Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

„Kad u kujni vlada red“

13 Tra 2016
1057 times

Kako smo već pisali, u utorak (14. 07. 2014.) u večernjim satima, u OŠ „Vareš“ otvorena je stalna postavka izložbe UG

„Izvorno vareško“ na temu Kad u kujni vlada red i BZK „Preporod“ Vareš na temu Tragom tradicije. Članice UG „Izvorno vareško“ napravile su jedan retrospektivni izlet u vareške kuhinje s početka 20. stoljeća. Naime, tada su kuhinje u domovima bile ukrašene tzv. dozidnicama. Kako smo doznali od gospođe Emilije Zloušić, dozidnice su nastale krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Promjena društvenog uređenja i položaj pojedinaca u društvu su dovele između ostalog i do promjena u kulturi življenja.Obiteljima je postalo važnije ono što je praktično i jeftino, tako su u prvi plan izbili proizvodi domaće tekstilne radinosti kao što su tableti, trake za police, češljare, stolnjaci, ručnici, podmetači za bokal, dozidnice. Dozidnica se uklapala u tadašnji kuhinjski interijer štiteći i ukrašavajući zid. Istovremeno kroz natpise vršila je određenu prosvjetiteljsku ulogu u obitelji.Žanr-scene i njihovo prenošenje na papirne šablone kreirali su majstori iz današnje Nizozemske, Njemačke, Austrije, oslikavajući idiličan život iz svog okruženja. Poznati nizozemski motivi su početkom 20. stoljeća preplavili njemačko, austrijsko i mađarsko tržište. Tih godina se dozidnica odomaćila i na prostoru bivše države kao obavezan detalj suvremene i čiste kuhinje. Nizozemski ornament je prilagođen potrebama i željama naših domaćica, tako se mogu objasniti motivi sa ljudskim figurama u nizozemskim nošnjama pored đerma ili sa vinovom lozom, loša proporcija i simetrija cijelog ornamenta ili slovne greške u natpisu. Ez na dozidnicama u prutačkoj tehnici (bod za iglom) i tehnikama pokrstice, punjenja i obameta, pamučnim koncem, najčešće u crvenoj i plavoj boji, a postoji i veliki broj šarenih dozidnica. Ivica dozidnice je u početku jednostavno ukrašavana izvezenim točkama ili prugama, koncem kojim se radio glavni ornament. Popularan i veoma praktičan način je bio prišivanje platnene trake široke 2-3 cm. Traka je bila u boji konca kojim se izvezen glavni motiv. Kasnije se pojavljuju ivice ukrašene obamet bodom ili caknom, heklanom čipkom, itd.
Motivi na dozidnicama predstavljaju kombinaciju ljudskih figura sa biljnim i životinjskim ornamentima. Jedan od najčešćih je zidani štednjak s posudama iz kojih izlazi para, tj. u kojima se kuha hrana. Pored štednjaka je obavezno izvezena figura domaćice – kuharice s varjačom u ruci, lijepo obučene, s keceljom i povezanom maramom. Ovakva kombinacija motiva oivičena je stiliziranim cvjetovima i cvjetnim grančicama različitih veličina. Sugestivan natpis koji se odnosi na čistoću u kuhinji i sposobnost domaćica u kuhanju, izvezen je u jednom nizu ili u dva niza, pravolinijski ili polulučno, uz gornju odnosno donju ivicu. Takva dozidnica je visila iznad štednjaka ili iznad stola u kuhinji. Iznad umivaonika je visila dozidnica sa bokalom i lavorom izvezenim na sredini, sa cvjetnim motivom u obliku medaljona ili poluluka. Natpis je savjetodavna poruka o osobnoj ili o kućnoj higijeni.

Izložbu možete pogledati sve do 16. 08. 2014. u terminima od 10 do 15 i od 18 do 21 sat. Kako izgledaju dozidnice, možete vidjeti na samoj izložbi ili u našoj fotogaleriji.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6038

Jučer 6135

Ovaj Tjedan 12174

Ovaj Mjesec 49155

Ukupno 14057109

Currently are 113 guests and no members online