Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obilježen Međunarodni dana seoskih žena

12 Tra 2016
1222 times

Jučer, 28. listopada 2013. godine u organizaciji Udruženja Foruma žena Strica –Zaruđe i Mreže žena u ruralnom razvoju “Dunje”, te uz podršku

Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Fondacije bosanskohercegovačka inicijativa žena upriličena je proslava Međunarodnog dana seoskih žena. Dan sunčan, prekrasan dodatno je unio optimizam i radost na lica okupljenih žena iz udruženja iz Vijake, Budoželja, Oćevije, Dragovića, Pržića, Striježeva i Radonjića, Stupnog dola, Pogari, Olova i Kraljeve Sutjeske.  Sve je počelo točno u podne ispred Jazz cluba Vareš otvorenjem Sajma hrane i drugih proizvoda žena sudionica, a pozdravne riječi uputila je Olivera Franjić - predsjednica Foruma žena Strica –Zaruđe.
Potom su ostale sudionice predstavile svoja udruženja, a Viktorija Vika Vijačkić iz Oćevije prisutnima je predstavila samo jedan dio naše kulturne baštine, narodni običaj „Svekrve“ kada su žene prije udaje djevojke pohodile svekrvu, a predstavnica Udrženja žean s Budoželja predstavila je narodni običaj „Knivanje mlade“. Bilo je tu i pjesme i smijeha, a posebnu pozornost privukao je izbor najbolje hurmašice. Pobjednica je bila Božana Radić iz Udruženja Kraljica Katarina iz Kraljeve Sutjeske.Sve zvanice su se osladile poslasticama iz domaćih kuhinja seoskih žena pripravljenim po starim receptima, a na stolu su se našle gibanice, maslenice, razne pogače, proje, hurmašice i druge stare ukusne delicije.
U 15 sati u velikoj dvorani općine Vareš  upriličena je i Svečana sjednica na kojoj su riječi dobrodošlice ženama uputile Marijana Dinek, direktorica BHWI Fondacije inicijatorice osnivanja mreže ruralnih žena “Dunje” i Olivera Franjić iz  Forum žena Strica/Zaruđe, a u ime načelnika vareške općine pozdrav je uputio njegov pomoćnik Rusmir Berberović. Posebna gošća bila je Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, koja je svojom neposrednošću i jednostavnošću oduševila sve okupljene žene. Govoreći o ženama i o tome koja je njihova uloga u društvu sa svečane sjednice je poručeno kako često zaboravljamo temelj seoske obitelji – seoske žene. Njihova uloga, kako u društvu i zajednicama u kojima žive, tako i u obiteljima, još je uvijek neprepoznata i marginalizirana, a posao koji svakodnevno obavljaju je podcijenjen i nepriznat, a prava istina je da su – prezaposlene. Upravo te žene koje velik dio svojeg vremena provode kako bi selo živjelo i disalo zaslužuju da imaju zapaženo mjesto u društvu i odlučivanju. Njihova velika uloga u svakodnevnim zadaćama - proizvodnji zdrave hrane, razvoju zajednice te očuvanju tradicionalne obitelji je neizmjerna i svakako je želja organizatorica ovog lijepog događaja da svakim danom uloga seoske žene u društvu bude važnija i priznatija.
Na svečanoj sjednici je prikazan i dokumentarac "Dunje" sa prošlogodišnje proslave Dana seoskih žena. Na kraju su se skupu obratile Almira Fatić iz Udruženja žena Budoželje, Ranka Miletović iz Foruma žena MZ Pogar i Adisa Likić iz Udruženja žena za ruralni razvoj Zvijezda Vareš. Cijeli događaj završen je dobio i kulturnu notu izvedbom lutkarske kazališne predstave“Od kamena priča”redateljice Dubravke Zrnčić Kulenović, a u izvedbi mladih glumaca iz Studija lutkarstva iz Sarajeva. Inače, prvi Svjetski dan seoskih žena obilježen je 15. listopada 2008. godine.
Završit ću ovu lijepu priču stihovima Borisa Novkovića koji kaže: Za sve one divne žene što su stajale uz mene onda kad je bilo najteže… I kažem hvala što ste bile tu i na vrhu i na dnu hvala vam…“ Više fotografija pogledajte u galeriji.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3073

Jučer 8185

Ovaj Tjedan 30145

Ovaj Mjesec 190208

Ukupno 13974652

Currently are 99 guests and no members online