Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Tugom protkan 02. studenog

12 Tra 2016
1057 times

Nakon 01. studenog, blagdana Svih svetih kada su vareška groblja bila puna ljudi koji su obilazili posljednja počivališta svojih najmilijih, dostojanstveno je

obilježen i 02. studenog, Dušni dan. Ovaj datum 1993. godine ostao je upisan kao datum stradanja Hrvata Vareša, to je dan u kojem su poginule 33, od ukupno 125 žrtava proteklog rata. Njima u spomen u vareškoj crkvi sv. Mihovila služena je misa zadušnica, a potom su upaljene svijeće i položeni vijenci na središnje spomen obilježje u dvorištu crkve. U dirljivoj propovijedi fra Mirko Majdandžić je istaknuo da ovih dana obilazimo groblja, ta sveta mejsta koja pričaju o nadi da postoji nešto poslije i kao takva ih trebamo čuvati.  Današnji dan vezan je uz sve pokojne, rekao je fra Mirko, ne samo za poginule u proteklom ratu, ali da nije bilo njihove žrtve i njihove ljubavi za ove prostore tko zna kako bi ovo sve izgledalo danas. Ne bismo ih smjeli zaboraviti, a to se nažalost događa, dodao je. Prije 15,16,17 godina mislili smo da kada prođe rat da ćemo znati bolje živjeti, da ćemo znati što je uistinu važno, ali nažalost nije tako. Prisjetite se što ste ponijeli sa sobom kad ste napuštali svoja ognjišta, sjetite se svih onih samo vama važnih sitnica, koje nemaju neku materijalnu vrijednost, ali su vama bile u tom trenutku važne i dragocjene.. I zbog toga „ovaj dan bi nas trebao podsjetiti na nešto što je uistinu važno, da oprostimo jedni drugima, da kažemo nešto lijepo, da živimo ono što je doista vrijedno – obitelj, prijateljstvo“, zaključio je vareški župnik na kraju propovijedi.
U tihoj molitvi i uz sjaj svijeća nakon mise Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO Vareš organizirala je polaganje vijenaca na spomenik sv. Mihovila. Vijence su redom položili predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnici hrvatske komponentne Oružanih snaga BiH s područja općine Vareš, članovi udruga proisteklih iz rata, predstavnici Općinskog vijeća Vareš, OO HSP-a Vareš, HVIDRE, Hrvatske udruge logoraša i zatočenika Vareš i OO SDP-a Vareš.
Na blagdan Svih svetih i Dušni dan predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog obišli su sva mjesta gdje su pokopani poginuli branitelji i civilne žrtve rata na području općine Vareš, a mise i opijela slavljeni su u spomen kapeli na Višnjićima i spomen obilježju u Borovici.
20 godina je već prošlo, a tuga ne prolazi, prvi dani mjeseca studenog još su uvijek teški i bolni, ali i ispunjeni nadom i dostojanstvom.
Podsjetimo, u petak 08. studenog 2013. godine bit će upriličena središnja manifestacija obilježavanja 20. godišnjice stradavanja Hrvata Vareša, u 11 sati služit će se misa za stradalnike domovinskog rata u župnoj crkvi sv.Mihovila u Varešu, u 12 sati položit će se vijenci kod spomenika sv.Mihovila i spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, a u 13 sati održat će se akademija povodom stradanja Hrvata Vareša u kino dvorani u Varešu.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3429

Jučer 7691

Ovaj Tjedan 11120

Ovaj Mjesec 101529

Ukupno 13885973

Currently are 210 guests and no members online