Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana akcija „Smanjite brzinu, šišmiši u letu“

14 Tra 2016
1793 times

Danas, 22.09.2015. godine od 10 sati na lokalitetu tunela koji vodi iz Vareša prema Ponikvi održana je

akcija „Smanjite brzinu, šišmiši u letu“ u okviru događaja „Europski tjedan mobilnosti“, a koji se održava u nekoliko država u svijetu. Akciju su održali Centra za Krš i speleologiju iz Sarajeva u suradnji sa Centrom za životnu sredinu iz Banjaluke, Udrugom Eko turist Vijaka - Vareš, Udrugom Acta iz Vareša, Općinom Vareš i Policijskom stanicom Vareš.
Cilj akcije je probuditi svijest kod vozača da smanje brzinu prilikom prolaska kroz tunel koji vodi ka sjevernom dijelu općine. Ovaj tunel/pećina je jedan od pet u svijetu kroz koji cijelom dužinom vodi cesta, a koji je gotovo u potpunosti nastao prirodnim putem. Također u ovom tunelu/pećini živi nekoliko vrsta šišmiša među kojima je Barbastella barbastellus  koji je dosta rijetka vrsta jer se može naći samo na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini.
„Važno nam je bilo upozoriti vozače da prilikom prolaska kroz tunel smanje brzinu, jer smo imali slučajeva gdje su šišmiši udarali u automobile, i samim time ih zaštitimo. S druge strane, laganijom vožnjom zaštitit ćemo životnu sredinu, a samim time i ovu rijetku vrstu šišmiša. Svi oni koji budu željeli izaći iz auta i prošetati se s nama, mi ćemo im pokazati mjesta na kojima su staništa šišmiša, ali i arheološka nalazišta iz kamenog doba. Na lokaliteu kamemoloma Stijene imamo ostatke pećinskog medvjeda koji su stari preko 30.000 godina. Moram priznati da su nas predstavnici policije i općinskih vlasti ugodno iznenadili kada smo zatrašili njihovu pomoć i na tome im veliko hvala.“ rekao je Jasmin Mulaomerović predsjednik Centra za krš i speleologiju.
U okviru akcije pored promotivnih letaka dijeljeni su keksi za one koji pronađu deset razlika na ponuđenom crtežu.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2331

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 36826

Ovaj Mjesec 122643

Ukupno 14130597

Currently are 305 guests and no members online