Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Visoki dužnosnici Republike Hrvatske u posjetu Varešu

12 Tra 2016
1263 times

Općinu Vareš danas, 30.listopada 2013. godine posjetilo je visoko izaslanstvo Sabora RH i Veleposlanstva RH u BiH predvođeno predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom

i veleposlanikom RH u BiH mr.sc. Ivanom del Vechiom. Visoko izaslanstvo je na početku posjeta održalo sastanak s općinskim načelnikom Avdijom Kovačevićem i njegovim pomoćnicima, a potom je upriličen sastanak s privatnim poduzetnicima vareške općine u prostorijama Male škole.
O razlozima i ciljevima posjeta za Hrvatski radio Bobovac Vareš predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je rekao: „Riječ je o službenom državnom posjetu prijateljskoj BiH, a Vareš je tipična sredina za BiH u cjelini i zanimalo nas je kako se odvija povratak u ovom dijelu BiH i koji problemi tište građane ove općine iz koje je evidentan odlazak stanovništva zbog ekonomskih razloga“.  „Ovdje se zaista dogodio egzodus Hrvata, od prijeratnih 9.000 trenutno se u Vareš vratilo oko 3.000 Hrvata, no i to su bolji rezultati nego u mnogim drugim sredinama“ podsjetio je Leko i istaknuo kako su  unatoč ratnim zbivanjima odnosi među stanovništvom Vareša danas jako dobri, a općinske vlasti imaju velike razvojne ambicije. Dodao je kako RH ima prijateljske, otvorene i konstantne političke odnose s BiH, te da će sve ciljeve BiH - političke i gospodarske Republika Hrvatska na putu ka EU podupirati. Osim toga, Leko je istaknuo kako je Hrvatska i dosad imala sredstva za pomoć Hrvatima izvan RH i te da nakon ovog posjeta vidjeti konkretno kakve su trenutne mogućnosti za podupiranje projekata sada koji su bitni za općinu Vareš.
Načelnik vareške općine Avdija Kovačević je po završetku susreta sa saborskim izaslanstvom izjavio kako je sretan što politički i zakonodavni predstavnici Republike Hrvatske vode računa o BiH, a  kao vrlo važnu činjenicu istaknuo dosadašnju pomoć Hrvatske općini Vareš na čemu im je izrazio veliku zahvalnost. Ta pomoć je, po načelniku Kovačeviću bila „materijalno impresivna, politički nesebična, a u futurističkom smislu još veća i obećavajuća“.
U izaslanstvu Republike Hrvatske bili su još: Đurđica Pralas - predstojnica Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, Stjepan Vukas - zamjenik predstojnice Ureda predsjednika Hrvatskog sabora,  Ilija Jandrić - osobni savjetnik Predsjednika Hrvatskog sabora, Perica Jelečević - zastupnik u Hrvatskom saboru, Zdeslav Perković - predstojnik Ureda za protokol Hrvatskog sabora, Ivan Šuker - predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH, Igor Dragovan - predsjednik Kluba zastupnika SDP u Hrvatskom saboru, Nives Tiganj - ministrica savjetnica u Veleposlanstvu RH u BiH i  Tomislav Krznar – tajnik u Veleposlanstvu RH u BiH.Općinu Vareš su, pored načelnika Kovačevića predstavljali još: predsjedavajući Općinskog vijeća Zdravko Marošević, šef ureda Općinskog načelnika Ibrahim Spahić, stručni suradnik za ekonomski razvoj Brano Šurkić i pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i BiZ Rusmir Berberović.
Sastanak s vareškim gospodarstvenicima Milomirom Maroševićem -  direktorom  poduzeća MPM, Zdravkom Barkićem - direktorom firme Profitex d.o.o., Nikolom Šimićem – vlasnikom poduzeća Šimić prom d.o.o., Josipom Babićem - vlasnikom farme Zarudje i   Mladenom Franjićem – vlasnikom farme za proizvodnju jaja Zarudje je, kako smo doznali od Brane Šurkića, protekao u prijateljskom i konstruktivnom ozračju, gospodarstvenici su visokim dužnosnicima iznijeli probleme s kojima se suočavaju, a jedan od njih je loša prometna i putna infrastruktura. Kao ohrabrenje u novim poslovnim vezama i koracima predstavnici Veleposlanstva Rh u BiH su vareškim gospodarstvenicima obećali posredovanje u povezivanju s hrvatskom udrugom poslodavaca Prsten, a već 19. studenog će jedna delegacija iz Vareša prisustvovati sjednici ove udruge.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1299

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 46023

Ovaj Mjesec 136432

Ukupno 13920876

Currently are 234 guests and no members online