Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Mali novinari OŠ Vareš obilježili Dan sigurnijeg Interneta

10 Velj 2022
1205 times

U suradnji s Osnovnom školom Vareš, članovima novinarske sekcije i njihovim mentorima podsjećamo vas na značajne datume u kalendaru.

Tako svakog drugog utorka u veljači/februaru se obilježava Dan sigurnijeg interneta.

Donosimo vam nekoliko pravila za sigurnije internetsko okruženje:

1. OSOBNE PODATKE ČUVAMO, A SEBE ŠTITIMO NA INTERNETU
Ne dijeli svoje osobne podatke, fotografije i elektroničku adresu, netko ih može zlorabiti. Svoje lozinke ne dijeli i redovito ih mijenjaj.

2. CYBERBULLYNG
Cyberbulling je vršnjačko nasilje među djecom putem interneta i mobilnih telefona. Drugi put kada nekome želiš napisati poruku ružnog ili prijetećeg sadržaja, razmisli želiš li biti nasilnik. Taj netko te može zbog toga tužiti.

3. BRINITE SE ZA SVOJ DIGITALNI UGLED
Svaki put kada pregledavamo mrežne stranice na internetu ostavljamo digitalne tragove. Prateći digitalne tragove, često stječemo prvi dojam o osobi. Dakle, pazi koje stranice otvaraš na internetu.

4. BUDITE SVJESNI RIZIKA KOJIMA STE IZLOŽENI NA INTERNETU I PAZITE SE ZLONAMJERNIH LJUDI
Grooming opisuje uspostavljanje odnosa povjerenja i emocionalne veze između djeteta i odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, s ciljem vrbovanja i iskorištavanja maloljetne osobe. Pazi - mnogo je zlonamjernih na internetu!

5. NE ČINITE DRUGIMA ONO ŠTO NE ŽELITE DA DRUGI ČINE VAMA
Nigdje na internetu ne objavljujte osobne podatke o svojim prijateljima, sadržaje elektroničke komunikacije ili nečije fotografije, a da za to niste dobili suglasnost. Ne raspravljajte s onima koji ismijavaju nečiji izgled ili osobine, koji izazivaju nove sukobe. Ne činite ništa protuzakonito ili što je u suprotnosti s moralnim vrednotama.

6. BUDITE KRITIČNI I SVAKU SUMNJIVU INFORMACIJU PROVJERITE
Ne zaboravite da informacije koje pronađete na internetu mogu biti netočne i neistinite. Potrudite se da vaši izvori informacija budu vjerodostojni.

NOVINARSKA SEKCIJA

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8717

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 43022

Ovaj Mjesec 133431

Ukupno 13917875

Currently are 249 guests and no members online