Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Izvršen monitoring projekata UNDP-a na području općine Vareš

14 Ruj 2018
2364 times

Danas, 14. rujna 2018. godine u Općini Vareš boravila je Simona Nanescu, osoba koja vrši monitoring projekata UNDP-a na području zapadnog Balkna i Turske.

Na sastanku s načelnikom općine Zdravkom Maroševićem i pomoćnikom načelnika Rusmirom Berberovićem, gđa Nanescu je upoznata o brojnim projektima koje je sufinancirao UNDP u Varešu, poput projekta LIR (Lokalni integrirani razvoj), gdje je Vareš izabran kao jedna od 21 općine u kojoj je spomenuti projekt implementiran.

U uvodnom dijelu sastanka načelnik Marošević je gđi Nanenscu predstavio sliku Vareša nekad i sad, Istaknuvši da je vareš mali grad velike i bogate povijesti s kraljevskim gradom iz srednjovjekovne Bosne i s tragovima Austro Ugarske u industriji. Načelnik je rekao da prioritet Vareša razvoj bazne, točnije rudarske industrije, te da se razvoj temelji na tomu i na eksploataciji kamena. Kao probleme naveo je odlazak mladih, nedostatak ljudi i educiranih kadrova, te sporo mijenjanje navika stanovništva prema privatnom kapitalu. Načelnik se zahvalio UNDP-u na suradnji i pozvao na daljnju suradnju, jer kako je istaknuo "općini Vareš bitni su partneri na izlasku iz krize". Također se zahvalio na svim edukacijama , jer je to put za bolju i efikasniju općinsku administraciju i upravu.

Pomoćnik načelnika Rusmir Berberović prezentirao je metodologiju rada i projekta koje je Općina Vareš realizirala u partnerstvu s UNDP-om - od izrade nove strategije razvoja Općine Vareš, preko projekta sanacije šteta nastalih uslijed elementarnih nepogoda 2014. godine, formiranja jedinice za upravljanjem razvojem općine (JURE), sanacije gradske javne rasvjete, sanacije Radničkog doma, projekta sufinanciranja gospodarskih subjekata u oblasti metalne, drvne i tekstilne industrije gdje je poduzeće Alma Ras poslovna jedinica Vareš iskoristilo javni poziv, pa do trenutnog projekta "Grad ugodnog i sigurnog življenja", gdje je uposleno 35 osoba iz ranjivih kategorija i trajno neusposlenih.

Gđa Nanescu je na kraju sastanka zahvalila na otvorenom razgovoru i mnoštvu informacija koje je prikupila, te istaknla da je svrha monitoringa davanje sugestija za unaprjeđenje budućih projekata UNDP-a i iznalaženje mogućnosti kako da je i manje i nerazvijenije općine mogu zadovoljiti kriterije javnih poziva, osobito u financijskom dijelu.

Po završetku sastanka u uredu općinskog načelnika gđa Nanescu obišla je poduzeće Alma Ras, Radnički dom, te određene lokacije na kojima se izvode javni radovi na uređenju grada.

UNDP1
UNDP2
UNDP3
UNDP4
UNDP5
UNDP6

Last modified on Petak, 14 Rujan 2018 12:45
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6335

Jučer 9541

Ovaj Tjedan 32662

Ovaj Mjesec 123071

Ukupno 13907515

Currently are 217 guests and no members online