Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Još jedna učenička razmjena u nizu na relaciji Vareš-Flen

11 Tra 2016
2123 times

Tri učenice vareške Mješovite srednje škole Nordbat 2 Arijana Čajić, Dragana Dodik i Emira Muftić Zajedno sa svojim profesoricama engleskog jezika Larom Brđanović i Marinelom Jelić provele su ovog mjeseca tjedan dana u Švedskoj, u Flenu i družile se u srednjoj školi Prins Willheim sa tamošnjim nastavnim kadrom i učenicima.
Ova razmjena ima već dugogodišnju tradiciju za koju je većina već čula, stoga ćemo se samo kratko osvrnuti na vrijeme od 14. travnja do 21. travnja ove godine.
14. travnja ove godine uzbuđena grupa učenica i profesorice napustile su Sarajevo i krenule na put oko Švedske za sedam dana. Uzbuđenje je bilo višestruko, prvi let avionom, let koji je kasnio zbog snježne oluje koja je taj dan zadesila Stockholm,  unatoč svim planiranjima i detaljnom programu neka nedoumica i pitanje – kako će sve ispasti…
Rano u nedjelju ujutro svi su bili na svojim odredištima.Učenice su preuzeli njihov domaćini, a profesorice je smjestio u hotel naš prijeratni sugrađanin i najveća spona Vareša i Flena, gospodin Mladen Papec.
Cijeli tjedan živio se švedski način života. Dnevne aktivnosti učenica osmišljavali su njihovi domaćini, a glavnina vremena profesorica bila je u rukama tamošnjih kolega, koji su se svojski potrudili da nikomu ništa ne nedostaje. Učenice su pohađale nastavu sa svojim domaćicama, a i same profesorice su posjećivale sate svojih kolegica. Cilj je bio samo jedan - vidjeti kako se to radi drugdje i da možda ono dobro i bolje primijenimo danas – sutra za dobro naših školaraca.
Vrhunac ove posjete bio je 19. travnja, posjeta metropoli, gradu na vodi, Stockholmu. Doručak, kava, susret na kolodvoru u Flenu, brzi vlak i napokon, Stockholm. Unatoč činjenici da smo već debelo zagazili u vrijeme proljeća, prognoza za cijeli tjedan je bila u najmanju ruku šarena. Kako se popularno kaže - smijenila su se sva četiri godišnja doba u samo tih nekoliko dana, kiša, sunce, vjetar, pa i snijeg. Za živo čudo dan u metropoli bio je popraćen suncem i vjetrom… na svu sreću bez ikakvih padalina. U relativno malo vremena trebalo je vidjeti što više… Tako se grupa dala odmah na posao: obilazak starog grada,(http://www.old-town-stockholm.com/), a potom posjet muzeju Vasa (http://www.vasamuseet.se/en/), ručak u popularnom McDonaldsu, kava i kolač na jednom od najpoznatijih trgova i šećer na kraju shopping u suvenirnicama i centrima.
Petak 20.travnja je bio oproštajni dan koji će se pamtiti po prezentaciji učenica MSŠ NORDBAT-2 u njihovoj srednjoj školi i oproštajnoj večeri u Thai restoranu.
Spomenuta prezentacija odnosila se na našu Bosnu i Hercegovinu, njene ljude, prirodne ljepote, sve radosti, ali i nedaće. Poseban naglasak stavljen je i na naš Vareš. Nakon što su djevojke odradile i taj dio posla samo se pojačao onaj osjećaj koji vam se javi kad ste daleko od kuće… tek tad znate koliko volite svoju zemlju i svoje ljude i koliko biste zapravo trebali biti ponosni na mnogo toga.
I ovo je bilo VENI, VIDI… ali kako naša stara narodna kaže svugdje pođi, kući dođi… Puno uspomene na ljude i mjesta iz Švedske ali i nemjerljiv osjećaj uzbuđenja kad je avion napokon prizemljio, a cijela mala posada NORDBATA-2 znala je da je ponovno u rukama onih koji ih vole najviše na svijetu i koji su njihov povratak s nestrpljenjem iščekivali.
Sad, već dolazi vrijeme uzvratne posjete, Šveđani dolaze u Vareš za tjedan dana. Znamo da će gostoprimstvo biti na nivou, a da ih posluži lijepo vrijeme držat ćemo palčeve… Nadamo se da će im boravak u našem gradiću Peytonu biti na radost i zadovoljstvo. Stoga, dobro nam došli!
(tekst i photo prof. Marinela Jelić - hvala na suradnji!)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5345

Jučer 6332

Ovaj Tjedan 30898

Ovaj Mjesec 17603

Ukupno 14025557

Currently are one guest and no members online