Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Recept za bojanje jaja bake Ane

14 Tra 2016
2610 times

Bliži nam se Uskrs najveći katolički blagdan, a samim tim i bojanje jaja koja su glavno obilježje Uskrsa. Tradicija bojanja

jaja seže daleko u prošlost kako u svijetu tako i u Varešu. Zaputili smo se do najstarije stanovnice Vareša Ane Andrić koja ima 93 godine da nam objasni kako se to radi. Ana živi sama i još uvijek je pokretna, a za razgovor je uvijek spremna.
Kada ste se naučili bojati jaja?
Bojati sam naučila od svoje bake dok sam još bila mala, vidjela sam kako to ona radi i poželjela da to i ja radim. Stavila me je pored sebe i pokazala kako se to radi, a sav potrebni alat ostavila je meni u nasljedstvo kada ona više nije mogla raditi kao ja sada.
Kako su se tada bojala jaja?
Jaja se boje dok su još svježa i to bitno je da se koriste jaja koja su malo tamnija, odnosno da ne budu svijetla, a sve iz razloga što tamnija jaja bolje primaju boju. Potebno je pripremiti vosak, svijeću i pisaljku. Pisaljka je jedna vrsta kista uz pomoć kojeg nanosimo željeni oblik. To je jedna vrsta cjevčice u koju se stavjaju komadi voska, a onda se zagriju na svijeći i taj zagrijani vosak nanosimo na svježe jaje. Crtaju se razni oblici, a najčešće križ ili neki od uskrsnih motiva. Ovisno o umijeću moguće je crtati što god poželite, cvijeće, životinje ili čak ispisivati tekstove. Kada se dobro izvježba za iscrtati jedno jaje potrebno je tri četiri minute. Nakon što nanesemo vosak u željenom obliku, jaja stavljamo u hladnu vodu i zagrijavamo do ključanja. Netom prije ključanja, stavljamo boju, a potrebno je još staviti malo octa i soli u vodu. Kada voda priključa pustimo jaja da se kuhaju oko pet minuta. U to vrijeme nije bilo sata pa je mjerilo bilo dok izmolim Očenaš, Zdravo Marijo i Vjerovanje. Zatim bih jaja lagano uz pomoć kašike vadila i stavljala u drugu posudu da se ohlade. Najbolje preko noći. Na mjestima gdje smo nanijeli vosak dobili bi željeni oblik, a ostatak bi poprimio boju. Još je potrebno kada se jaja skuhaju uzeti komad slanine, namazati jaje i potom vunenom krpom uglancati da dobijemo visoki sjaj.
Ima li razlike u bojanju jaja danas i u prošlim vremenima?
Nema, na isti način se boje jaja i danas, naranvo ako se ima volje za to. Ja sam prestala bojati jaja jer me vid više ne služi ali sam svoje znanje prenijela na mlađe generacije. Još mogu reći da sam jaja iscrtavala sve do Cvjetene nedljelje, bojanje bi radila u Velikom tjednu tj. ovo sada pred Uskrs.
Kakva se vrsta boje koristi i koje najčešće boje?
Najbolje je koristiti boju za tkaninu koju sam nabavljala iz Visokog, a može se koristiti i ova boja u vrećicama koja se može kupiti u trgovinama. Uglavnom sam koristila crvenu boj ili neku od njenih nijansi, nikakvu drugu. Neko je koristio i koru od luka za bojanje ali ja to nisam nikada, samo ovu kupovnu boju.
I za kraj jeste li bojali samo jaja od kokoške ili ste bojali i neka druga?
Uglavnom sam bojala jaja od kokoške ali bilo je slučajeva da sam bojala od guske ili patke ali su ta jaja nezgodna jer su hrapava i teško primaju boju. Čak su mi donosili jaja od prepelice i ptice i to sam uspjela obojati.
I dok smo mi razgovarali s najstarijom sugrađankom pridružila nam se Stanka-Beba Šoljak koja se brine o baki Ani i koja je svoje znanje prenijela na Stamli. Nastavljamo razgovarati sa Stankom oko bojanja uskrsnih jaja i pitamo koliko Vam je bilo potrebno vremena da se naučite?
Pa vrlo brzo, jer baka Ana je to lijepo objašnjavala i pokazivala tako da već nakon nekoliko komada sam svještila način, a onda je bilo potrebno usavršiti brzinu. Najvažnije je bilo da imam volju, a sve ostalo dolazi na svoje.
Prije nego ste izučili ovu tehniku jeste li znali kako se bojaju jaja?
Nisam to znala, viđala sam našarana jaja ali kako se to radilo nije mi bilo poznato. Čula sam da se koristi vosak ili nešto tako slično ali samu tehniku nisam poznavala. Sada kada znam kako se to radi izgleda vrlo jednostavno i treba imati samo mašte za pravljenje raznih oblika.
Pred blagdan Uskrsa koliko jaja obojite?
Teško je to reći ali to su na stotine komada, jer dosta ljudi traži da im se na ovakav način jaja oboje da bi ih mogli pokloniti svojim najdražima. Najbitnije je da jaja budu svježa, jer ipak moraju odstajati bar desetak dana zbog velikog broja, a onda nastupa kuhanje, i završna obrada. Tko ima vremena može još izheklati korpicu u koju će staviti jaja i to je najljepši poklon za Uskrs.
Imate li Vi kakvu poruku za kraj?
Želim se zahvaliti baki Ani što je baš mene izabrala da me nauči kako se bojaju jaja, a nadam se da ću i ja svoje znanje prenijeti na neke mlađe generacije, također, želim svima koji slave čestitati Uskrs.
Na kraju zahvaljujemo se baki Ani i Stanki što su izdvojili ovo Uskrsno vrijeme da bi nam prenijeli kako su se nekada i kako se i sada bojaju jaja. Želimo im još puno obojanih jaja uz sretne Uskrsne blagdane.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5694

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 21289

Ovaj Mjesec 107106

Ukupno 14115060

Currently are 207 guests and no members online