Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ekološka održivost – Postavljeni kontejneri za e-otpad u 35 općina širom FBiH

30 Svi 2023
649 times

Tijekom mjeseca svibnja/maja 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sustava za upravljanje e-otpadom financirao nabavku i postavljanje novih 56 kontejnera

za male aparate u 35 općina Federacije Bosne i Hercegovine.

Vrijednost investicije iznosi oko 200.000,00 KM, a ista će osigurati pružanje besplatne usluge odlaganja e-otpada za stanovništvo, čime će se smanjiti količina elektro otpada na deponijama i ista preusmjeriti u reciklažni sektor naše države.

„Trebamo imati u vidu da je električni i elektronski otpad opasan otpad, te da izaziva različita teška zdravstvena oboljenja i poteškoće u razvoju, u slučaju da se odlaže zajedno s ostalim otpadom ili neadekvatno obrađuje od strane trećih osoba bez opreme ili spaljivanjem. Zbog toga je vrlo važno da se prati put gdje je otpad preuzet i gdje on završava“, kazao je Emil Šehić, direktor društva.

U nove kontejnere građani mogu odložiti sve vrste malih aparata promjera do 45 cm u koje potpadaju, laptopi, telefoni, punjači, kuhala, pegle, električne igračke, muzička oprema, alati, različiti instrumenti, drugi kuhinjski aparati i slično. Kontejneri su postavljeni u sljedećim općinama, koje su iskazale interes i izdale važeće suglasnosti za njihovo postavljanje, te općine su: Breza, Bugojno, Čapljina, Čelić, Čitluk, Doboj Istok, Donji Vakuf, Drvar, Foča-Ustikolina, Fojnica, Goražde, Gornji Vakuf - Uskoplje, Gradačac, Ilidža, Ilijaš, Kalesija, Kupres, Livno, Lukavac, Neum, Novi Travnik, Odžak, Olovo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Stolac, Široki Brijeg, Tešanj, Tomislavgrad, Travnik, Trnovo (FBiH), Usora, Vareš, Zavidovići.

Lokacije svih postavljenih kontejnera građani mogu pogledati na karti koja postoji na web stranici www.zeos.ba ili jednostavnije kliknuti na link ovdje.  

ZEOS eko-sistem d.o.o. je ovlašteni operater sustava za Federaciju Bosne i Hercegovine, čije poslovanje se temelji po principu ne-za-profit. Svrha postojanja operatera je da se osigura stabilan i održiv sustav sakupljanja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada, kako bi se kritične i vrijedne sirovine vratile u novi proces proizvodnje, a opasne kemijske supstance po zdravlje građana zbrinule u skladu s ekološkim propisima.

  • 2023-05-30-Karta-sa-kontejnerima
  • 2023-05-30-Novi-kontejneri

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1917

Jučer 4915

Ovaj Tjedan 6832

Ovaj Mjesec 137090

Ukupno 13704242

Currently are one guest and no members online