Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održano natjecanje u pripremanju „peke“

12 Tra 2016
1077 times

Danas, 14.08.2013. godine održano je natjecanje u pripremanju „peke“. Natjecanje je započelo u 14 sati na platou ispred Osnovne škole Vareš. Ovo je

po prvi put da se u Varešu organizira ovakvo natjecanje koje je privuklo veliki broj znatiželjnih gledatelja. Na natjecanje su se mogla prijaviti udruženja registrirana na području općine Vareš koja se bave pripremanjem hrane, planinarski domovi, sportska društva kao i individualna domaćinstva. Prijavilo se ukupno šest ekipa i to: Udruženje građana sportskih ribolovaca Vareš, obiteljsko domaćinstvo Klarić – Šimin potok, obiteljsko domaćinstvo Grga, udruženje „Forum žena Strica – Zaruđe“, obiteljsko domaćinstvo Kapetanović i udruženje žena „Žene Budoželja“. Nakon opsežnih priprema mjesta na kojem će se pripremati ova vrsta jela, dat je start u 14 sati i 15 minuta. Natjecatelji su imali dva i pol sata za pripremu jela, a svaka ekipa brojila je dva člana, odnosno glavnog kuhara i pomoćnika. Organizator je osigurao drva, vodu, radnu površinu i mjesto za pripremu peke, meso, krumpir, ulje, sol, crveni luk i druge vrste povrća. Svaka ekipa mogla je donijeti dodatnu količinu povrća, mesa i vrsta mesa za peku. Namirnice koje su natjecatelji koristili isključivo su nabavljene u domaćinstvima sa područja naše općine. Sve je praćeno budnim okom žirija koji su sačinjavali tri člana iz Sarajeva, predvođeni predsjednikom glavnim kuharom Zakirom Rokšom, Hamidom Kujrakovićem i Ahmedom Grbom. Ekipe su upoznate sa pravilima natjecanja i žiri nije imao nikakvih primjedbi na način pripreme. Građani su sa znatiželjom očekivali da peke budu gotove i da započnu sa degustacijom istih. Također, prisutni posjetitelji mogli su degustirati i sve vrste povrća koje proizvodi obitelji Likić iz Stupnog dola, obitelj Franjić je pripremila degustaciju svježeg i suhog sira,a moglo se još naći i domaćih sokova i slastica koje su pripremili iz BZK „Preporod“ Vareš. U 16 sati i 45 minuta natjecanje je završeno i pristupilo se ocjenjivanju. Članovi žirija dobivali su na tanjuru malu porciju peke, koje im svaka ekipa donese i servira. Svaki eksponat članovi žirija morali su probati tri puta, a pritom morali su ocijeniti slijedeće kategorije: okus mesa i krumpira, okus safta, miris jela, kuhanost mesa i krumpira i prezentaciju jela. Nakon degustacije i ocjenjivanja svi natjecatelji dobili su zahvalnice, a diplomu najbolje pripremljene peke pripala je obiteljskom domaćinstvu Grga. Ponosni vlasnik Mladen Franjić istako je da je u njegovoj obitelji tradicija pripremanja peke i da treba imati ljubavi za ovu vrstu posla. Nije nam otkrio tajne sastojke koji su mu donijeli diplomu najboljeg. Žiri je naglasio da su odlučivale nijanse za pobjednika, a obzirom da je sve pripremljeno i podijeljeno prisutnim građanima „puklo“ u nekoliko minuta, pokazatelj je kvalitete koja je danas prikazana. Hvala svim natjecateljima koji su pokazali svoje umijeće i nadamo se da će sljedeće godine bit bar duplo više prijavljenih ekipa.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 643

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 643

Ovaj Mjesec 210858

Ukupno 13995302

Currently are 153 guests and no members online