Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Svečano obilježeno 90 godina osnivanja LD „Zvijezda“ Vareš

12 Tra 2016
2972 times

Proteklog vikenda vareški lovci su obilježili jedan jako lijep jubilej - 90 godina osnivanja Lovačkog društva „Zvijezda“

Vareš. Svečana akademija održana je u velikoj općinskoj dvorani u subotu 21. rujna 2013. godine, uz prisustvo velikog broja zvanica, među kojima su bili načelnik općine Vareš Avdija Kovačević, zapovjednik Policijske stanice Vareš Meho Bajrić, predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Salem Alihodžić, te predsjednik Kantonalnog lovačkog savjeta ZDK Jasmin Dlakić.
Prvi organizirani oblici lovaca Vareš započeli davne 1919. godine kroz sekciju pri Lovačkom društvu Visoko zapisano je u arhivima lovačkog društva Zvijezda. Datum 26.08.1923. godine ostao je zapisan kao datum osnivanja Lovačkog društva Vareš, a o dugogodišnjoj tradiciji društva govorio je predsjednik Lovačkog društva Zvijezda Vareš  Sedin Rožajac.
Tako su svi prisutni mogli čuti da su osnivači i utemeljivači prve skupštine bili: Mijo Andrić Janjušić – prvi predsjednik, Jozo Andrijević, Mato Šimić, Mehmed Imamagić, Luka Orozović, Jozo Čondrić, Stjepan Nikić, Mijo Gvozden, Ivo Jelić i Vinko Mrkolji. Društvo je 11. srpnja 1926. godine postalo član Saveza lovačkih društava u BiH i pod nazivom Lovačko društvo Vareš djelovalo sve do 1938. godine, kada mijenja naziv u Savezno lovačko društvo Vareš. Po završetku II. svjetskog rata društvo nosi naziv Sredsko lovačko društvo lovaca Vareš, a 1954. godine donosi se odluka o nazivu Lovačko društvo Zvijezda Vareš, koji je zadržan do danas. Te 1954. godine za predsjednika je izabran Dušan Gajić. Značajno je spomenuti i 1955. godinu kada je počela izgradnja lovačkog doma na Igrištima, koji je 1998. godine nesretnim slučajem izgorio, ali je danas potpuno obnovljen, te 1970. godinu kada je završena izgradnja lovačkog doma na Zvijezdi i 1972. godinu kada su kupljene i opremljene prostorije za lovački dom u Duboštici.  Danas društvo broji 381 člana, od toga su samo dvije žene, 336 je redovnih, 21 počasni, 14 mladih članova do 18 godina starosti i 10 potpomažućih članova. LD Zvijezda Vareš odlikovano Ordenom drugog reda i Ordenom prvog reda i brojnim drugim priznanjima, a vareški lovci nositelji brojnih priznanja i odlikovanja. Naravno da toga ne bi bilo bez zalaganja, truda i rada svakog pojedinca.
Na svečanoj akademiji skupu su se obratili Salem Alihodžić - predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH, Fahrudin Brkić – šef Šumarije Vareš i poslanik u Skupštini ZDK, Jasmin Dlakić - predsjednik Kantonalnog lovačkog savjeta ZDK i Avdija Kovačević – općinski načelnik. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Bojan Bošnjak je vareškim lovcima poslao  čestitku na dosadašnjem postojanju i radu u kojoj se ispričao zbog svog nedolaska i ujedno izrazio vjerovanje da će dalje djelovanje društva doprinijeti još većem boljitku lovstva vareškog kraja.
Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Salem Alihodžić uručio je lovačka priznanja i odlikovanja Saveza lovačkih organizacija za dosadašnji nesebičan rad i izvanredne rezultate u radu i rukovođenju lovačkog društva počasnim članovima: Rasimu Džafi, Ivi Božiću i Džaferu Ibrišimoviću.   Ordenom I. reda odlikovani su lovci koji su se posebno istakli u radi i rukovođenju u sekcijama i lovačkom društvu, a to su: Sedin Rožajac, Zdravko Prajo, Ekrem Mahmutović, Alija Brkić i Zoran Terzić. Ordenom II. reda odlikovani su lovci koji su svojim radom doprinijeli uspješnom radu lovačkog društva, a to su: Hasan Begić, Fahrudin Rožajac, Omer Jusić i Dilber Rožajac. Zahvalnice Saveza lovačkih organizacija u BiH dodijeljene se za doprinos u radu sekcija i lovačkom društva sljedećim lovcima: Enesu Ahmedoviću, Elvedinu Bisiću, Zildži Kovačeviću, Milomiru Maroševiću, Mehmedaliji Aščeriji, Sifetu Bajramoviću i Fuadu Alihodžiću.
U nastavku svečane akademije je predsjednik LD Zvijezda Vareš  Sedin Rožajac uručio jubilarne plakete Lovačkog društva institucijama i pojedincima: Savezu lovačkih organizacija u BiH, Općini Vareš,  Policijskoj stanici Vareš, PJ Šumarija Vareš, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, BH Telecomu, Salemu Alihodžiću, Rašidu Rožajcu, Emilu Knihu, Ivanu Andriću, Jozi Josipoviću, Izudinu Ibrišimoviću, Stjepanu Franjkiću, Osmanu Fatiću i  Zdenku Šimiću.
LD Zvijezda Vareš dodijelilo je zahvalnice gospodarskim društvima i pojedincima i to:
cementari Kakanj, JKP d.o.o. Vareš, Kantonalnoj upravi za šumarstvo, odjel Vareš, firmi IGM Visoko, pilani Kapetanović d.o.o., firmi MPM Vareš, firmi BBM Vareš, mesnici Franjić, Hrvatskom radiju Bobovac Vareš, Snježani Malbašić, Ibrahimu Hodoviću i Satku Alihodžiću.
U povodu 90-godišnjeg jubileja LD Zvijezda dodijelilo je i zahvalnice lovcima koji su uspješno obavljali funkciju predsjednika lovačkog društva, a to su: Salem Alihodžić, Ekrem Mahmutović, Avdo Zubača, Mujo Kamenjaš, Osman Ibrišimović, Zdravko Prajo, Sedin Rožajac, Rasim Džafo, Ibro Likić, Tomislav Tomić, Kruno Riđić, Ivica Terzić i Nazif Imamagić. Zahvalnice su također dodijeljene i lovačkim društvima za dobru i korektnu suradnju i to:Tetrijeb iz Olova; Srednje iz Srednjeg; Zec iz Ilijaša, Breza iz Breze; Srndač iz Visokog; Srndač iz Kaknja; Klek iz Zavidovića; Srndač iz Doboj Juga i Kiseljak iz Tešnja.
Lovačko društvo Zvijezda Vareš jeste naš vareški ponos, 90 godina djelovanja društva nas obavezuje da svi, koliko možemo i znamo, damo svoj doprinos na još boljem i kvalitetnijem radu i unapređenju lovstva u našim krajevima.  Po završetku svečane akademije za upriličena je zakuska u holu općine, te svečani ručak za goste u restoranu Lovac u Varešu.

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3095

Jučer 8185

Ovaj Tjedan 30167

Ovaj Mjesec 190230

Ukupno 13974674

Currently are 93 guests and no members online