Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Otvorena izložba"Bobovac i srednjovjekovna Bosna"

08 Pro 2020
2231 times

U okvuru 3. Vaart festivala koji tradicionalno organizira JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš dana, 08. prosinca 2020. godine otvorena je izložba

pod nazivom "Bobovac i srednjovjekovna Bosna". Riječ je o postavki arheološke građe sa lokaliteta kraljevskog grada Bobovca. Pored toga postav izložbe obuhvatio je i replike povelja srednjovjekovne Bosne koje se čuvaju u zbirkama Zavičajnog muzeja Visoko.

Posjetitelje je ispred JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš pozdravio Stjepan Šimić Pepi, a potom dao riječ promotorici izložbe gđi Đenani Ganić, višoj kustosici JU Zavičajni  muzej Visoko.
"Poštovani gosti, prije svega želim da kažem da nam je zaista drago što smo uspostavili suradnju s JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš i organizirali današnju izložbu. Nadam se da je ovo početak naše uspješne suradnje", rekla je na početku kustosica Ganić.

Potom je govorila o bosanskom kulturno povijesnom naslijeđu. " Kada govorimo o Bosni njena posebnost i posebnost njenih stanovnika došla je do izražaja u srednjem vijeku odnosnom prema vjeri, drugačijim mentalitetom, posebnim pismom - bosančicom, kao i osjećajem teritorijalne i političke samostalnosti, ali i kulturne samobitnosti. Bosasnko kulturno, historijsko i etničko naslijeđe na području centralne Bosne odnosno na protoru "Kraljeve zemlje" može se reći da neprekidno traje preko 1000 godina i iza sebe je ostavilo mnoge značajne materijalne i nematerijalne dokaze".

Kustosica JU Zavičajni  muzej Visoko osvrnula se i na povezanost Vareša i Visokog sljedećim riječima: "Kada posmatramo grad Visoko i općinu Vareš možemo reći da su u srednjovjekovnom periodu bila značajna i za državu Bosnu važna naselja što dokazuju lokaliteti Grad Visoki, Bobovac, Mili danas nacionalni spomenici BiH. Znamo da su ovi lokaliteti bili stolna mjesta bosanskih vladara i vlastele pto nam veoma imponuje, ali nam daje i obvezu da se dobro brinemo o njima i čuvamo ih i stalno afirmiramo putem izložbi, predavanja, izrade stručnih članaka i dr. U srednjem vijeku dolazi do procvata trgovine u Visokom zahvaljujući egzistiranju Dubrovčana koji su ujedno u 13. vijeku otkrili rude, otvorili rudnike i pokrenuli trgovinu u Varešu. I u Visokom i u Varešu postojale su dubrovačke kolonije koje su donijele prosperitet ovim naseljima. Tako da na osnovu navdenog možemo govoriti o posebnoj povezanosti grada Visokog i općine Vareš."

Kako je istaknula promotorica izložba sasdrži predmete, panoe s odabranim faksimilima koji su bili sastavni dijelovi tri izložbe u organizaciji visočkog Muzeja: Korijeni Bosne, Srednjovjekovna bosanska pismenost i U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem Pavao Anđelić.

Osim toga, na izložbi u Radničkom domu u vitrinama posjetitelji mogu vidjeti u vitrinama izložene predmete koji su dio srednjovjekovne i arheološke zbirke Zavičajnog muzeja Visoko. Materijal koji se nalazi u ove dvije zbirke većim dijelome, po riječima promotorice Ganić, je rezultat arheoloških istraživanja na području Visokog, kaknja, Bobovca i šire. Spomenuta istraživanja su vodili naši poznati istraživači Karlo Patsch, Đorđe Stratimirović, Ćiro Truhelka, Đoko Mazalić, Ante Kućan, Pavao Anđelić i mnogi drugi.

Faksimili koji su izloženi su značajni tekstovi srednjovjekovne baštine bosanskoj jezika, naglasila je promotorica izložbe. "Povelje, pisma, ugovori i darovnice su bili diplomatska korespodencija i oslikavaju društveno-političke prilike srednjovjekovne Bosne, te ovi tekstovi predstavljaju najznačajnije izvore za historijska i jezička proučavanja. Sakralni tekstovi pisani glagoljicom i bosanskom ćirilicom sačuvani fragmentarno svjedoče o vjerskom životu i pisano su srednjovjekovno naslijeđe", dodala je promotorica Ganić.

Na kraju izložbe promotorica Đenana Ganić, viša kustosica JU Zavičajni  muzej Visoko zaključila je kako su izloženi predmeti samo jedan manji dio fundusa Muzeja i izrazila nadu kako će u okviru daljnje suradnje s JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš imati priliku izložiti predmete i iz drugih zbirki JU Zavičajni  muzej Visoko.

Izložbu svi zainteresirani mogu posjetiti do petka, 10. prosinca u vremenu od 10 do 15 sati. Naša preporuka je da to i učinite i bolje se upoznate s našom kulturno-povijesnom tradicijom.

IMG5248-IzlozbaVaart
IMG5247-IzlozbaVaart
IMG5246-IzlozbaVaart
IMG5245-IzlozbaVaart
IMG5244-IzlozbaVaart
IMG5243-IzlozbaVaart
IMG5242-IzlozbaVaart
IMG5241-IzlozbaVaart
IMG5240-IzlozbaVaart
IMG5239-IzlozbaVaart
IMG5238-IzlozbaVaart
IMG5237-IzlozbaVaart
IMG5236-IzlozbaVaart
IMG5235-IzlozbaVaart
IMG5234-IzlozbaVaart
IMG5233-IzlozbaVaart
IMG5232-IzlozbaVaart
IMG5231-IzlozbaVaart
IMG5230-IzlozbaVaart
IMG5229-IzlozbaVaart
IMG5228-IzlozbaVaart
IMG5227-IzlozbaVaart
IMG5226-IzlozbaVaart
IMG5225-IzlozbaVaart
IMG5224-IzlozbaVaart
IMG5223-IzlozbaVaart
IMG5222-IzlozbaVaart
IMG5221-IzlozbaVaart
IMG5220-IzlozbaVaart
IMG5219-IzlozbaVaart
IMG5218-IzlozbaVaart
IMG5217-IzlozbaVaart
IMG5216-IzlozbaVaart



Last modified on Utorak, 08 Prosinac 2020 14:11
Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3960

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 36415

Ovaj Mjesec 203070

Ukupno 13770222

Currently are 162 guests and no members online