Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Na Višnjićima obilježen Dan sjećanja i 29. obljetnica progona Hrvata vareškog kraja

09 Stu 2022
1143 times

08. studenog 1993. godine ostao je zapamćen u povijesti Hrvata Vareša kao datum kada je tijekom domovinskog rata, nakon egzodusa i progona vareških Hrvata u noći s 2./3. studenog,

poginulo najviše pripadnika HVO-a braneći svoj dom. Njihova imena, a ukupno ih je 17, uklesana su na pločama unutar kapele na Višnjićima.

Na groblju Višnjići i ispred kapelice okupio se veći broj predstavnika udruga proisteklih iz domovinskog rata, političkog, vojnog i civilnog života, među kojima je bio i nj.e. Ivan Sabolić - veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i brigadir Davor Kiralj - vojni izaslanik Republike Hrvatske u BiH, te Zdravko Marošević – načelnik općine Vareš.

Predsjednica Udruge poginulih, nestalih vojnih i civilnih žrtava općine Vareš Dražana Klarić je u svom obraćanju napravila kraću kronologiju zbivanja s kraja listopada i početka studenog 1993. godine u Varešu. „Rat je poguba ljudske naravi – riječi su hrvatskog književnika i dramaturga Marina Držića, a da je uistinu tako bili smo svjedoci i sami tih teških ratnih godina. 18.listopada 1993. godine napadnuto je selo Kopijari, nakon zauzimanja sela protjerano je 150 Hrvata, 6 branitelja i civila je ubijeno, selo opljačkano i spaljeno. Snage muslimanske vojske uništile su cijelu župu Borovica, sve spalili, a neka od tijela stradalih nikada još nisu pronađena. Sveopći napad dogodio se 02. Studenog. Pljačka, ubojstvo civila i silovanja, progon osam tisuća Hrvata, zločin za koji nitko nije odgovarao... Kaže se da je pravda spora ali dostižna. Međutim po pitanju odgovornosti za ratne zločine nad Hrvatima Vareša pravda nije samo spora, nego i nedostižna. I dana, nakon 29 godina sjećanja na te teške dane zapitajmo se – jesmo li dovoljno učinili? Mnogi će reći da vrijeme liječi sve, da treba gledati u budućnost, oprostiti ali ne zaboraviti. Istina, li vrijeme ne liječi ništa nego se samo čovjek nauči živjeti s tim, jer kad izgubimo nekog bližnjeg ne boli smrt, već boli sve ono što ide poslije. Boli praznina, bole suze, bole uspomene, bole nepravde. Bole sjećanja. Ispred Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO-a Vareš zahvaljujem se svima koji ste danas s nama da s posebnim pijetetom odamo počast našim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama. I unatoč ratnim traumama, progonstvu, raseljenosti nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu niti odustati od svog zavičaja“, zaključila je gđa Klarić.
Potom je pročitala imena svih 125 vojnih i civilnih žrtava domovinskog rata s područja općine Vareš.

Svi okupljeni sudjelovali su na misi zadušnici koju je predvodio župnik župe Vareš fra Leon Pendić. U svojoj propovijedi posebno je stavio akcent na činjenicu da patnja i stradanje imaju smisla ako u konačnici urode istinom i pravdom.

Vjernički skup prisjetio se svih 125 poginulih vareških branitelja i civila tijekom domovinskog rata, iskazali su im poštovanje, pijetet i zahvalu i kao civilizirani ljudi se pomolili, zapalili svijeće i položili cvijeće.

Vijence su na spomen obilježje ispred kapelice na Višnjićima položili: predstavnici Udruga poginulih, nestalih vojnih i civilnih žrtava općine Vareš, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Vareš,  predstavnici Zajednice Udruga obitelji poginulih, nestalih vojnih i civilnih žrtava Ze-do županije, predstavnici Udruga poginulih, nestalih vojnih i civilnih žrtava općine Kakanj, predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Zeničko dobojske županije,  predstavnici Udruge policajaca hrvatskih branitelja u BiH, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Županije, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Ze- do županije,  općinski načelnik Zdravko Marošević i predstavnici Općinskog vijeća Vareš,  predstavnici Mladeži HDZ-a BiH, predstavnici OO HDZ-a Vareš, predstavnici MZ Pržići, nj.e. Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Naši branitelji su dali svoje najvrjednije što su mogli da bi mi danas bili slobodni i da bismo danas mogli obilježiti sve naše velike dane, sve naše pobjede i sve naše blagdane. Njima u čast se i obilježava Dan sjećanja.

Dan-sjecanja-81
Dan-sjecanja-80
Dan-sjecanja-79
Dan-sjecanja-78
Dan-sjecanja-77
Dan-sjecanja-76
Dan-sjecanja-75
Dan-sjecanja-73
Dan-sjecanja-74
Dan-sjecanja-72

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4667

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 38972

Ovaj Mjesec 129381

Ukupno 13913825

Currently are 235 guests and no members online