Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Snimanje narodnih običaja Hrvata u BiH u Vijaci

14 Tra 2016
4419 times

U organizaciji o. Zvonke Martića karmelićanina,

inače voditelja projekta „izrada DVD-a pjesme i plesovi Hrvata u BiH“, dana 31. kolovoza 2010. godine (utorak) u Vijaci su snimani materijali koji prikazuju narodne običaje i kulturnu tradiciju hrvatskog naroda našeg kraja. Zahvaljujući angažmanu Brankice Miletović iz Vijake u   
Vijaci se okupila grupa folkloraša (doduše u nepotpunom sastavu zbog obveza na poslu i promjene mjesta boravka) koja je predstavljala BiH na 34. međunarodnoj smotri folklora 2000. godine u Zagrebu. Spomenimo i njihova imena: Vjerana Dusper, Vedrana Mirčić, Zoran Dodik, Ivica Lekić, Nikola Erlbek, Snježan Grgić, Toni Dodik, Daniela Vidović. Njih je pratio i tamburaški orkestar u sastavu: Nenad Grabovac, Dragan Andrić, Branko Šimić i Željko Franjić. Osim njih skupina žena sela vijačke župe otpjevala je pjesmu „Što si nam se zamračila Zvijezdo“ , a svi skupa su izveli pokladne običaje i narodnu igru „žuta žaba“. Veliku zahvalnost otac Zvonko je izrazio i domaćinima u Vijaci fra Željku Brkiću i fra Berislavu Kalfiću, a okupljeni folkloraši poduzećima MPM koje se pobrinulo za hranu i piće i poduzeću Šimić prom koje je bilo zaduženo za prijevoz. Otac Zvonko je također uputio apel da Varešani ne dozvole da njihova tradicija zamre i da budu ustrajni i ponovno se okupe kako bi „nataložene razne tradicije, od grlenog pjevanja, plesova i specifičnog folklornog izričaja“ vlastitog kraja predstavili i izvan granica svoje općine,a li i BiH. S realizacijom projekta krenulo se još prije dvije godine, kada su se počeli prikupljati već postojeće snimke pjesama i plesova i kada su snimljeni prvi materijali za DVD. Do danas je neumorna ekipa koja radi na projektu obišla 29 lokacija širom BiH, a izdvojit ćemo samo neka mjesta Bihać, Derventa, Orašje, Kreševo, Žepče, Usora, Kraljeva Sutjeska, Široki Brijeg, Neum, Konjic, Bosansko Grahovo, Čapljina, Stolac itd.
Uz voditelja projekta Zvonku Martića, koji je vlasnik velike zbirke od 140 narodnih nošnji iz cijele BiH, a koja se nalazi u Duhovno-samostanskom centru "Karmel-sv.Ilije" na Buškom jezeru, najveći dio posla odrađuje snimatelj na Hrvatskoj televiziji Vido Bagor, koji je i  stručni suradnik Međunarodne smotre folklora i veliki znalac u svom poslu.
Glavni financijer projekta je Vlada Republike Hrvatske preko Ministarstva kulture čija bi sredstva trebala pokriti troškove snimanja. Za sve ostale troškove, a zna se koliko je ovo dugotrajan i skup projekt, tražit će se sponzori. Dvostruki DVD bi svjetlo dana trebao ugledati za Božić 2010. godine i bit će originalan i vrijedan dar u tim blagdanskim danima.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4691

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 4691

Ovaj Mjesec 214906

Ukupno 13999350

Currently are 198 guests and no members online