Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kamena kugla skoro savršenog oblika

13 Tra 2016
3585 times

U prelijepoj jelovoj šumi tik uz prometnicu prema Olovu, u

naselju Ponikve,nalazi se restoran Željka Miletovića "Kugla". Restoran odiše planinskim i lovačkim ugođajem, a iz kuhinje dolaze zamamni mirisi. U sklopu objekta je i skromno prenoćište o kojemu također brine obitelj Miletović. Prije dolaska do restorana posjetitelj mora proći kroz tunel. To je zapravo špilja koju je u kamenu uklesala voda, a ljudi malo proširili da bi moglo proći vozilima. Mještani prolaze čak i velikim kamionima, no vozači koji se prvi put sretnu s ovim "tunelom" nerijetko se vrate odakle su došli jer im na pamet ne pada suočiti se rupom u zemlji s čijih svodova lije voda i vise stotine kilograma teške ledenice. Pred kućom i restoranom Željka Miletovića na betonskom postolju ogromna kamena kugla toliko pravilna pa je teško povjerovati kako ju je napravila priroda, a još teže da je djelo ljudskih ruku, jer ničemu ne može poslužiti.
Na naš upit što zna o kugli oko koje se vrti cijeli njegov život Željko nam priča kako je Kuglu je još 1970.g. pronašao njegov punac Radovan Puškić u Javorničkom potoku koji je udaljen oko četiri kilometra. "Velikom dizalicom i s puno muke dopremili smo je ovdje kao nešto iznimno neobično, jer niti poslije trideset i tri godine nitko nije utvrdio odakle je kamen mogao doći ovdje u Ponikve i kakve je strukture. A nema odakle nisu dolazili stručnjaci za kamen, kaže Željko. Čak, nekad, s jugoslavenskih instituta po zapovjedi najviših ondašnjih državnih vlasti, no nitko nije otkrio njegov sastav, njegovu strukturu, ili se s tom informacijom nije vratio u Vareš." I kao to obično biva kad već nema znanstvenog objašnjenja narod počne pričati svoju priču o meteoritima, vanzemaljcima, vilama i vilenjacima, snažnim bljescima svjetla….
Zaista na širem području grada nema kamenja ovog, gotovo savršenog oblika. "I tko je mogao ovako savršeno oblikovati kamen?" pita se Željko. Misteriozan kamen svakodnevna mu je inspiracija, s posjetiteljima razgovara o reinkarnaciji, starim civilizacijama, letećim tanjurima....A svi se vole fotografirati pred neobičnim kamenom.
Njegova supruga Ranka dodaje: " Eno vidite, na donjoj strani kugle bojom je vojska ispisala ime svoje postrojbe. To je bilo prije nekih osam godina. Mi smo to pokušali skinuti benzinskim plamenom, fenom, čeličnom četkom, palili smo oko kugle i vatru, ali jednostavno ta boja se ne može obrisati. Kao da se upila u onaj kamen. To je nevjerojatno. Mislim da ovaj kamen nije priroda oblikovala. Ako i jeste, valjda bi bilo još toga u istom potoku gdje je pronađen i ovaj. Bilo je nagađanja da je to neki meteor pao s neba, a čula sam od nekih novinara da ovakvog kamenja ima samo još u jednom mjestu u Argentini. Svašta je moguće", čudi se Ranka.
Domaćini nam pričaju kako su stanovnici naselja jednom opazili neobične svjetlosne efekte baš u blizini kamene kugle. Kad vanzemaljci jednom dođu po svoju izgubljenu kamenu kuglu mještani kažu kako će ih zamoliti da poprave put kroz tunel i u njemu, u zamjenu za kuglu, postave rasvjetu. Uvjereni su da će to prije uraditi Marsovci nego li lokalne i županijske vlasti!

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 10149

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 34163

Ovaj Mjesec 119980

Ukupno 14127934

Currently are 312 guests and no members online