Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavljamo umjetnički istraživački projekat AUDIO DUHOVI: Iluzivne percepcije – perceptivne iluzije

05 Kol 2024
111 times

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo umjetnički istraživački projekat AUDIO GHOSTS @ AiR Zvjezdane staze 2024 (AUDIO DUHOVI u umjetničkoj rezidenciji Zvjezdane staze)!

Između 03. i 10. kolovoza/augusta 2024. austrijski istraživači zvuka, skladateljii Bernhard Gál i Veronika Mayer predstavit će svoje umjetničke istraživačke aktivnosti u sklopu majstorskih radionica za gostujuće umjetnike, te koncerte, zvučne šetnje i javne prezentacije u sklopu aktivnosti umjetničke rezidencije Zvjezdane staze u Mijakovićima, te VaClaF Festivala u Varešu.

Umjetnički istraživački projekt AUDIO GHOSTS bavi se auditivnim iluzijama – auditivnim impresijama koje fizički ne postoje, ali ih ljudi i dalje percipiraju. Auditivne iluzije mogu biti namjerno korištene za zvučne instalacije kako bi se stvorili tzv. "auditivni duhovi". Takve zvučne instalacije se bave umjetničkim dizajnom i iskustvom akustičnih okruženja. AUDIO GHOSTS uključuje prostorne efekte stvorene auditivnim iluzijama: u ovisnosti od pozicije slušanja, zvučni događaji mogu biti percipirani na različite načine, potičući slušatelje da kreiraju osobna zvučna iskustva.

AUDIO GHOSTS projekt je pionirski istraživački poduhvat po pitanju produbljivanje našeg razumijevanja neistraženih perceptivnih oblasti zvučnih instalacija. Projekt vode istraživač zvuka Bernhard Gál i skladateljica Veronika Mayer (Centar za umjetnička istraživanja Univerziteta za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču). S psihoakustičke perspektive, projekt će pratiti i podržati znanstvenici Piotr Majdak i Florian Pausch (Institut za istraživanje akustike Austrijske akademije nauka).

Projekt podržava znanstveni savjetodavni odbor koji okuplja stručnjake iz oblasti glazbe, zvučne umjetnosti, filozofije i društvenih znanosti.

Financiranje: Projekat PEEK AR 774-G podržan je od strane Austrijskog fonda za nauku (FWF).

Plan događanja:
Utorak 6.8.: Master Class sa rezidentima UR Zvjezdane staze, 11-13, 15-17. Slušaonica: 18-20 h
Srijeda 7.8.: Master Class sa rezidentima UR Zvjezdane staze, 11-13, 15-17
Četvrtak 8.8.: Prezentacija Audio Ghosts projekta, 18 h, Vareš (u Kreativnom centru za mlade JU CEntar za kulturu i edukaciju Vareš)
Petak 9.8.: Star Trek Concert Series_003 - UR Zvjezdane staze, Mijakovići, 19 h. Bernhard Gal i Veronika Mayer interpretiraju uživo svoje skladbe bazirane na auditivnim iluzijama.
Gost: Manuel de Lima Pessoa, skladatelj iz Brazila, rezident UR Zvjezdane staze, s novom skladbom za flautu i zvučne projekcije.

Donosimo i životopise umjetnika:

Veronika Mayer (1977., Beč, Austrija)

Veronika Mayer je skladateljica, glazbenica i zvučna umjetnica koja živi u Beču. Njeni radovi uključuju instrumentalne i elektroakustičke skladbe, zvučne instalacije i performanse s elektronikom uživo. Aktivna je kao elektronska improvizatorica, nastupajući solo i u suradnji s brojnim glazbenima, kao i s vizualnim umjetnicima.
Zvuci okruženja, prirodnih pojava i materijala su osnova njenog rada, s naglaskom na teško uočljive elemente, dajući im reduciranu ali suštinsku formu i vrlo jasne strukture, prateći karakteristike i unutrašnje ponašanje samog zvuka.

Njeni radovi su predstavljeni na različitim festivalima za suvremenu i eksperimentalnu glazbu i zvučnu umjetnost u Austriji, Argentini, Češkoj Republici, Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Italiji, Meksiku, Slovačkoj, Švajcarskoj, SAD-u. Dobila je narudžbine od Wien Modern, Jeunesse Wien, ÖGZM, Ensemble Reconsil, Ensemble Platypus, Hörstadt, e_may/association LAUT, Međunarodnog klavirskog takmičenja Rosario Marciano, između ostalih. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog nagrade Theodor-Körner fonda za znanost i umjetnost.
Veronika Mayer je studirala elektroakustičku glazbu kod Germána Toro-Péreza i Karlheinza Essla, kompoziciju kod Detleva Müller-Siemensa i klasični klavir kod Jochena Köhlera na Univerzitetu za glazbu i izvođačke umjetnosti u Beču. Članica je austrijske mreže snim – spontaneous network for improvised music.

Bernhard Gál (1971., Beč, Austrija)

Austrijski umjetnik, skladatelj i muzikolog Bernhard Gál djeluje u oblastima suvremene glazbe, umjetničkih instalacija i medijske umjetnosti. Do sada, Gál je kreirao oko 80 zvučnih instalacija i intermedijskih umjetničkih projekata, kombinirajući zvuk, svjetlo, objekte, kao i arhitektonske koncepte i video projekcije u multidimenzionalna i pretežno lokacijska umjetnička djela. Sklada za akustične instrumente i elektroakustičku glazbu. Kao laptop glazbenik, Gál je nastupao na pet kontinenata, i radio s brojnim glazbenicima iz svijeta elektronske i improvizirane glazbe.

Drugi aspekt njegovog rada su interdisciplinarne suradnje, npr. s koreografima/plesačima Christianom Aichingerom i Akemi Takeya, piscem Róbertom Gálom, vizualnim umjetnicima Susanom Gaudêncio i Mandy Morrison, arhitektom Yumi Kori, filmskim redateljem Emreom Tuncerom, kao i zajednički projekti s glazbenicima kao što su Belma Bešlić-Gál, Kai Fagaschinski, Klaus Filip i Jennifer Walshe.
Nakon studija na Univerzitetu za glazbu i izvođačke umjetnosti u Beču (zvučno inženjerstvo) i Univerzitetu u Beču (muzikologija), te jednogodišnje rezidencije u New York Cityju, fokusirao se na svoje umjetničke aktivnosti. Od 2006. godine, Gál je umjetnički direktor festivala 'shut up and listen!' – Transdisciplinarnog festivala za glazbu i zvučnu umjetnost u Beču. Između 2006. i 2007. godine predavao je zvučnu umjetnost na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu. Od 2010-13 Gál je držao istraživačku poziciju na Univerzitetu Paris Lodron u Salzburgu, u sklopu doktorskog kolegija 'Umjetnost i javnost'. Godine 2021. doktorirao je na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, s transdisciplinarnom tezom o zvučnoj instalacijskoj umjetnosti.

Od jeseni 2020. godine, Gál predaje na Programu za elektroakustičku i eksperimentalnu glazbu (ELAK) na Univerzitetu za glazbu i izvođačke umjetnosti u Beču. Njegove istraživačke aktivnosti uključuju znanstvene publikacije, konferencijske prezentacije, predavanja i radionice, posebno u vezi s instalativnom zvučnom umjetnošću i suvremenom glazbom. Kao voditelj trogodišnjeg FWF-PEEK projekta AUDIO GHOSTS, Gál je trenutno angažiran u umjetničkom istraživanju auditivnih iluzija u zvučnoj umjetnosti.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 55

Jučer 3618

Ovaj Tjedan 11121

Ovaj Mjesec 114552

Ukupno 15138813

Currently are 479 guests and no members online