Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o šumama Ze-Do kantona

14 Tra 2016
1266 times

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmjeni Zakona o šumama Zeničko- dobojskog kantona održana je u Varešu

13.01.2015. godine u velikoj dvorani općine Vareš s početkom u 12 sati, a sve na osnovu Zaključka Skupštine  Zeničko – dobojskog kantona broj  01-02-25289/14
, od 25.12.2014. godine kada je prihvaćen Nacrt Zakona o izmjeni Zakona o šumama Zeničko-dobojskog kantona. Obzirom da je Vareš općina u Ze-do kantonu koja je najbogatija ovim prirodnim resursom, i da je prije dvije godine pokrenut postupak registracije šumskog privrednog društva zajedno sa općinom Olovo, ova javna rasprava bila je iznimno značajna za našu općinu.
Inicijativu za pokretanje izmjena ovog Zakona pokrenule su općine Vareš i Olovo kojima bi ovaj  Zakon išao na ruku. Prijedlogom izmjena predviđeno je da se uredi Član 54 ovog zakona kojim bi se odredio način utroška sredstava koje ŠPD uplaćuje općinama. Naime, do sada su ta sredstva bila namjenska tj. mogla su se utrošiti samo na rekonstrukciju putnih komunikacija i za izgradnju vatrogasnih skloništa, a izmjenom ovog  zakona bilo bi omogućeno da se sredstva troše prema potrebama općina.
U uvodnom dijelu Javne rasprave obratili su se predstavnici Zeničko-dobojskog kantona Munir Kaknjo, Senada Dizdar, Pašo Hodžić i Amira Jusufbašić i iznijeli prijedloge izmjena. Nakon toga obratio se načelnik općine Avdija Kovačević i iznio podatke o stvarnom stanju zakona i presudama Ustavnog suda u korist općina Vareš i Olovo koje treba uvrstiti u spomenute izmjene. Također, traženo je da se ubrza proces osnivanja  Šumsko privrednog društva Vareš i Olovo sa sjedištem u Varešu, koje je pokrenuto još 2013. godine. Zakonski je to omogućeno, a izmjenama ovog zakona bi se ubrzao taj proces i samim tim išao na ruku ovim općinama koje su najugroženije u našem kantonu. Podršku ovim izmjenama i osnivanju ŠPD-a sa sjedištem u Varešu dali su i prisutni članovi Općinskog vijeća kao i sam predsjedatelj, predstavnici političkih partija iz Vareša, predstavnici udruženja građana kao i sami građani.
Na kraju je zaključeno da će nakon svih javnih rasprava u općinama u kantonu i prijedloga, među kojima su i prijedlozi iz Vareša, bit uvršteni u jedan dokument koji će bit upućen Skupštini Ze-do kantona na usvajanje.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1384

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 8635

Ovaj Mjesec 94452

Ukupno 14102406

Currently are 92 guests and no members online