Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ART COLONY BOROVICA: Uspješno završen deveti saziv likovne kolonije Borovica

06 Lip 2023
902 times

Deveta međunarodna likovna kolonija u Borovici završena je ispraćajem sudionika, jučer, 05.lipnja 2023. godine u prijepodnevnim satima.

Prekrasno planinsko selo u srcu Bosne, nadomak srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca, na nadmorskoj visini od 1150 metara bilo je prethodnih dana dom umjetnosti izvanvremenskog modusa. Kako kao mala zajednica, baštine slike sa početka 17. stoljeća, slikara Stjepana Dragojlovića koji je bio rodom iz Borovice, djelima koja su zanimljiva za proučavanje, stavljen je poseban akcent na ove činjenice. Samim tim što se radi o zabilješkama o jednom od najstarijih slikara iz Bosne i Hercegovine, emotivan i jako poseban osvrt je iznio u subotu gost kolonije, književnik Željko Ivanković.

Okupljanje umjetnika počelo je u četvrtak, dan ranije od službenog početka kolonije. Kolonija je otvorena u petak u 13 sati, izložbom minijatura Valentine Ilijevske u staroj crkvi Sv. Mihovila u Varešu.  
Na otvorenju su se obratili osnivač i voditelj kolonije Stjepan Šimić Pepi, Nikola Šimić ispred organizatora UG „Naš dom Borovica“ i autorica minijatura, koja je izrazila oduševljenje i zahvalu na pruženoj prilici da izlaže na tako posebnom mjestu i takvom objektu kroz čija se vrata zapravo stupa u svijet kasnoga srednjeg vijeka.

Na koloniji su sudjelovali: Jerca Šantej, Tatjana Mijatovič i Klaudia Kolarič (Slovenija); Krzysztof Bartnik (Poljska), Petra Jovanovska (Češka), Mario Parić (Hrvatska), Anja Marić, Kristina Gvozden i Stjepan Šimić (Bosna i Hercegovina), i Valentina Ilijevska (Sjeverna Makedonija). Design plakata je radila akademska grafičarka Alisa Teletović.

U subotu popodne su gosti kolonije bili dječaci iz OI „Zvijezda“ Vareš koji su imali posebnu radionicu, a navečer je za sudionike i posjetitelje održan koncert rock grupe „Taxi Band“ iz Zenice.

Na grafičkoj i likovnoj radionici kolonije urađeno je ukupno 23 formata sa raznolikim motivima i na različitim podlogama. Radovi sa devete likovne kolonije predstavljeni su u nedjelju u 20 sati na završnoj izložbi u Zavičajnoj kući u Borovici.

Organizaciju kolonije poduprli su Općina Vereš, Zavičajna zajednica Borovičana, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-Do županije i Federalno ministarstvo kulture i sporta. (tekst i foto Stjepan Šimić Pepi)

MED-14
MED-13
MED-12
MED-008
MED-005
MED-007
MED-002
MED-003
MED-001
ACB-20232-OTV

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2802

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 37107

Ovaj Mjesec 127516

Ukupno 13911960

Currently are 232 guests and no members online