Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara svečano otvorila 10. Međunarodnu likovnu koloniju - ART Colony Borovica 2024.

21 Lip 2024
371 times

Svečanim otvorenjem u samostanu Kraljeva Sutjeska u četvrtak 20. lipnja 2024. godine započela je s radom 10. međunarodna likovna kolonija (ACB) koja će se u narednih pet dana održavati u selu Borovica.

Okupila je 14 umjetnika iz 7 zemalja regije, a oni su: Stjepan Šimić Pepi, Dubravko Tokmačić, Mario Parić, Anja Jelavić, Marko Peruzović, Snježana Vlatković, Vesna Davidovič, Zoran Poznič, Jerca Šantej, Milana Kosanović, Petra Jovanovska, Valentina Ilijevska, Barbara i Krzysztof Bartnik.

U drevnom franjevačkom samostanu Kraljeva Sutjeska dobrodošlicu je sudionicima u ime organizatora Zavičajne udruge "Naš dom Borovica" izrazio Nikola Šimić, a u ime samostana kao domaćin prvog okupljanja pristigle je umjetnike pozdravio gvardijan fra Bono Tomić. Obratio se potom voditelj kolonije Stjepan Šimić te uz prigodne riječi zahvalio kolegama na odzivu, a predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru, koja je svojim dolaskom izrazila potporu ovom događaju, pozvao da se obrati i koloniju proglasi otvorenom.

Predsjednica Bradara  izrazila je zadovoljstvo što je u prigodi provesti barem kratko vrijeme u društvu umjetnika i u osebujnom ozračju samostana, dodavši kako onaj tko poznaje borovičku ljepotu prirode i gostoprimstvo Borovičana može samo pozavidjeti umjetnicima na boravku ondje i programu koji im predstoji kroz naredne dane.
"Čestitam vam na tome što umijete svoju emociju prenijeti na platno, stvarajući time trajne umjetničke uspomene koje zauvijek čuvaju ljepotu ovog kraja," naglasila je predsjednica Bradara.

Prva stavka programa bila je obilazak samostanskog muzeja koji ima iznimno bogatu zbirku dokumenata i predmeta iz proteklih stoljeća. Uslijedio je rastanak sa samostanom, a putem za Borovicu zastalo se na planinskom prijevoju s kojeg se pruža izvrstan vizualni doživljaj kraljevskoga grada Bobovca, uz svraćanje kod zasad jedinog povratnika u hrvatsko selo Kopijare, koje je sravnjeno u proteklom ratu.

I Borovica je također povratničko selo koje se evo već desetu godinu pozicionira na umjetničku mapu regije te namijenjenoj sudbini opire i kulturom. Posebnost ove kolonije je u tome što svakom sudioniku pruža slobodu likovnog izričaja, inovativnost u pristupu likovnom djelu, promišljanje, istraživanje, eksperimentiranje i inspirativno stvaranje u predjelima netaknute prirodne ljepote i bogate povijesti na nadmorskoj visini od 1.200 metara.

Iz programa ove jubilarne kolonije kao posebne sadržaje treba izdvojiti art simpozij "Obojena prošlost – Stjepan Dragojlović, otac bosanskog slikarstva" u župnoj crkvi u Borovici (nakon pučke mise u nedjelju 23. lipnja), na kojem bi trebali izlagati povjesničarka umjetnosti Danijela Grbavac, inače kustosica Muzeja na Humu, te književnik Željko Ivanković.
Iste večeri pripremaju se u ovome selu ivanjski krijesovi (prema tradiciji, paljenje vatri noć uoči Ivandana).

Pokroviteljstvo nad ovogodišnjom kolonijom prihvatili su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Općina Vareš, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ožujsko pivo, Adriatic Metals, MPM, Šimić prom, Profitex. Medijski partneri su list vareških Hrvata Bobovac i Hrvatski radio Bobovac Vareš.

ART Colony Borovica utemeljena je 2015. godine važan je dio kulturnog pejzaža Bosne i Hercegovine. Smještena u šumi nedaleko od srednjovjekovnog grada Bobovca, kolonija je centar suvremene umjetnosti poznat kao "Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva". Kao izvaninstitucionalno i nezavisno mjesto, privlači umjetnike iz jugoistočne Europe, vođene vizijama Ante Brkića i Stjepana Šimića Pepija.
Pod motom "Umjetnost za promjene", kolonija teži promicanju lokalne kulture, afirmaciji mladih talenata i izgradnji međunarodnih umjetničkih veza. Kritički otvorena prema umjetnosti i društvu, kolonija svake godine postaje mjesto gdje umjetnici pronalaze inspiraciju, razvijaju ideje i ostvaruju važne suradnje.

ACB-otvorenje-45
ACB-otvorenje-44
ACB-otvorenje-43
ACB-otvorenje-42
ACB-otvorenje-41
ACB-otvorenje-40
ACB-otvorenje-39
ACB-otvorenje-38
ACB-otvorenje-37
ACB-otvorenje-36
ACB-otvorenje-35
ACB-otvorenje-34
ACB-otvorenje-33
ACB-otvorenje-32
ACB-otvorenje-31
ACB-otvorenje-30
ACB-otvorenje-29
ACB-otvorenje-28
ACB-otvorenje-27
ACB-otvorenje-26
ACB-otvorenje-25
ACB-otvorenje-24
ACB-otvorenje-23
ACB-otvorenje-22
ACB-otvorenje-21
ACB-otvorenje-20
ACB-otvorenje-19
ACB-otvorenje-18
ACB-otvorenje-17
ACB-otvorenje-16
ACB-otvorenje-15
ACB-otvorenje-14
ACB-otvorenje-12
ACB-otvorenje-13
ACB-otvorenje-10
ACB-otvorenje-11
ACB-otvorenje-8
ACB-otvorenje-9
ACB-otvorenje-7
ACB-otvorenje-6
ACB-otvorenje-4
ACB-otvorenje-5
ACB-otvorenje-3
ACB-otvorenje-2

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 9886

Jučer 9499

Ovaj Tjedan 38000

Ovaj Mjesec 223439

Ukupno 14476235

Currently are 333 guests and no members online