Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predavanje o pčelarstvu

14 Tra 2016
3217 times

U utorak 27. travnja 2010 godine u velikoj dorani

općine Vareš počeo je s realizacijom projekt „PČELARSTVO U FUNKCIJI ODRŽIVOG RAZVOJA“ financiran od strane APRODEL-a iz Madrida, preko LAG-a, Lokalne akcijske grupe Zvijezda. Održano je prvo predavanje s temama „PLANETARNI PROBLEM NESTANKA PČELA – COLONY COLLAPSE DISORDER (CCD)“, predavač je bio Boško Andrić, jedan od najuspješnijih vareških pčelara. Zatim „PRIPREMA PČELINJIH DRUŠTAVA ZA LJETNU PAŠU“. Predavač je bio Sreten Pantić, ugledni pčelar iz Olovskih luka, čovjek koji ima preko 200 pčelinjih društava, a pčelarstvom se bavi preko 30 godina.
Posjetitelji predavanja upoznati su s problemom neobjašnjivog nestanka pčelinjih društava u razvijenim zemljama, poput Sjedinjenih američkih država, a problema nisu pošteđene niti europske zemlje. Do danas, nestanak pčela pogodio je pola američkih država. Zapadna obala SAD-a ostala je bez 60% komercijalne populacije pčela, dok ih je na istočnoj obali nestalo preko 70%. U travnju 2006 godine britanski su pčelari uočili istu pojavu, a onda se proširila na Njemačku, Švicarsku, Španjolsku, Portugal, Italiju i Grčku. Iznenadni nestanak pčela, epskih razmjera jedna je od najbizarnijih zagonetki koje su se ikad dogodile. Zanimljivo je da nestale pčele nisu nikada pronađene, a  paraziti, divlje životinje i druge pčele, koje u normalnim okolnostima opljačkaju med i pelud što preostane nakon smrti kolonije, odbijaju se približiti napuštenim košnicama. Med i pelud pčela pogođeni CCD-om nijedan kukac ili nametnik ne dira!?
O pripremi pčelinjih društava za ljetnu pašu opširno je govorio Sreten Pantić, te je prisutnima na pokaznoj košnici praktično pokazao postupak pripreme, govorio je postupcima liječenja, odnosno o načinima zaštite pčelinjih društava od raznih nametnika i bolesti. Poput svih živih bića i pčele mogu oboljeti i biti zaražene. I njih mogu napasti razne bolesti i virusi. Bolesti pčela, kao i kod drugih živih bića dijele se na zarazne i nezarazne, te nametničke bolesti. Neke bolesti ili nametnike pčele susreću češće, neke rjeđe, s nekima se bore same, a za neke je potrebna pomoć pčelara, dok ima i onih bolesti, kojima s danom pisanja ovoga teksta nema lijeka već je nažalost nužno radi sprječavanja širenja bolesti uništiti cijelu pčelinju zajednicu. Ovo je tek prvo predavanje, a organizatori zainteresirane namjeravaju praktično educirati na nekom od većih pčelinjaka.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2351

Jučer 6135

Ovaj Tjedan 8487

Ovaj Mjesec 45468

Ukupno 14053422

Currently are 335 guests and no members online