrasta od 14-20 godina, a 23.10.2013. godine izvršena je i zvanična registracija odreda kao udruženja pod nazivom Udruženje Odred izviđača „Zvijezda“ Vareš.
Od registracije do danas pored kontinuiranog rada prema vodnom sistemu, provedeno je i niz drugih izviđačkih aktivnosti: izleti, bivaci, zimovanja, ljetovanja, natjecanja, smotre, manifestacije i razne druge akcije, tako da je OI „Zvijezda“ Vareš postao prepoznatljiva organizacija kako u samom gradu Varešu, tako i šire.
Nosioci smo zvanja „viteški odred“ za 2016. i 2017.godinu.
U sastavu odreda djeluju tri čete i to: „Polet“, „Soko“, i „Perun“, u okviru kojih djeluje osam vodova, kao i Klub  brđana veterana „Branko Jelić“. Odred broji oko 130 članova.
 
                                                                     Vareš – planinski dragulj
Vareš je  brdsko-planinski gradić u srcu Bosne, na nadmorskoj visini od 829 metara koji se smjestio u kotlini rijeke Stavnje, udaljen 48 km od Sarajeva. Nad kotlinom Stavnje izdižu se s obje strane visoka, strma brda ispod kojih se krije golemo rudno bogatstvo, pa postoje podaci da se ovdje kopala željezna ruda i talilo željezo još u antičko vrijeme. S dolaskom Austrije u Bosnu, Vareš doživljava preporod u gospodarskom pogledu. Austrija je iskorištavala rudu na industrijski način, izgradila dvije visoke peći i od tada započinje ekonomski uspon Vareša. Vareška okolica obiluje ne samo željeznom nego i drugim rudama, a veliko vareško blago jesu i njegove šume i priroda.
Na području općine Vareš nalazi se srednjovjekovni grad Bobovac, koji je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II Kotromanića (prva polovina 14. vijeka), preko svih bosanskih kraljeva i sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem (1463. godine.), kao i drvena džamija na Karićima čija se gradnja vezuje za početak XVIII stoljeća, a negdje se spominje i da je to 1716. godina.
U Varešu se nalazi i Stari Kameni most, izgrađen između 16. i 17. stoljeća. Vrlo je sličan većini jednolučnih mostova iz turskog doba i predstavlja posebnu vrijednost, ne samo izgledom, već i radi toga što ga u građevinsko-arhitektonskom smislu znanstvenici vežu za isti stil kao što je bio Stari most u Mostaru. Uz njega se veže legenda o neizmjernoj ljubavi između mlade kršćanke i mladića iz ugledne muslimanske obitelji- Anke i Akifa, u čiju spomen je ovaj most i nastao, a dao ga je izgraditi mladićev otac svojim bogatstvom, nakon tragične smrti mladih ljubavnika.
Bogat je arheološkim nalazištima iz raznih epoha - na nekoliko lokaliteta u okolini su pronađeni ostaci iz prapovijesnog razdoblja, poput brončanih eksponata u Brgulama, a  na području općine Vareš evidentirane su i 24 nekropole sa 324 stećka. 
U centru gradića se, skoro jedna uz drugu, nalaze džamija, katolička i pravoslavna crkva kao i najstarija sačuvana katolička crkva u Bosni i Hercegovini iz 16. stoljeća, poznata kao Mala crkva - spomenik kulture nulte kategorije.
U srcu planine Zvijezde, u selu Oćevija, nalaze se kovački majdani u kojima se već 800 godina  željezo kuje ručno, na tradicionalni način, uz pomoć vodene energije. Ovakav način kovanja željeza sačuvao se još samo na planini Schwarzwald u Njemačkoj. Planina Zvijezda je i pravi botanički vrt na kojoj se nalazi prirodni raritet tresetište “Đilda” sa endemičnom i ljekovitom biljkom gorčicom.
Obzirom da su izviđači ljubitelji i čuvari prirode, Vareš ih neće razočarati, jer područje obiluje različitim reljefnim oblicima sa očaravajućim pejzažima pogodnim za šetnje, bivake, zimovanja i logorovanja. U šetnji ovim predjelima otkrit ćete živopisne doline iznad kojih se uzdižu planine Zvijezda, Perun, Ravan planina i Greben, obrasle gustim, stoljetnim šumama smrče, jele i bukve. 
Oni koji su nas do sada posjetili kažu, da im je boravak u Varešu, nad kojim dominira planinska ljepotica Zvijezda, ispresijecana bistrim potocima i pjenušavim brzacima punim pastrmke i okupana u mirisu borove smole i cvrkuta raspjevanih ptica, pružio istinski užitak i nezaboravne uspomene. Probajte i vi!

Last modified on Utorak, 04 Rujan 2018 20:49
Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 21

Jučer 137

Ovaj Tjedan 836

Ovaj Mjesec 2814

Ukupno 6547472

Currently are 86 guests and no members online