Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana promocija romana “Deseta vrata pakla”

18 Ruj 2023
787 times

U petak, 15. rujna 2023. godine u prostorijama JU Opća biblioteka Vareš upriličena je promocija romana “Deseta vrata pakla”, autora Rezaka Hukanovića.

Riječ je o autobiografskom romanu u kojem autor prepričava šest mjeseci provedenih u zarobljeništvu u logorima smrti Omarska i Manjača, gdje je bio zajedno sa svojim tada 16-ogodišnjim sinom.

Direktorica JU Opća biblioteka Vareš Jasmina Šijak, je na početku pozdravila prisutne i predstavila autora, te rekla nešto o samom romanu.

Promotor Semir Spahić, književnik, bibliotekar i novinar radio Iijaša predstavio je autora kao jednog od najplodnijih bosanskohercegovačkih pjesnika, najpoznatiji po svom djelu „Deseta vrata pakla“ u kojem opisuje strahote i mučenja koja je preživio u prijedorskim logorima smrti. Ovaj roman dokumentarno je i potresno svjedočenje sudionika – logoraša , žrtve nepojmljivih mučenja i zlostavljanja.

Knjiga koja je, kako je autor rezak Hukanović istaknuo prilično teška za čitanje, a još teža za preživljavanje jer je i sama bila svjedočanstvo u Haagu. Hukanović je kazao kako je nesrpsko stanovništvo u Prijedoru možda prošlo i najteže s obzirom da je ubijeno više od 4.000 samo Prijedorčana. “Ova knjiga je opomena i sjećanje na događaje koji ne smiju pasti u zaborav. Knjiga je prevedena na brojne svjetske jezike. Roman sam posvetio svima koji nisu preživjeli logore smrti”, naveo Rezak Hukanović.

Naglasio je da knjiga treba biti podsjetnik i pouka svim generacijama, baš onako kako je bila i njemu podsjetnik godinu dana nakon izlaska iz logora smrti gdje je preživio deseta vrata pakla. Na samo kraju promocije autor je pročitao 2 pjesme iz svoje nove knjige Pjesme ljepote i bola.

Inače, knjiga Deseta vrata pakla prevedena je na nekoliko svjetskih jezika -  norveški, engleski, njemački, turski, te nedavno na talijanski jezik.

Rezak Hukanović (1949.) dugogodišnji je novinar, autor više knjiga poezije, koji je upisan u Ginissovu knjigu rekorda jer je u mladosti recitirao poeziju više od 45 sati neprekidno i napamet , bez ponavljanja stihova.

promocija-deseta-vrata-pakla-8
promocija-deseta-vrata-pakla-7
promocija-deseta-vrata-pakla-6
promocija-deseta-vrata-pakla-5
promocija-deseta-vrata-pakla-4
promocija-deseta-vrata-pakla-3
promocija-deseta-vrata-pakla-2

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3432

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 45476

Ovaj Mjesec 32181

Ukupno 14040135

Currently are 254 guests and no members online