Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavljamo mladu ritmičku gimnastičarku Mariju Andrić

14 Tra 2016
1693 times

Tragom informacije da je početkom mjeseca ožujka 2015. godine Sportski savez Kantona Sarajevo proglasio 24 najperspektivnija

sportaša između 8 i 16 godina za 2014. godinu, te da se na tom popisu našlo ime 9-ogodišnje Marije Andrić, rođene u Varešu odlučili smo doznati nešto više o ovoj talentiranoj i perspektivnoj djevojčici koja se bavi ritmičkom gimnastikom. Što  je Marija rekla o sebi u razgovoru za radio Bobovac, pročitajte u nastavku.

1.       Marija, molim te da se predstaviš i kažeš nešto više o sebi?
Ja sam Marija Andrić, rođena sam 03.09.2005. godine u Varešu. Imam 9 godina, idem u IV. razred osnovne škole Katoličkog školskog centra u Sarajevu.

2.Kad si zavoljela ritmičku gimnastiku?
Ja sam zavoljela ritmičku gimnastiku  kada sam imala 6 godina.

3.       Koliko godina već treniraš?
Treniram ritmičku gimnastiku tri godine u Klubu ritmičko sportske gimnastike Olimpik iz Sarajeva. Naša glavna trenerica je profesorica Hidajeta Glavinić od koje puno učim.

4.       Kako izgleda jedan tvoj trening?
Prvo se dobro  razgibamo, a potom nekada uvježbavamo cijele vježbe, a nekada uvježbavamo pojedinačne elemente za vježbe. Svaki trening ima i kondicijski dio na kraju treninga.  Prije natjecanja treniramo više, a često imamo i natjecanja u grupnim vježbama. Zadnju godinu i pol treniram svaki dan osim nedjelje i ukupno treniram oko 15 sati tjedno.

5. Je li ritmička gimnastika skup sport? Koliko koštaju kostimi za nastupe, ostala oprema (lopte, čunjevi, obruči)?
Da,ritmička gimnastika je  skup sport. Profesionalni trikoi(kostimi) koštaju od 100 do 300 eura, a i profesionalni rekviziti - obruč, lopta, čunjevi koji moraju biti po propisanom standardu su prilično skupi.

6.       Koji su tvoji najveći uspjesi u ritmičkoj gimnastici?
Do sada sam nastupala na turnirima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj. Naravno najviše nastupa sam imala u Bosni i Hercegovini. Osvojila sam zlatne medalje u  individualnim natjecanjima u Budvi u Crnoj Gori, na Zlatiboru u Srbiji, Budimpešti u Mađarskoj. Imam i dvije zlatne medalje u grupnim vježbama na turnirima održanim u BiH. Pored toga imam i nekoliko srebrnih i brončanih medalja. Volim se natjecati, ali volim i upoznavati gimnastičarke iz drugih zemalja. Do sada sam upoznala jako puno gimnastičarki iz cijele Europe i ima ih koje su jako, jako dobre i jednog dana će one sigurno biti na Olimpijadi, a ja ću za njih navijati. Najbolje su gimnastičarke iz Rusije.

7.       Kako uspijevaš uskladiti školske obveze s treninzima i nastupima?
Uvijek sam prva smjena u školi, pa kad dođem kući uradim zadaću. Treninge imamo navečer od 19 do 22 sata,  tako sve stignem. Kada idem na međunarodne turnire moram izostati ponedjeljak, a nekada i petak od škole. Tada mi prijateljice posude svoje bilježnice da prepišem ono što sam propustila.

8.       Vjerujem da imaš  bezrezervnu podršku obitelji, koliko ti to znači?
Da. Mama, tata, brat i sestra me prate na trening i s treninga, tako da mi puno pomažu. Oni su moji veliki navijači.

9.       Kako tvoje nastupe komentiraju prijateljice i prijatelji?
Jako su zadovoljni i većina nas hvali i čestita. Neki moje najteže vježbe ne vole ni gledati i nije im jasno kako to mogu izvesti.

10.   Ritmička gimnastika izgleda kao lijep i siguran sport. Jesu li u njemu također moguće ozljede?
Vježbe su jako teške i ne smiju se izvoditi prije nego se dobro zagrijemo. Da, i u ritmičkoj gimnastici su moguće ozljede.  Ja sam prije mjesec dana slomila prst na nozi, ali mi je brzo ozdravio i opet treniram po starom.

11.   Ritmička gimnastika je olimpijski sport. Marija, kakav status ovaj sport ima kod nas u BiH?
Većina ljudi više voli nogomet, posebno dječaci, ali ja mislim da je ritmička gimnastika super za cure samo kada bi imali potporu kao što imaju sportovi kojim se bave dječaci. Na turnirima nam svi govore da smo super građene.

12.   Osim ritmičke gimnastike, što te još posebno zanima, imaš li neke hobije?
Hobi mi je inače gluma, ali samo u školi. Članica sam dramske sekcije. Glumila sam na školskim priredbama upriličenim povodom raznih događaja (Dan škole i slično).

13.   Glazba koju slušaš? Omiljeni izvođači?
Zabavnu glazbu najviše volim, a najviše slušam Coloniju i Milicu Todorović. Najdraža pjesma mi je “Svijet voli pobjednike”.

14.   Najdraža knjiga/knjige?
Pipi duga čarapa je moja najdraža knjiga. Moram dodati  da lektiru ponekad čitam i dok putujem na turnire, tako kratim vrijeme putovanja i ne zapostavljam školske obaveze.

15.   Koliko se dugo planiraš baviti ritmičkom gimnastikom?
Planiram se baviti ritmičkom gimnastikom još 10 godina, možda i duže.

16.   Kako sebe vidiš za nekih 10-15 godina?
Pa, najviše se vidim u ritmičkoj gimnastici.  Ne znam što ću raditi i postat kada odrastem, ali kada dođem s posla ili fakulteta voljela bih trenirati male curice i prenositi im svoje znanje i iskustvo iz ritmičke gimnastike.

17.   Što bi bila tvoja poruka mladim djevojkama i dečkima?
Moja bi poruka bila - ako ništa ne trenirate, probajte se početi baviti nečim. Meni je ritmička gimnastika promijenila život. Ne smiju zaboraviti na školu. Mi svojoj trenerici profesorici Glavinić uvijek moramo donijeti školske  knjižice da vidi kakve su nam ocjene. Kada ne bi imali dobre ocjene, trenerica nam ne bi dopustila da se natječemo, za kraj će Marija.

Mariji čestitamo na dosadašnjim osvojenim medaljama i želimo joj puno uspjeha na budućim natjecanjima.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1287

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 16882

Ovaj Mjesec 102699

Ukupno 14110653

Currently are 77 guests and no members online