Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održan okrugli stol „120 godina industrije u Varešu

13 Tra 2016
1226 times

U velikoj dvorani općine Vareš dana 28.09.2011. godine

održan je okrugli stol na temu „120 godina industrije u Varešu“. Povod za organizaciju ovog događaja je činjenica da je 16. kolovoza/augusta 1891. godine puštena u rad prva visoka peć u Varešu, u Bosni i Hercegovini, ali i u ovom dijelu Europe, čime je započeo industrijski razvoj ne samo u našem gradu nego i u široj regiji. Na početku okruglog stola prisutne je pozdravio moderator Mladen Rudež, dipl. ing. strojarstva i pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, inače rođeni Varešanin. Uslijedilo je pozdravno obraćanje načelnika vareške općine Hamde Fatića, te uvodno izlaganje akademika prof.dr. sc. Ante Markotića na temu „Industrijski razvoj Vareša 1891. – 2011.“ Bio je to svojevrsni vremeplov u kojem je na zanimljivim i stručan način prof. Markotić podsjetio na zlatna vremena vareške industrije i na činjenice u industriji danas.
„Programski dokumenti razvoja općine Vareš“ bila je tema o kojoj je izlagao pomoćnik načelnika općine Vareš Rusmir Berberović, a temu „Industrijsko naslijeđe općine Vareš kao potencijal regionalnog razvoja“ obradila je dipl. ing. arhitekture, doktorant Maja Pličanić. Stručni suradnik u Općini Vareš Brano Šurkić izlagao je na temu „Koncept ROTIRAJ – poticanje održive budućnosti kroz revitalizaciju prošlosti“. Mr.sc. Mahir Hadžiabdić iz firme Enova doo Sarajevo govorio je o Planu sanacije obalnog i priobalnog područja vještačkog jezera na otvorenom kopu Smreka RŽR Vareš“ čiji je realizator.
Mladen Divković, Varešanin koji živi i radi u Varaždinu bio je spriječen izlagati na okruglom stolu, no njegovu prezentaciju je na temu „Javno dobro i zajednička baština – (multi)medijski pristup“ predstavio je Mladenko Marijanović, koji je u svojstvu predsjednika Udruge Kraljevski grad Bobovac govorio o obnovi starog kraljevskog grada Bobovca.
Ciljevi ovog Okruglog stola su, prema općinskim vlastima,  prikazati potrebu za: sustavnim pristupom u konkretnom provođenju obnove Vareša na temelju usvojenih programskih dokumenata (Strategija razvoja, Prostorni plan, Master plan razvoja turizma i Lokalni ekološki plan općine Vareš;  poticanje svih relevantnih domaćih i inozemnih institucija da se uključe u obnovu devastiranih objekata i budući razvoj vareške regije kao pilot-projekt za razvoj ostalih regija u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini; organiziranim i sustavnim pristupom rekultivacije prirodnog okoliša;  izradu projekta za istraživanje, vrednovanje, dokumentiranje te prezentiranje i zaštitu jedinstvenog industrijskog naslijeđa općine Vareš i cjelokupne Bosne i Hercegovine; adekvatnijom zaštitom i prezentacijom kulturno-historijskih spomenika (stari kraljevski grad Bobovac, vareški stećci, religijski i drugi arhitektonsko-građevinski objekti i dr.); razvojem turističke ponude (prirodno i kulturno-povijesno naslijeđe, seoski i eko turizam, gastronomska ponuda organske hrane i lokalnih specijaliteta i sl.); razvoj turističkih kapaciteta i prometnica; potporu održivom povratku i poticaju zapošljavanja;
Najvažniji cilj i zaključak ovoga Okruglog stola je podrška inicijativi da se utemelji Fondacija/Zaklade za obnovu i razvoj Vareša, kako bi se naprijed navedeni ciljevi mogli i stvarno realizirati.
Okrugli stol  je bio prilika da se čuje mišljenje svih sudionika ovog događaja i kako bi se donijeli pravi zaključci i započeli s obnovom i novim razvojem Vareša.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1619

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 37630

Ovaj Mjesec 197693

Ukupno 13982137

Currently are one guest and no members online