Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Promocija Zbornika za narodni život i običaje Vareš 1897.-1911. privukla brojne Varešane

19 Kol 2024
536 times

Rukopis Mije Žuljića Suljuzovića koji je bio pohranjen u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti skoro 120 godina krajem prošle godine je ugledao svjetlo dana.

Uobličen je u knjigu punog naziva Zbornik za narodni život i običaje, Mij Žuljić Suljuzović – knjiga 63, Vareš 1897.-1911.godina, a promocija ovog značajnog djela upriličena je u Varešu, 17. kolovoza 2024. godine u Radničkom domu. Kulturni je to događaj kojim su organizatori željeli obogatiti proslavu Dana općine Vareš (16. kolovoza).

Inače, Mijo Žuljić (Vareš, 1875.- Sarajevo, 1956.) bio je profesor povijesti i jezikoslovlja. Od 1897. do 1932. radio je u raznim školama u Bosni i Hercegovini. Objavio je nekoliko znanstvenih radova. Životno mu je djelo opsežan etnografski rukopis o rodnome Varešu, nastao između 1897. i 1911., koji se prvi puta objavljuje sada. Žuljić uglavnom piše o kulturi vareških Hrvata starosjedilaca, ali se osvrće i na starosjedioce Bošnjake i Srbe kao na novodoseljenike. Pišući prema upitniku Osnove za sabiranje i proučavanje građe o narodnom životu Antuna Radića Žuljić je obuhvatio vrlo raznolike aspekte vareške kulture. Posebnu je pažnju posvetio životnim okolnostima rudara i prerađivača željeza kao i modernizacijkim procesima koje je od 1878. uvodila Austro-Ugarska nakon dugotrajne osmanske vladavine. Pošto je Žuljićeva građa pisana lokalnim dijalektom, ona predstavlja i jedan od najvažnijih zapisa istočnobosanskog dijalekta.

Zbornik na 788 stranica opisuje običaje vareškog kraja u svakom od određenih dijelova godine i u raznim situacijama oko kojih se vrtio život naših starih. Priče o narodnim običajima vareškog kraja ukoričila je i za izdavanje priredila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,  a priredili su je i tekstovima popratili: Mario Katić na temu Život i običaji starog Vareša: hibridna urbana etnografija,  Mirjana Crnić Novosel s jezičnim napomenama, te Jakša Primorac s Rječnikom manje poznatih riječi i izraza.

U ime organizatora promocije na početku su se obratili predsjednik Udruge Eko turist Vijaka Boško Andrić i Toni Petković, koji je cijeli rukopis Mije Žuljića Suljuzovića od preko dvije tisuće kartica priredio za tisak. Izrazili su iskrenu zahvalnost svim gostima i predstavljačima, te institucijama i pojedincima koji su sudjelovali u pripremi Zbornika,  financiranju, te organizaciji promocije. To su partneri projekta -  Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Vareš, JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš, Udruga građana Eko turist Vijaka Vareš, Hrvatski radio Bobovac Vareš, BZK Preporod Vareš i MZ Pržići.

Može se slobodno reći da je Mijo Žuljić Suljuzović na određeni način utemeljitelj etnologije i etnografije u ovome kraju i u nas općenito. Rastumačio je starine, podrijetlo i značenje onoga što čini kulturu Vareša, dopunivši opise različitim sadržajem i ostavivši ih tako budućim generacijama i naraštajima. Vrijednost i značaj ovog djela prepoznao je načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i prihvatio pokroviteljstvo za izdavanje istog, a o tomu je kratko upoznao i publiku okupljenu na promociji Zbornika.

Promotori Zbornika bili su književnik Željko Ivanković,  dr. sc. Alenka Bartulović izvanredna profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i  dr. sc. Mario Katić izvanredni  profesor na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.

Književnik Ivanković je s ponosom istaknuo kako je Vareš u razdoblju od posljednjih 30 godina, točnije od 1994. do 2024. godine dobio 180 knjiga vareških pisaca, te još 20ak knjiga pisaca koji nisu iz Vareša, ali su pisali u o Varešu što je iznimno vrijedno. U taj bogati fundus svakako spada i Zbornika za narodni život i običaje autora Mije Žuljića Suljuzovića. Ivanković je iznio jako puno povijesnih činjenica vezanih za razvoj Vareša koji je 1879. godine dobio status grada. Naglasio je kako Vareš je na dan 15.08. 1889. godine iz Beča dobio odobrenje za pokretanje željezare.

Dr. Alenka Bartulović je u svom izlaganju naglasila kako je Žuljić nastavio trend pisanja o balkanskim sredinama. Dodala je kako se u njegovim rukopisima može iščitati rodna nejednakost i patrijarhalni sustav tog vremena. No, to sve se mijenjalo pa je ostalo zapisano kako je u Varešu u to vrijeme bilo mnogo žena koje su same zarađivale za život, osobito radeći kao liječnice.

Dr.sc. Mario Katić se osvrnuo na osobni pogled Mije Žuljića Suljuzovića na vrijeme u kojem je živio, te izrazio žaljenje što autor nije dočekao da se njegov rukopis obavi u Zborniku – najstarijem časopisu u Republici Hrvatskoj. Naglasio je da je Žuljićev istraživački put bio težak i necijenjen, ali da je učinio jako puno za Vareš ali i za etnografiju cijele BiH. Kako je rekao dr. Katić – urbana etnografija počinje kada se opisuje život radništva, uz opasku kako danas ne bi imali ovu knjigu da nije počela industrijalizacija Vareša.

„Započeli smo 2014. godine raditi na rukopisu za ovu knjigu, koja predstavlja spomenik nulte kategorije i za lingviste“, rekao je dr. Katić i na kraju svog govora pozvao načelnika općine Vareš i sve relevantne institucije da pokrenu inicijativu da se u Varešu bar jedna ulica nazove po Miji Žuljiću Suljuzoviću, jer on to zaista zaslužuje.

U Zborniku za narodni život i običaje autora Mije Žuljića Suljuzovića svi su radovi, značajni za etnologiju, jezik, povijest sabrani na jednom mjestu. Ovom knjigom daje se izniman doprinos očuvanju tradicijskih vrijednosti vareškog kraja. Tijekom promocije Zbornika u dvorani je bila postavljena i izložba vareških narodnih nošnji, koje su ustupili predstavnici MZ Pržići iz vlastitog Etnološkog muzeja, te članovi Bošnjačke zajednice kulture Preporod Vareš.

Za poseban glazbeni ugođaj na promociji su se pobrinuli renomirani vareški glazbenici prof. Željko Sertić, umirovljeni član Sarajevske filharmonije na engleskom rogu i prof. Ivan Štambak Điđa na gitari. Izveli su skladbe: Can't help falling in love with you (Elvis Presley), Vino i gitare (Stipica Kalogjera), Panis angelicus/Kruh anđeoski (C.Franc) i temu iz filma Godfather (Kum)

Na kraju promocije, a kako bi se na skroman način zahvalili na svemu što je učinio za Vareš, organizacijski tim predstavljanja Zbornika pripremio je prigodan dar za dr. sc. Marija Katića.

Posjetitelji promocije knjigu su mogli kupiti po cijeni od 40 KM, a napominjemo kako knjiga neće biti u slobodnoj prodaji.

Bila je ovo još jedna lijepa večer kulture u našem gradu, gdje je predstavljena knjiga koja ima kapitalnu vrijednost o jednom etnografskom svjedočenju koje ostaje kao upečatljivo svjedočanstvo da su ovdje bili narodi koji su imali svoju kulturu, ponos i dostojanstvo.

promocija-Zbornika-25
promocija-Zbornika-24
promocija-Zbornika-23
promocija-Zbornika-21
promocija-Zbornika-22
promocija-Zbornika-19
promocija-Zbornika-20
promocija-Zbornika-18
promocija-Zbornika-17
promocija-Zbornika-16
promocija-Zbornika-15
promocija-Zbornika-14
promocija-Zbornika-13
promocija-Zbornika-12
promocija-Zbornika-11
promocija-Zbornika-10
promocija-Zbornika-9
promocija-Zbornika-8
promocija-Zbornika-6
promocija-Zbornika-7
promocija-Zbornika-5
promocija-Zbornika-4
promocija-Zbornika-3
promocija-Zbornika-2

Last modified on Srijeda, 18 Rujan 2024 06:05
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 33

Jučer 3618

Ovaj Tjedan 11099

Ovaj Mjesec 114530

Ukupno 15138791

Currently are 424 guests and no members online