Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održan sastanak Kriznog stožera Općine Vareš

18 Ožu 2020
4064 times

Danas, 18.03.2020. godine u Općini Vareš održan je sastanak Kriznog stožera u povodu novonastale situacije i

pojavom koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Tijekom jučerašnjeg dana proglašeno je stanje prirodne nesreće i sve naredbe u tom slučaju donosi Federalna uprava civilne zaštite, a s tim u vezi i Civilna zaštita Vareš. Na sastanku Kriznog stožera bili su svi članovi, koji su imenovani, i predstavnici institucija Općine Vareš, JU Dom zdravlja Vareš, PS Vareš i JKP Vareš.

Na početku sastanka prisutne je pozdravio predsjednik Kriznog stožera načelnik Zdravko Marošević i iznio osnovne smjernice i zadatke ovog tijela.

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu gospodin Ibrahim Spahić pročitao je naredbe koje su obvezujuće za sve lokalne zajednice i dao kratki osvrt na dosadašnji rad Civilne zaštitite. Krizni štab za provođenje mjera i zaštite od pandemije koronavirusa (COVID 19) na području općine Vareš prima k znanju Odluku o proglašenju prirodne nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19) na području FBiH, br. 408/2020 od 16.03.2020. godine, a  koju je donijela Vlada FBiH, kao i naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, te poziva sve subjekte na punu primjenu naredbi i preporuka koje stižu sa svih nivoa vlasti. Naredbe koje su donesene na razini Fedracije BiH možete pročitati na našoj web stranici.

O stanju u JU Dom zdravlja Vareš govorio je direktor prim.dr Fikret Operta i istakao problem nedostatka epidemiologa, ali zahvaljujući njihovim angažmanom uspjeli su privremeno riješiti ovaj problem. Naime, angažirali su doktora Bektaša koji je u mirovini i to je bio jedini način kako bi se prevazišao ovaj problem. Također, naglašena je problematika nedostatka sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava koje bi više razine vlasti trebale realizirati.

Djelovanje policijskih službenika na terenu, vrlo je složeno ,a o tome je govorio zapovjednik PS Vareš Edin Karamustafić. U ovom trenutku vrši se provjera osoba kojima je određene samoizolacija i da li istu poštuju. Kao i kod djelatnika Doma zdravlja, i ovdje je ukazana potreba za zaštitnim sredstvima policijskim djelatnicima.

Higijenska ispravnost vode je potpuno sigurna jer je vršena analiza vode sa svih izvorišta, rekao je direktor JKP Vareš Zafer Kamenjaš. Razgovaralo se o daljnjim aktivnostima u čišćenju i dezinfekciji gradskih ulica što će bit odrađeno u narednim danima.

Na kraju su donesene preporuke stožeru Civilne zaštite koji će nakon sastanka (koji će bit održan 19.03.2020. godine) izdati naredbe za daljnje djelovanje gospodarskih subjekata ali i svih stanovnika općine Vareš.

Data je suglasnost Domu zdravlja Vareš na angažmanu epidemiologa jer bez nalaza epidemiologa nije moguće izdati rješenje o samoizolaciji.

Pored toga, preporuka je da se obustavi rad pijace s izuzetkom lokalnih domaćih proizvođača koji će moći prodavati svoje proizvode od 08.00 do 11.00 sati. Stanovnici se mole da na pijacu dolaze pojedinačno i da drže odstojanje od 1,5 m između osoba.

Preporuka je lokalnom stanovništvu da ne stvaraju velike zaliha osnovnih prehrambenih namirnica jer za sada nema ugroženosti po tom pitanju, a trgovcima da limitiraju kupnju određenih proizvoda s određenom količinom. Posebno obratiti pozornost na kupce iz drugih sredina koji kupuju veće količine prehrambenih artikala jer postoji opasnost od preprodaje istih.

Ovo su preporuke koje su donesene na današnjem sastanku Kriznog stožera, a naredbe za primjenu istih bit će objavljene nakon sastanka stožera Civilne zaštite.

IMG3173-KrizniKorona
IMG3172-KrizniKorona
IMG3171-KrizniKorona
IMG3170-KrizniKorona
IMG3169-KrizniKorona
IMG3168-KrizniKorona
IMG3167-KrizniKorona
IMG3166-KrizniKorona
IMG3165-KrizniKorona

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 10376

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 44681

Ovaj Mjesec 135090

Ukupno 13919534

Currently are 248 guests and no members online