Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Otkrivena spomen ploča Ivici Matiću

11 Tra 2016
1314 times

U prelijepom ambijentu, pod stoljetnim lipama na Ivančevu

koje se nalaze ispred  Doma kulture u petak 29.06.2012. godine upriličena je svečanost povodom otkrivanje spomen ploče poznatom bosanskohercegovačkom filmskom redatelju i snimatelju Ivici Matiću. Naime, već dugi niz godina postojala je inicijativa mještana Ivančeva i Vijake da se u rodnom selu Ivice Matića na odgovarajući način obilježi njegov lik i djelo, a sve to ne bi bilo moguće bez potpore i podrške lokalne zajednice, tj. Općine Vareš koja je zajedno sa mještanima domaćin i organizator spomenute svečanosti.
Svečanost su uveličali brojni mještani Ivančeva, ali i niz predstavnika Udruženja filmskih umjetnika BiH, među kojima su bili: Strajo Krsmanović, filmski kritičar i bivši direktor galerije Collegium Artisticum, Vesko Kadić, filmski urednik i realizator 7 animiranih filmova, Devleta Filipović, arhivar, direktorica kinoteke BiH i suradnica – tajnica redakcije časopisa SINEAST,  Osman Arslanagić, scenograf, bivši direktor Sarajevskog ratnog festivala SARTR-a, Nedžad Begović, redatelj, dobitnik raznih nagrada, te Srđan Vuletić, redatelj i scenarista, dobitnik brojnih nagrada.
Bili su tu i premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, te Mirko Trifunović – ministar obrazovanje, znanosti, kulture i sporta i Raif Seferović – ministar prostornog uređenje, prometa, komunikacije i zaštitu okoline.
Udruženje filmskih radnika BiH ponovo je 2003. godine uspostavilo nagradu koja se prije agresije 1992. godine dodjeljivala za doprinos bosanskohercegovačkom filmu. Nagrada se jednom godišnje dodjeljuje članu Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i nosi ime jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih autora – ime Ivice Matića. Dobitnik te nagrade 2004. godine bio je Srđan Vuletić, član Upravnog odbora Udruženja koji je u svom govoru podržao inicijativu da se nagrada „Ivica Matić“ dodjeljuje upravo na Ivančevu i to već od naredne godine i obećao je da će se zalagati za to.
Goste su pozdravili i domaćini svečanosti načelnik vareške općine Hamdo Fatić i bivši predsjednik MZ Vijaka Željko Matić.
Posebno dirljiv i emotivno jak trenutak bio je čin otkrivanja spomen ploče koji su izvršili majka pok. Ivice Matića Ankica Matić i filmski kritičar Strajo Krsmanović, a mnogi su to popratili suznih očiju, kao i govor gospođe Ankice koja je rekla „sine vratio se svojoj kući“.
Poznato je da je pokojni Ivica Matić, ostavio dubok trag u bh. kinematografiji. Rodio se  23.05.1948. godine u selo Ivančevo, a umro 03.10.1976. u svojoj 28. godini.  Ostavio je iza sebe TV film Žena s krajolikom 1975. godine i niz amaterskih dokumentarnih filmova, kao što su Teme, Izlet sa Žaklin, Intervju s ljubavnicom i niz drugih.
Postavljanje spomen ploče tek je početak aktivnosti koje bi na kulturnom planu trebale biti realizirane u spomen Ivici Matiću. Nadamo se da na ostale nećemo još dugo čekati i da će Vareš dobiti zasluženu pozornost koja mu pripada u filmskoj zemljopisnoj mapi BiH, ali šire.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4242

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 38547

Ovaj Mjesec 128956

Ukupno 13913400

Currently are one guest and no members online