Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dani slavenske mitologije u Banjaluci

16 Stu 2021
827 times

U Banjaluci su od 12. 11. do 13. 11. 2021. godine održani „Dani Slavenske mitologije i mitoloških priča“. Predavanje je vodio naš sugrađanin Toni Petković

koji je govorio o slavenskoj mitologiji, pojmu mitologije, zemljoradnji, prirodi, vjerovanjima i legendama. Predstavio je i najnovije spoznaje do kojih je došao o kretanju vremena u odnosu na kretanje mitološke zmije Zmaja. Posebno je izdvojio  dvije veoma povezane priče o Zmaju koje su dosta slične, a zabilježene su u Varešu i Banjaluci.

U pauzama između tema dvosatnog izlaganja posjetiteljima se u Domu omladine predstavio  Hor  sa Banjalučke akademije  kroz napjeve mitoloških pjesama. Mitološke pjesme tokom predavanja recitirala je i članica glumačke sekcije  a izveden je i  glazbeni dio na gajdama. Tribina je prvi dan održana u skoro punom amfitetru Omladinskog doma u Banjaluci a istu je propratila i RTRS.

Drugog dana tribina je održana u prostorijama CERDA (centar za ruralni razvij i ekonomiju)  u mjestu Krnete kod Laktaša. Zajednica Domestica organizirala je i Farm Parti sa obrokom od ekološki uzgojene hrane za posjetitelje. Ista  se bavi eksperimentalnim uzgojem hrane bez kemijskog tretiranja.

Nakon predavanja organiziran je obilazak centra gdje se vrši eksperimentalni uzgoj hrane bez uporabe kemijskog tretiranja. Posebno je vrijedan eksperiment uzgoja najstarije vrste pšenice bez glutena. U plastenicima se proizvodi povrće po Štajnerovoj metodi.

U sklopu tribine organiziran je i obilazak povijesnog lokaliteta BALKIC sa ostacima starih bazilika, srednjovjekovne nekropole i srednjovjekovnog utvrđenja (slično Bobovcu).

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6192

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 27485

Ovaj Mjesec 194140

Ukupno 13761292

Currently are 246 guests and no members online