Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nastavljaju se geološka ispitivanja na lokalitetu „Veovača“

13 Tra 2016
2185 times

Nakon posjete u mjesecu lipnju od strane eminentnih stručnjaka s bolonjskog Univerziteta iz Italije, uslijedila

je još jedna posjeta i nastavak geoloških ispitivanja na lokalitetu jezera Veovača. U suradnji s općinskim načelnikom započeo je projekt u kome će se definirati što je opasno po općinu Vareš s ekološkog aspekta kao i dodatne mogućnosti oko nastavka uređenja postojećih lokaliteta i prezentacija mineralnog bogatstva koje posjedujemo.
Na čelu stručnog savjetnika postavljen je magistar geologije Amer Džindo iz Tuzle koji je kontaktirao stručne kolege iz Italije i angažirao ih na daljnjim radovima i ispitivanjima. Osnovni cilj, kako nam je rekao mr. Džindo, je sagledavanje kompletnog stanja na lokalitetu „Veovača“ i konkretno definiranje stanja jezera i kakve opasnosti vrebaju s aspekta ekološkog rizika. Utvrdit će se sastav vode, sastav okolnog terena, kvaliteta vode iznad i ispod jezera, te ocjena rizika koje jezero predstavlja po širu okolinu, posebno na gradove koji se nalaze nizvodno. Istraživanja će dati egzaktne parametre koji će kreirati daljnju sudbinu samog jezera. Poseban akcent će se staviti na stanje nasute brane koja definira stabilnost i sigurnost jezera na „Veovači“, naglasio je mr.Džindo.
Po završetku istraživanja i uzetih uzoraka, a na osnovu dobivenih rezultata, izradit će se elaborat koji će pokazati stanje i kvalitetu na tom lokalitetu i dati smjernice za izradu projekta sanacije, konzerviranja ili stabilizacije tog područja. Ideju oko ovog projekta započeli su magistar geologije Amer Džindo iz Tuzle i prof. Giovanni Gabbianelli iz Italije, a u istraživačkom timu iz Italije sudjeluju prof. Enrico Dinelli kao šef projekta sa svojim pomoćnicma, Mevlida Operta profesor geologije iz Tuzle koja je dugi niz godina radila u pogonima Energoinvesta na Veovači i predstavnici Geoworks-a iz Tuzle.
Rezultati će pokazati koliko brzo će trebati reagirati da se ovo područje sanira i zaštiti od daljnjeg utjecaja na okolinu. Potom bi se trebalo aplicirati prema međunarodnim fondovima za zaštitu okoliša i ekološki inženjering. Prvi rezultati će se vrlo brzo znati, a ponovna posjeta stručnjaka iz Bolonje očekuje se u mjesecu ožujku naredne godine, što ujedno pokazuje kolika je zainteresiranost ovih mladih eksperata. U ovim istraživanjima nije se sve baziralo samo na lokalitet Veovače, nego i na napušteno jezero „Smreka“ odakle su uzeti uzorci vode i lokalitete gdje se pojavljuju i druge vrste mineralnih sirovina. Cilj je da se Vareš u budućnosti predstavi kao jedna geološko turistička destinacija.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7413

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 14664

Ovaj Mjesec 100481

Ukupno 14108435

Currently are 88 guests and no members online