Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo - „Dreams to Come True“ – VaClaF: Vareš Classic Festival i Umjetnička rezidencija Zvjezdane staze 2024

08 Srp 2024
125 times

Od 3.7. do 30.9.2024. pod zajedničkom temom „Dreams to Come True“, održava se prvo izdanje umjetničke rezidencije Zvjezdane staze te 12. edicija VaClaF: Vareš Classic Festivala.

UR Zvjezdane staze je locirana u jednom od najljepših bosanskohercegovačkih sela Mijakovići (Općina Vareš), u neposrednoj blizini srednjevjekovne tvrđave Bobovac. Koncept rezidencije se temelji na etosu inkluzivnosti i suradnje, s ciljem stvaranja inspirativnog okruženja za sve sudionike. Namjera je uspostavljanje i etabliranje inkubatora ideja, s ciljem značajnog doprinosa kulturno-umjetničkom razvoju ne samo lokalne zajednice, nego i šire regije.

Po prvi put u Bosni i Hercegovini implementira se projekt pod pokroviteljstvom programa Europske unije Culture Moves Europe, u okviru kojeg će se predstaviti pet umjetnika, izabranih putem međunarodnog otvorenog poziva na koji se prijavilo 42 kandidata iz 24 države: kompozitorica Marta Kowalczuk (Poljska), kompozitor i pijanist Manuel Pessoa de Lima (Brazil), pijanist i kompozitor Roman Stolyar (Rusija), književnica i dramaturginja Minja Jovičin (Srbija) i kompozitor Damjan Jovičin (Srbija).

Umjetnički tim rezidencije čine Belma Bešlić – Gal (kompozitorica i pijanistica, osnivačica i umjetnička direktorica UR Zvjezdane staze), Andrea Nikolić (violinistica, violistica i dirigentica, osnivačica i umjetnička direktorica VaClaF: Vareš Classic Festivala), Goran Stevanović (profesor harmonike, mentor umjetničke rezidencije, Univerzitet za muziku u Hannoveru) i Bernhard Gal (umjetnost zvuka, mentor umjetničke rezidencije, direktor naučno-istraživačkog projekta Audio Ghosts, Univerzitet za muziku i izvedbene umjetnosti u Beču).

U sklopu VaClaF:Vareš Classic Festivala i umjetničke rezidencije Zvjezdane staze, kroz koncerte, predavanja, audio šetnje i majstorske radionice predstavit će se brojni domaći i međunarodni umjetnici, uz popratna događanja obogaćena gastronomskom ponudom i upoznavanjem prirodnih ljepota i kulturno povijesnih bogatstava ovog posebnog kraja.

Odabrani program, koji će uključivati i novonastala djela rezidentnih kompozitora će biti predstavljen na turneji u BiH, a zatim i u Beču 15.10. već tradicionalnim koncertom „Odjeci Vareša“.

Projekt organizira udruga Emil Milo Cipra, pod pokroviteljstvom programa Culture Moves Europe kojeg implementira Goethe Institut, u suradnji s Kammermusikverein WISE i sp ce Non-Profit Organisation for Art and Transdisciplinarity iz Beča. Lokalni partneri su Općina Vareš, UG Čuvari bosanske krune Bobovac, Zavičajna zajednica Borovičana. Najznačajniji sponzori su Adriatic Metals i Austrijski kulturni forum Sarajevo te brojni prijatelji i podupiratelji.

Donosimo i kompletan kalendar događanja:

3.7.
Okupljanje rezidentnih umjetnika, UR Zvjezdane staze Mijakovići

4.-8.7.
Dani otvorenih vrata, Mijakovići

9.7., 18:00h
Dobrodošli na Zvjezdane staze! – predstavljanje umjetničke rezidencije i odabranih umjetnika: Marta Kowalczuk (Poljska), Manuel Pessoa de Lima (Brazil), Roman Stolyar (Rusija), Minja Jovičin i Damjan Jovičin (Republika Srbija)
Agrodomaćinstvo Ibrišimović, Mijakovići

15.7., 18:00h
Svečano otvorenje VaClaF 2024 – Dreams to Come True
„Metamorphose Classique“
Andrea Nikolić (violina), Ivana Nikolić (oboa), Belma Bešlić – Gal (kompozicija i mediji), Marta Kowalczuk (kompozicija), Manuel Pessoa de Lima (kompozicija – flauta), Roman Stolyar (kompozicija-klavir), Minja Jovičin i Damjan Jovičin (kompozicija i recitacija)
Župna crkva Borovica – Požeblje

18.7., 21:00h
VaClaF x ZS – Tuzla Guitar Week
Sanel Redžić (gitara), Andrea Nikolić (violina), CIPRA Quartet, Belma Bešlić – Gal (kompozicija i mediji)
Dom prirode Ilinčica, Tuzla

23.7., 21:00h
VaClaF x ZS – VAART Classic Night
Sanel Redžić (gitara), Andrea Nikolić (violina), CIPRA Quartet, Belma Bešlić – Gal (kompozicija i mediji)
Park OŠ Vareš

29.-30.7.
Ensemble echo_von_nichts: Ingala Fortagne & Pina Ruecker (Njemačka)
Koncerti, predavanja, impro sessions
Mijakovići

30.7.-2.8.
Accordion Hub: Goran Stevanović (harmonika)
URZS_Inkubator: Koncerti, predavanja, radionice
Mijakovići, Borovica

2.8., 18:00h
„Breath of the World“
Goran Stevanović & gosti
Župna crkva Borovica – Požeblje

3.-10.8.
Sound Art Hub: Audio Ghosts – PEEK
Bernhard Gal, Veronika Mayer – Univerzitet za muziku i izvedbene umjetnosti u Beču u suradnji s Austrijskom akademijom nauka i umjetnosti, Institut za istraživanje zvuka
URZS_Inkubator: Koncerti, predavanja, radionice, zvučne šetnje
Mijakovići

25.8.-1.9.
VaClaF Academy
Krešimir Petar Pustički (viola), Andrea Nikolić (violina), Markus Deuter (oboa)

15.-23.9.
VaClaF on Tour!
Sarajevo – Tuzla – Zenica – Mostar

19.9.
Svečani koncert VaClaF x ZS „Dreams to Come True“
TBA

26.-30.9.
VaClaF x URZS 2024 zatvaranje
Koncerti, prezentacije novonastalih djela rezidentnih umjetnika

 

Last modified on Srijeda, 10 Srpanj 2024 13:04
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 998

Jučer 3958

Ovaj Tjedan 42153

Ovaj Mjesec 67905

Ukupno 15092166

Currently are 479 guests and no members online