Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sretan Međunarodni dan žena!

08 Ožu 2022
1063 times

U suradnji s članovima novinarske sekcije Osnovne škole Vareš i njihovom mentoricama danas donosimo prigodan tekst o Međunarodnom danu žena i svim pripadnicama ljepšeg spola

u ime redakcije radio Bobovca čestitamo Dan žena.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka/marta svake godine. Toga dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Borba za prava žena je dugotrajna, a posebno se aktualizirala u XIX. i XX. stoljeću. U prvotnim prapovijesnim zajednicama prevladavao je matrijarhat, pa se tako i nasljeđivalo po majčinoj liniji. Nakon toga povijest je pretežno "muška". Pitanja ljudskih prava općenito kao i izjednačavanja spolova sve se više ističu nakon pojave prosvjetiteljske misli i nakon prve uspješne građanske revolucije počinju se gubiti razlike između muškaraca i žena jer oba spola rade u industriji.

Novi Zeland je 1893. godine prvi ženama dao pravo glasa ženama, a poslije njega Australija i Finska. Pokret sufražetkinja, posebno u SAD-u i Velikoj Britaniji, je poticao žene na izravnije akcije koje bi mobilizirale i senzibilizirale javnost za poboljšanje prava žena.
Jedan od većih protesta za ženska prava desio se 8. ožujka 1908. godine kada je 15 000 žena demonstriralo ulicama New Yorka tražeći pravo glasa, zabranu rada djece i bolje radne uvjete.

Njemačka socijalistkinja Clara Zetkin je 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu predložila redovito obilježavanje "Međunarodnog dana žena" što su europski socijalisti i prihvatili od 1911. godine. 1911. godine odabrani dan je bio 19. ožujak i taj dan je postao "dan međunarodne solidarnosti u borbi za ženska prava". Samo nekoliko dana kasnije 148 radnica Triangle Shirtwaist Factory je poginulo u požaru radi nedostatnih sigurnosnih mjera.

Žene su i u Prvom svjetskom ratu prosvjedovale za "mir, kruh i zemlju". Nakon rata Velika Britanija 1918. i SAD 1920. su ženama dali pravo glasa.

Tijekom tridesetih godina XX. stoljeća pa do sredine šezdesetih Međunarodni dan žena je povezivan s komunizmom i na Zapadu se nije slavio. Sredinom šezdesetih feministički pokret ponovno uzdiže taj dan, a Ujedinjeni narodi su 1975. godinu proglasili "Međunarodnom godinom žena", a 1977. i rezoluciju o redovitoj proslavi Međunarodnog dana žena. Od tada se ovaj dan nastoji obilježiti u cijelom svijetu.

Svim damama naše škole, naše općine, naše zemlje želimo sretan Dan žena!

NOVINARSKA SEKCIJA

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 625

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 45349

Ovaj Mjesec 135758

Ukupno 13920202

Currently are one guest and no members online