Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Mirni protesti radnika Bluhendwooda

14 Tra 2016
862 times

Zbog neredovnog snabdijevanja trupcima od strane JP Šumsko-privrednog društva Zavidovići jutros, 10. studenog 2014. godine u

8 sati ispred  zgrade Općine Vareš okupili su se radnici firme Bluehendwood doo Sarajevo, poslovna jedinica Vareš. Naime, u petak 07. studenog rukovodstvo firme je zbog navedene situacije i nedostatka sirovine za rad uručilo otkaze za 33-oje uposlenika firme. Radnici su jutrošnjim mirnim protestima željeli ukazati na problem i spriječiti daljnje otkaze u firmi, obzirom da ih je najavljeno još 27 do kraja ovog tjedna ukoliko sirovina za rad ne stigne u firmu. Napominjemo da  firma Bluehendwood prema radnicima ima izuzetno korektan odnos - redovno izmiruje sve obveze, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te plaće. Najveći problem predstavlja nepoštivanje potpisanog ugovora od strane JP ŠPD Zavidovići o isporuci 160 kubika trupaca mjesečno. Doznajemo da je spomenuti ugovor potpisan na godinu dana, te da je do današnjeg dana ŠPD firmi Bluehendwood isporučio 1.400 kubika, te da firmi do kraja godine duguju isporuku 600 kubika drvnih sortimenata, što bi omogućilo nesmetan nastavak rada firme.
Radnike je jutros primio i općinski načelnik Avdija Kovačević , a nakon konzultacija s radnicima Općina Vareš je uputila pismo premijeru ZDK Munibu Husejnagiću u kojem je tražila sastanak premijera sa svim zainteresiranim stranama – predstavnicima JP ŠPD Zavidovići, Općine Vareš, predstavnicima firme Bluehendwood.  U popodnevnim satima doznali smo da je na premijer Husejnagić odgovorio pozitivno na dostavljeno pismo, te da je sastanak zakazan za četvrtak 13. studenog u 11 sati u sjedištu ZDK u Zenici. Na sastanku će, pored premijera, biti kantonalni ministar gospodarstva Muhamed Husić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bojan Bošnjak, JP Šumsko privrednog društva Zavidovići, predstavnici Općine Vareš i predstavnici firme Bluehendwood.
Ne treba ni spominjati da bi, ukoliko se u konačnici ne postigne dogovor o nastavku isporuke trupaca i dođe do gašenja firme, to imalo nesagledive posljedice po ionako osiromašenu općinu Vareš.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8247

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 23842

Ovaj Mjesec 109659

Ukupno 14117613

Currently are 225 guests and no members online