Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareški srednjoškolci obilježili Dan škole

14 Tra 2016
1144 times

U srijedu, 18. ožujka 2015. godine vareški srednjoškolci zajedno sa svojim profesorima su prigodnim sadržajima obilježili Dan škole.

To je uvijek prilika za predstavljanje značajnih projekata i uspjeha koje su postigli učenici škole. Svečana akademija održana je u velikoj dvorani općine Vareš, a odmah na početku sve prisutne o povijesnom razvoju škole upoznale su voditeljice programa Jasmina Pezo i Nejra Zukan.
Izdvajamo sljedeće povijesne crtice:"Davne 1928. godine osnovana je Državna građanska škola u cilju zadovoljavanja gospodarskog razvoja općine Vareš i šire društvene zajednice. Šk. 1936.71937. godine škola dobiva zanatsko-industrijski karakter i naziv Mješovita državna građanska škola. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, školske 1945./1946. godine državna građanska škola pretvorena je u Državnu nižu realnu gimnaziju. Školske 1954./1955. godine otvara se Viša realna gimnazija, kada je oformljen 5. razred gimnazije,  a u rujnu 1956. formiran je i 7. razred i tada je počela funkcionirati potpuna gimnazija. Prvu generaciju gimnazije školske 1954./1955. godine pohađao je 21 učenik. Na kraju školske godine polagali su sve predmete zbog nedostatka stručnog kadra, a prvu godinu pohađali su u zgradi tadašnjeg Radničkog univerziteta Đuro Đaković, da bi sljedeće godine prešli u zgradu stare gimnazije. Nakon mature školske 1957./1958. godine svi muškarci prve generacije gimnazijalaca u 4 sata ujutro odlaze u Sarajevo i potom mjesec dana kao omladinska brigada rade na gradnji puta Bratstvo-jedinstvo. Konačno šk. 1972./1973. godine počinju zajednički radovi škole s praktičnom obukom i gimnazijom u Varešu, a zvaničan datum početka ove škole je 19.2.1973. godine, kada je formiran Srednjoškolski centar Ivan Goran Kovačić.  Svečanim otvaranjem novosagrađene zgrade Srednjoškolskog centra Ivan Goran Kovačić 20.09.1975. godine škola dobiva suvremeno opremljene kabinete, što je dovodi u red najopremljenijih škola u BIH, a svojim rezultatima škola opravdava epitet jedne od najcjenjenijih i najkvalitetnijih. Početkom 1994. godine škola mijenja svoj naziv u Mješovita srednja škola Nordbat 2 Vareš, a tijekom rata nije prestajala s radom. U proteklih 87 godina u ovoj školi uspješno je maturirao veliki broj učenika, od kojih je većina završila visoke i više škole, a mnogi od njih su danas cijenjeni stručnjaci u svim oblastima društvenog i gospodarskog života, znanosti, kulture i sporta u BiH i Europi."

Potom je riječ preuzeo direktor škole prof. Damir Petrović. Iz njegovog obraćanja izdvajamo dio koji govori o materijalno-tehničkim postignućima škole:" Kraj prošle godine i početak ove praktično je bio ostvarenje sna za ovu školu. Vi znate da je tijekom poplava i klizišta prošle godine i naša škola pretrpjela velike štete u sportskoj dvorani i svlačionicama, tako da smo uz veliko zalaganje općinskog načelnika i njegovog savjetnika uspjeli nagovoriti UNDP da uloži svoja sredstva u rekonstrukciju naše dvorane. Dvorana je kompletno urađena, od hidroizolacije, termoizolacije, elektro i vodoinstalacije, poda, krečenja, tako da je ona sada jedan reprezentativan dio ove škole. Da bi se sve to vidjelo, u onom pravom smislu riječi, zaslužni su naši Varešani koji žive u Varešu, BiH i dijaspori, širom svijeta. Na inicijativu gosp. Darija Dodika preko Facebooka je bila pokrenuta akcija "Kupi svoj kvadrat parketa", tako da su naši Varešani i stranci koje su oni animirali, koje i ne znaju gdje je Vareš, uložili svoja ne lako zarađena sredstva za obnovu naše dvorane. Međutim, pošto je došao UNDP i obnovio dvoranu, onda smo uz njihovu suglasnost ta sredstva uložili u promjenu rasvjete koja je bila dotrajala. Sada smo ugradili LED rasvjetu koja stvarno djeluje impresivno. Zato se ovom prilikom zahvaljujem svim Varešanima bilo gdje da se nalaze na velikom srcu. U vrijeme izvođenja radova UNDP stupio sam u kontakt i s japanskom organizacijom JICA koja je izrazila želju da nam dostavi informatičku opremu, a prije 3-4 dana smo dobili njihovu donaciju od 15 novih kompjutora, štampač, skener, projektor, fotoaparat. Od UNICEF-a smo dobili i očekujemo ovih dana isporuku komplet namještaj za dvije učionice (namještaj, stolovi, stolice, ploče, katedre, ormare) i također očekujemo od UNICEF-a isporuku kompletne opreme za kabinete fizike, kemije i biologije."
Nakon obraćanja direktora škole vareški srednjoškolci su pokazali svoja umijeća kroz glumu, svirku, recitiranje i oduševili prisutne na sebi svojstven način. Učenik Dženan Čaušević recitirao je „Eminu“ Alekse Šantića, Emir Zec oduševio prisutne svojim muziciranjem na električnoj gitari, a najviše smijeha izazvali su mladi glumci koji su priredili dva skeča „Na verandi“ i „Kod doktora“.
Svoju kreativnost, trud i umjetničku crtu pokazale su članice umjetničke sekcije Andrea Djaković, Nejra Ibrišimović, Nejra Fatić, te Sandra Jazović koju vodi prof. Lara Brđanović koje su priredile izložbu radova na staklu i drvetu rađenih salvetnom tehnikom,torbica izrađenih od novinskog papira, te unikatnog nakita. Zaljubljenici u fotografiju, učenici Gregor Dodik i Goran Prajo izložili su po 30-ak vlastitih fotografija na svojoj prvoj izložbi. Prekrasni motivi Vareša, prirode i prirodnih pojava zabilježeni njihovim kamerama oduševili su posjetitelje. Izložba je imala prodajni karakter i većina umjetničkih djela, nakita i fotografija je prodana.
Tijekom dana održana su i sportska natjecanja povodom Dana škole u obnovljenoj sportskoj dvorani. Napomenimo da je na obilježavanju Dana MSŠ Nordbat 2 Vareš prisustvovao veliki broj zvanica, gosta, prijatelja, uposlenika i učenika ove škole.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1878

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 9129

Ovaj Mjesec 94946

Ukupno 14102900

Currently are 79 guests and no members online