Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Uručeni certifikati o poznavanju ljekobilja

13 Tra 2016
1173 times

U velikoj dvorani Općine Vareš Danas (12.10.2011. godine) održana je završna

svečanost i uručenje certifikata u sklopu projekta „Škola skupljanja, uzgoja, preradu i prodaju ljekobilja“. Spomenuti projekt je dio velikog projekta FARMA koji u Bosni i Hercegovini implementiraju američka organizacija USAID i švedska razvojan agencija SIDA. Kroz projekt je 20 žena iz 5 mjesnih zajednica općine Vareš i Olova prošlo obuku i uspješno svladalo sve ispite za dobivanje certifikata o poznavanju ljekobilja. Riječ je o MZ Strica-Zarudje, Budoželje, Daštansko, Vareš i Striježevo. Vareške žene su predstavnice jedne od 6 općina koje su bile uključene u projekt „Škola skupljanja i uzgoja ljekobilja“ u proteklih godinu dana. Gosti svečanosti bili su direktor projekta FARMA Bruce Brower sa suradnicima, direktor misije USAID-a Allan Reed, savjetnik razvojne agencije SIDA Theo Pårson, te direktorica Udruženja Žene za žene international Saida Sarić.
Na početku se prisutnima obratila direktorica Udruženja Žene za žene Saida Sarić, pozdravivši donatore, polaznice škole i sve prisutne. Gospođa Sarić rekla je da Vareš neprestano pokazuje pozitivne primjere između lokalne zajednice i korisnika projekta i da je  svaki projekt imao izuzetne rezultate. Izrazila je želju da se u skorijoj budućnosti u Varešu otvori pogon za ljekobilje, sušara ili nešto slično, jer je osiguran plasman na tržište.
Načelnik općine Hamdo Fatić kao domaćin uputio je pozdrav gostima i polaznicama škole, ustvrdio da je 95% općine Vareš ekološki čisto, isključujući površine bivših rudnika i područja pod minama, te da se na njima se može uzgajati dosta toga, pa i ljekobilja. Izjavio je da je u procesu pribavljanje dokumentacije za rasadnik biljke aronije u Varešu, koja bi se u neograničenim količinama mogla plasirati na europsko tržište. Čestitao je polaznicama na uspješno završenoj školi i pozvao ih na daljnju suradnju.
Koordinatorica projekta Darija S. je govorila o samoj realizaciji projekta koji je počeo u prosincu 2010. godine, a financirali su ga USAID, SIDA. Kroz projekt su bile obuhvaćene nezaposlene žene iz općina Jablanica, Vareš, Olovo, Srebrenica, Doboj i Vitez-Ahmići.
Riječ je o ukupno 100 žena, a ciljevi projekta bili su: promocija uzgoja ljekovitog bilja, promocija ekonomske održivosti domaćinstava kroz skupljanje ljekovitog bilja, te osiguranje dodatnog izvora sirovine za lokalnu prerađivačku industriju ljekovitog bilja. Sve polaznice prošle su 5 teoretskih treninga (priprema zemljišta, uzgoj rasada, berba, sušenje, skladištenje itd) i educirane su za skupljanje više od 50 vrsta ljekovitog bilja. Praktični rad u Varešu se odvijao na parceli od oko 500 m2.
Direktor projekta FARMA Bruce Brower u svom obraćanju rekao je sljedeće.“ i ja sam ove godine sadio sjemena, a moji plodovi ste Vi!“ za što je dobio veliki aplauz. Edukaciju je ocijenio kao jako uspješnu aktivnost, dodao da žele i dalje raditi, da planiraju održati i dodatne obuke. Postoji jedna stvar , rekao je gospodin Brower, svaki put kad zasadim nešto, želim dobiti nešto puno vrjednije nego što je bilo kad sam ga zasadio, pa ćemo se zbog toga potruditi da organiziramo treninge u kojima bi vi naučili kako izaći na tržite, upravljati svojim biznisom i knjigovodstvom. Obećao je da će nastaviti tražiti dobre partnere poput udruženja Žene za žene international i općine Vareš. Svoje obraćanje zaključio je riječima: „Vi ste moj uspjeh, želim se vratiti i zajedno raditi u budućnosti“.
Davorka Terzić iz Vareša zahvalila se u ime svih polaznica svim donatorima što su prepoznali općinu Vareš i uvrstili ih u ovaj projekt. Osobito je istakla da je veseli što su u projekt uključene žene iz ruralnih dijelova općine, te da je ženama certifikat dao mogućnost za samozapošljavanje, korištenje poticaja i donacija. Dodala je da su kroz ove edukacije žene iz Vareša dobile ideju za osnivanje udruge koja bi se bavila skupljanjem i uzgojem ljekobilja.
Savjetnik razvojne agencije SIDA Theo Pårson predstavio je švedsku razvojnu agenciju SIDA koja radi na smanjenju siromaštva, te projekte koje provodi u BiH. Naglasio je da postoji realna mogućnost za izvoz ljekobija iz BiH na europsko tržište, čestitao udruženju Žene za žene international na uspješno organiziranim treninzima i postignutim rezultatima. Ženama polaznicama je poručio da vjeruje da one mogu unaprijediti sektor uzgoja ljekobilja.
Allan Reed, direktor misije USAID-a također je čestitao ženama polaznicama, poručio im da će odigrati veliku ulogu u sektoru uzgoja ljekobilja, te istaknuo dobar primjer suradnje lokalnog partnerstva između javnog i privatnog sektora i otvaranja novih radnih mjesta.
Dobitnice certifikata iz Vareša i Olova su sljedeće žene: Latifa Žero, Marinela Božić, Ramona Karavdić, Biljana Franjić, Gorana Krištić, Davorka Terzić, Rifeta Ahmedović, Olivera Franjić, Refika Karavdić, Zakira Žutić, Rasema Pajt, Senada Imširović, Rejhana Tirić, Ramiza Karičić, Senida Fatić, Nihada Salihbašić, Vahida Zubača, Nermina Žutić, Vahida Brkić i Sabira Bešić. Čestitamo!


Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2678

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 21565

Ovaj Mjesec 181628

Ukupno 13966072

Currently are 114 guests and no members online