Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održano predavanje „Uspostava kvaliteta u Domu zdravlja Vareš“

08 Svi 2019
2364 times

Edukativno predavanje na temu „Uspostava kvaliteta u Domu zdravlja Vareš“, u ponedjeljak 06.05.2019. godine

održano je u velikoj dvorani općine Vareš. Predavačica je bila dipl.medicinska sestra JU Dom zdravlja Vareš Arnela Žigić, a između ostalog kroz predavanje je navela kako je izgradnja sustava kvalitete u zdravstvu počela još 80-ih godina prošlog stoljeća, te da u zemljama EU svaka članica ima pravo samostalno kreirati svoj zdravstveni sustav s odgovarajućim mjerilima kvalitete.
Pojasnila je i pojam kvalitete u zdravstvu, što predstavlja stupanj zadovoljstva korisnika pruženim uslugama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira kvalitetu u zdravstvu kao zdravstvenu uslugu koja po svojim obilježjima zadovoljava zadane ciljeve, sa sadašnjim stupnjem znanja i dostupnim resursima ispunjava očekivanja bolesnika da dobije najbolju moguću skrb uz minimalni rizik za njegovo zdravlje i blagostanje.

Dipl.medicinska sestra Arnela Žigić upoznala je prisutne da je JU Dom zdravlja Vareš  2015. godine krenuo s AKAZ-ovim standardima i kriterijima, te da radili na rekonstruiranju sanitarnog čvora i prilaza ustanovi za potrebe pacijenata s poteškoćama u kretanju, izradili informativne materijale za oglasne ploče u timovima obiteljske medicine, izvršili nabavku nove opreme, educirali uposlenike i vrše redovite kontrole i baždarenje mjernih instrumenata. Osim toga, usvajajaju politike i procedure prema zadanim kriterijima i standardima, formirali su registre za 14 vodećih kroničnih bolesti, kreirali obrasce za preventivne i kronične preglede, prikupljaju indikatore kvalitete i šalju ih agenciji AKAZ i anketiraju pacijente o zadovoljstvu pruženim uslugama.

Grafičkim prikazom predstavila je indikatore kvalitete i sigurnosti za obiteljsku medicinu za godine 2016., 2017. i 2018. koje prikazuju konstantan procentualni rast.

S ponosom je istaknula da je JU Dom zdravlja Vareš prvi dom zdravlja u Ze -do kantonu koji je certificirao timove obiteljske medicine, te su u društvu najboljih, jer  su na VI. Danima kvalitete u zdravstvu u Federaciji BiH koji su održani u Sarajevu 20. i 21.12.2018. godine pod motom "BiH u EU: Kvalitetom u društvu najboljih" u organizaciji Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ ) direktor JU Dom zdravlja Vareš prim.dr. Fikret Operta nagrađen priznanjem "Promotor kvalitete",  a dipl.medicinska sestra Arnela Žigić nagrađena priznanjem za izvrnost u kategoriji "Koordinatorica kvalitete".

Nažalost, zanimanje Varešana za spomenuto predavanje je bilo jako malo.

kvalitetazdravstva-18
kvalitetazdravstva-17
kvalitetazdravstva-16
kvalitetazdravstva-15
kvalitetazdravstva-14
kvalitetazdravstva-13
kvalitetazdravstva-12
kvalitetazdravstva-11
kvalitetazdravstva-10
kvalitetazdravstva-8
kvalitetazdravstva-7
kvalitetazdravstva-5
kvalitetazdravstva-4
kvalitetazdravstva-3
kvalitetazdravstva-2
kvalitetazdravstva-1

Last modified on Srijeda, 08 Svi 2019 11:40
Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6822

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 25709

Ovaj Mjesec 185772

Ukupno 13970216

Currently are 119 guests and no members online