Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Javni poziv - PODRŠKA RAZVOJU START-UP (POČETNOG BIZNISA) POVRATNIKA

21 Velj 2018
1922 times

Javni poziv je otvoren do 23.03.2018. godine.

Na osnovu člana 21. stav 3. Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine (,Sluzbene novine FBiH",    broj: 15/05), i Programa - Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika broj: 03-36-2-36/18 od 20.02.2018. g., a u    cilju planiranja, kvalitetne izrade i transparentne provedbe planova pomoci odrzivog povratka, u 2018. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavljuje

JAVNI POZIV

za učešće u programu podrške projektima održivog povratka – Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika

I - PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet javnog poziva je prikupljanje prijava za odabir korisnika nepovratnih finansijskih sredstava koja se dodjeljuju obrtnicima/samostalnim preduzetnicima i poljoprivrednim zadrugama za sufinansiranje njihovih Start up projekata u cilju pružanja podrške projektima održivog povratka.

II    – PRAVO NA UČEŠĆE U PROGRAMU

(1)    Obrtnici/samostalni preduzetnici i poljoprivredne zadruge:

a.    koji su osnovani kao poslovni, odnosno su osnovani sa ciljem ostvarivanja profita vršenjem registrirane djelatnosti,

b.    koji danom apliciranja imaju najmanje jednog prijavljenog zaposlenika,

c.    čiji su vlasnici ili osnivači povratnici u prijeratno mjesto prebivališta na području općina Federacije Bosne i Hercegovine ili povratnik iz Federacije Bosne i Hercegovine u prijeratno mjesto prebivališta na području Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine,

d.    koji su u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti na dan objave javnog poziva,
e.    koji su registrirani po važećim zakonskim propisima:

i.    obrtnici/samostalni preduzetnici registrirani u općini povratka,

ii.    poljoprivredne zadruge registrirane kod nadležnog suda (koji je nadležan za općinu povratka),
f.    koji imaju konkretnu poslovnu ideju za razvoj ili proširenje sopstvenog biznisa.

Dokazi:
-    Rješenje o registraciji. Original ili ovjerena kopija. Ovjera ne starija od 3 mjeseca.

-    Potvrda/uvjerenje o ostvarenom povratku u prijeratno prebivalište podnosioca prijave na javni poziv (za vlasnika obrta/preduzetnika, odnosno za svakog od osnivača za poljoprivredne zadruge) izdato od strane nadležnog općinskog organa ili ministarstva, ne starije od 30 dana (original ili ovjerena fotokopija).

-    Izvještaj iz CIPS evidencije o stalnom mjestu prebivališta podnosioca prijave na javni poziv (vlasnika obtra/preduzetnika, odnosno za sve osnivače poljoprivredne zadruge ponaosob izvještaj iz CIPS evidencije o stalnom mjestu prebivališta.), ne stariji od 30 dana (original ili ovjerena fotokopija).

-    Lista osiguranih lica obveznika za predhodni mjesec u odnosu na dan apliciranja, izdata od nadležne poreske uprave.(original ili ovjerena fotokopija).

-    Biznis plan (detaljno razrađen plan ulaganja i očekivani rezultati u naredne 2 godine), potpisan i ovjeren od strane aplikanta.

(2)    Pravo na dodjelu sredstava imaju subjekti iz stava (1) ovog člana ako ispunjavaju traženo iz predhodnog stava i imaju registrovanu djelatnost:

a.    na području općina entiteta RS-a i

b.    na području sljedećih općina u entitetu FBiH: Doboj Jug, Doboj Istok, Olovo, Vareš, Ključ,

Sanski Most, Bosanska Krupa, Kalesija, Sapna, Teočak, Čelić, Gornji Vakuf, Jajce, Kiseljak, Busovača, Foča-Ustikolina, Drvar, Glamoč, Livno, Čapljina, Prozor-Rama i Stolac.

(3)    Nisu prihvatljive aplikacije Startup firmi:

-    čija je osnovna djelatnost u oblasti: namjenske industrije i igara na sreću;

-    koje su registrirane kao radnje “u pripremi”, dopunske ili dodatne djelatnosti niti komercijalna/nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva.

Svu potrebnu dokumentaciju kao i Javni poziv možete preuzeti u prilogu ili na sljedećem linku.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3281

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 22168

Ovaj Mjesec 182231

Ukupno 13966675

Currently are 112 guests and no members online